Heeft je baby halverwege zijn flesje of hapje ineens geen trek meer? Weggooien is zonde! Babyvoeding kun je namelijk prima bewaren voor een later moment. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? En waar moet je rekening mee houden wanneer je babyvoeding bewaart? Je wilt de gezondheid van je kleintje natuurlijk niet in gevaar brengen. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt!
Moedermelk bewaren: hoe pak je het aan
Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. Puur natuur en bovendien bescherm je je baby hiermee tegen allerlei allergieën. Na het kolven wil je de melk natuurlijk op een goede manier bewaren.
Verse moedermelk kan 8 uur op kamertemperatuur bewaard worden, en een stuk langer in de koelkast (8 dagen) en vriezer (tot 4 maanden). Ontdooide moedermelk moet zo snel mogelijk gebruikt worden en kan in de koelkast zo’n 24 uur bewaard blijven. Bij moedermelk geldt hetzelfde als andere soorten melk: je merkt snel als de melk niet meer goed is. Het krijgt dan een zure geur en begint te klonteren. Het bewaren van moedermelk kan in speciale zakjes en bekers die hiervoor ontworpen zijn. Vaak staan hier ook hoeveelheden op, zodat je van te voren kunt afmeten hoeveel je per keer nodig hebt.
Flesvoeding bewaren: kan dat?
Flesvoeding is een alternatief voor borstvoeding. Deze babyvoeding wordt ook wel kunstvoeding genoemd en wordt verkocht als een poeder dat je aanvult met water. Heeft je baby halverwege de fles geen trek meer? Dan kan je de voeding bewaren voor een later moment.
Voor het bewaren van flesvoeding geldt dat je het op kamertemperatuur niet langer dan een half uur moet laten staan. In de koelkast kan de meeste flesvoeding tot 8 uur lang goed blijven. Voor standaard fles- en kunstvoeding is het dus niet handig om veel van te voren klaar te maken. Je kunt voor dezelfde dag wel vast een flesje klaarzetten in de koelkast, zodat je het alleen nog hoeft op te warmen als het tijd is voor een volgende voeding.
Babyhapjes bewaren doe je zo
Na een maand of 6 kun je langzamerhand beginnen met het introduceren van groente- en fruithapjes en papjes. Zo leert je baby verschillende smaken kennen en bouw je stap voor stap op naar uitsluitend vaste voeding rond 8 maanden. Heeft je kind halverwege de maaltijd geen honger meer? Je kunt de babyvoeding dan prima bewaren voor een later moment.
Het bewaren van babyvoeding is niet ingewikkeld. In de koelkast blijft een goed ingepakt babyhapje ongeveer 2 tot 3 dagen goed. Het ligt er hierbij ook aan wat voor ingrediënten gebruikt zijn en hoe bederfelijk deze zijn.
Papjes, groente- en fruithapjes kun je ook invriezen. Je kunt hiervoor gebruik maken van ijsblokjesvormen. Hierin kan je makkelijk kleine porties afmeten. Papjes bewaren kan ook in diepvrieszakjes. Hierop schrijf je makkelijk de hoeveelheid en het gewicht. Wil je gemakkelijk kleine porties ontdooien? Dan kan je van te voren ook deze porties in ijsblokjesvormen maken of gebruik maken van een lepel en kleine porties op een plaat met bakpapier laten bevriezen. Daarna kunnen deze porties in de diepvrieszakjes bewaard worden en ontdooien ze sneller. In de diepvries blijft babyvoeding tot drie maanden goed.
Je kunt de ingevroren hapjes het beste in de koelkast laten ontdooien. Haal ze dus op tijd uit de vriezer. Je kunt hapjes ook au bain-marie ontdooien, in de flessenwarmer of in de magnetron. Ontdooi je het hapje in de magnetron, zorg er dan wel voor dat je goed roert halverwege. Een ontdooid hapje kun je niet opnieuw bewaren of invriezen.
Bron: Het Voedingscentrum
*Dit artikel bevat gesponsorde content

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.