Babygebaren: eerder communiceren met je baby door gebarentaal

Gebarentaal voor baby’s

Vaak beginnen baby’s met een beetje praten als ze tussen de twaalf en achttien maanden oud zijn. Natuurlijk is het al voor die tijd mogelijk om met je baby te communiceren, namelijk door gebarentaal. Ouders kunnen door middel van goed lezen van de lichaamstaal van de baby het een en ander opmaken. Ook de baby zal aanvoelen, zien of horen hoe bijvoorbeeld de stemming van de ouder is. Als hij iets doet wat niet mag, als de ouder moet lachen. Maar er is meer mogelijk.

Een gebarentaal die speciaal is ontwikkeld om eerder met je kind te kunnen communiceren: babygebaren. Zo kan je baby je veel meer duidelijk maken wat hij wil, zonder daarbij woorden te hoeven kennen of uitspreken.

Communiceren door middel van babygebaren?

Zwaait jouw baby of dreumes al bij het weggaan van visite? Klapt hij in zijn handjes als hij het liedje “Klap eens in je handjes” nog een keer wil horen? Dat zijn babygebaren!

babygebaren

De Nederlandse Gebarentaal (NGT) is een taal die ouders kunnen gebruiken naast het gesproken woord. Bijvoorbeeld gebaren voor weggaan (zwaaien) maar ook voor auto, poes, eten of slapen. Baby’s zien deze gebaren en zullen ze op een gegeven moment ook zelf maken. Zo kunnen de kinderen al aangeven wat ze willen, denken of zien, nog voordat ze een woord kunnen zeggen. Dit verbetert vanzelfsprekend het contact tussen verzorger en kind. Het kind kan meer duidelijk maken over zijn belevingswereld, de ouder begrijpt de wensen van het kind beter.

Vragen over babygebaren

Leert mijn baby of dreumes dan nog wel praten?

Soms vragen ouders zich af, als je je kind gebarentaal leert, leert het dan nog wel gewoon praten? Het antwoord is: Ja, natuurlijk! Babygebaren en praten kun je vergelijken met kruipen en lopen. Kruipen is een prima basis of voorloper op lopen. Zo zijn gebaren dat ook!

Voor welke leeftijd is babygebaren?

Met babygebaren kun je beginnen ergens tussen de zes en achttien maanden. Over het algemeen geldt, hoe ouder een kindje, hoe sneller hij of zij de gebaren gebruikt. Je kunt de gebaren gebruiken tot je kindje alles kan zeggen wat hij wil (tussen 24 en 36 maanden). Dreumesen stoppen vanzelf met het maken van gebaren wanneer ze ècht leren spreken.

Kritisch geluid

Een wat kritischer geluid komt van de universiteit van Nijmegen. Ten eerste heeft babygebaren niet zo heel veel met échte gebarentaal te maken. Het is nooit bewezen dat het de taalontwikkeling van een kind versnelt, óf vertraagd. Het is vooral een hippe manier is om leuk met je baby bezig te zijn. En dat is natuurlijk ook belangrijk en het proberen waard!

Waar kan ik een cursus babygebaren volgen

Inmiddels worden er door het hele land heen cursussen babygebaren gegeven. Voor ouders, maar bijvoorbeeld ook aan medewerkers van kinderdagverblijven of gastouders.

Bronnen

Ook interessant