FAQ de verzorging van kraamvrouw en kind

Als je kraamhulp weg is heb je soms nog een hoop vragen over. Lees op de pagina over babyverzorging of bekijk hier de meest gestelde vragen.

 

Hoe vaak mag baby in bad?

Vraag:

Hoe vaak mag mijn dochtertje in bad? Ze heeft een droge huid, beetje eczeemachtig.

Antwoord:

Kindjes met een zeer droge huid kan je beter niet elke dag in bad doen. Water droogt ook de huid uit en als je de baby dan in bad doet kan je het beste iets in het water doen wat het compenseert (ik gebruikte zelf vaak balneum hermal voor de zeer droge huid of zwitsal medicinale badolie). Gebruik geen olie die op het water blijft drijven. Daarvan word de baby erg glibberig, blijft op de huid liggen en trekt moeizaam in. Ik zou zelf het kindje om de dag badderen.

Ga met eczeemklachten ook eens naar de huisarts. Indien nodig schrijft die een goede zalf of creme voor.

Tanja


Navelstompje

Vraag:

Hoe zit het met het navelstompje, wanneer gaat dat eraf? En hoe houden we het schoon? Het ziet er zo vies uit..

Antwoord:

Het navelstompje gaat binnen 10 dagen na de geboorte afvallen. je moet het verzorgen met gaasjes (die zitten in het kraampakket dat je krijgt van de verzekering) en afgekoelt gekookt water tijdens de verzorging/badje van de baby. Het beste is na het badje, want tijdens de badbeurt komt er vaak wat viezigheid vanaf. Als het heel erg stinkt of nattig blijft, doe het dan eenmalig met alcohol 70% op een gaasje, goed rondom schoonmaken. Let op! De gaasjes niet voor watjes vervangen, dan kan je beter een schoon hydrofielwashandjes pakken, watjes gaan pluizen en dat blijft hangen achter het stompje. Je mag evt een gaasje voorzichtig om het stompje doen om te zorgen dat het droog blijft. Dit wordt echter niet veel meer standaard gedaan door een kraamverzorgende. Als het stompje van de navel af is gevallen kan het zijn dat er nog iets necrotisch (dood) weefsel van het stompje blijft zitten in de navel, dit vervolgens gewoon goed blijven verzorgen als hierboven omschreven, alleen als je een enkele keer alcohol 70% moet gebruiken, zorg dat dit niet op de huid komt. Op een gegeven moment is dit ook droog en kan je het voorzichtig met een gaasje uit de navel halen. (Geen wattenstaafjes gebruiken!)

Tanja

 


Verzorging knip: voorkom ontstekingen

Vraag:

Hoe kun je een knip gekregen bij de bevalling het beste verzorgen achteraf? De vorige keer is de wond behoorlijk ontstoken, hoe voorkom ik dat deze keer?

Antwoord:

Zolang je hechtingen hebt kun je het beste alleen maar goed spoelen/ liefst met de douchekop op de wond… en na elke toiletgang! Verder het liefst bloot (tijdens rusten bijvoorbeeld, op een celstof matje) de knip aan de lucht laten drogen.

Zelf heb ik als kraamverzorgende goede ervaringen met de zalf Traumeel S, dit gebruik je vanaf het moment dat de wond dicht gaat (niet op open wondjes smeren dus). Traumeel S is tegen litteken weefsel en zorgt ervoor dat het soepel geneest en ook het litteken geen harde randen krijgt. Tevens is het goed (niet altijd prettig) om dit voorzichtig in te masseren op het litteken. Denk erom dat je altijd de bijsluiter eerst leest, want er zijn meerdere vormen van Traumeel S. Het is tevens ook goed om de druppels (oraal gebruik) erbij in te nemen, dit helpt het genezings proces van binnenuit.

Tanja

 


Pasgeboren baby op eigen kamer of bij ouders?

Vraag:

Wat is het handigst om de baby de eerste week op de kamer van de ouders te leggen of in een eigen kamertje? Als de baby op onze kamer ligt, mag hij dan in ons bed liggen, tussen ons in?

Antwoord:

Dit hangt van een paar dingen af. Ten eerste: Je kunt een babietje zo jong NIET verwennen. Maar ze kunnen wel gewend raken aan de omgeving, de reuk, geluiden in de kamer e.d. Veiligheid voorop! Nooit je baby tussen jullie in laten slapen! Je bent niet jezelf, erg vermoeid en kan er (per ongeluk) op draaien, of de baby kan weg- of omrollen doordat een van de ouders beweegt.

Rooming-in is de term voor de kleine babietje die borstvoeding krijgen, dat betekend dus dat het het beste, maar ook het makkelijkste is voor jou en voor de baby dat ze dichtbij je liggen, in eigen wieg of ledikant op de kamer van de ouder(s). De band, geur van de borstvoeding en geluiden geven de baby een veilig gevoel en het bevordert de band van de ouders met de baby, vooral natuurlijk met de moeder. Ook bevordert het de borstvoeding. De borstvoeding schiet vaak beter toe en de moeder is er snel bij op het moment dat de baby wakker begint te worden voor borstvoeding. Zo voorkom je dat je een stuk moet lopen (naar de andere kamer), dat de baby overstuur raakt of erg moet huilen. Je kunt direct oppakken en aanleggen. Zet s’ nachts het wiegje tegen je bed aan zodat je ook je bed niet uit hoeft om de baby te pakken. Handig als je nog niet mobiel en slaperig bent.

Als je het belangrijk vindt dat de baby ook went aan het eigen kamertje, zorg dan dat je de baby af en toe laat slapen in het ledikantje op de eigen kamer. Bijvoorbeeld overdags als je zelf rust. Dat geeft jou even tijd voor jezelf. Als het kindje begint te huilen kan je kraamverzorgende (of iemand die je helpt) de baby misschien even opvangen.

Tanja

 


Wel of niet bijvoeden als borstvoeding niet direct loopt

Vraag:

Ik hoor tegenstrijdige verhalen van onze kraamhulp en de verloskundige: wat moeten we doen als de baby de eerste paar dagen niet of nauwelijks wat binnenkrijgt ? De een zegt dat we de baby moeten bijvoeden met een spuitje melk in het mondje, de ander zegt dat ze dan niet meer aan de borst wil en er toch genoeg reserves zijn zodat de baby niet verhongert de eerste paar dagen. Ze huilt wel hard, en we vinden het zo zielig.

Antwoord:

De kraamhulp werkt als verlengende arm van de verloskundige, die heeft uiteindelijk de raad van de verloskundige op te volgen.  De baby heeft voor de eerste 48 uur genoeg reserves bij zich, maar wel moet het zo zijn dat er een mogelijkheid moet zijn om het gewicht van de baby in de gaten te houden, ze mogen niet meer dat 10% van hun geboortegewicht afvallen.

Je kraamhulp zal een babyweegschaal hebben, anders kun je er een lenen bij de thuiszorgwinkel. Weeg de baby voor en na een voeding dan kun je precies zien wat hij binnenkrijgt. Weeg de baby elke ochtend bloot om te kijken of het aankomt/afvalt.

Bespreek sowieso je gevoel met je kraamverzorgende en laat merken dat je graag een eenduidig advies wilt hebben. Ik begrijp uit de vraag niet om de hoeveel tijd je baby huilt/ om eten vraagt, maar het is goed om de baby veel en kort te voeden de eerste dagen, veel aan de borst leggen zodat de borstvoeding sneller op gang komt. Zodra het op gang is en je de stuwing hebt gehad, dan kun je een beetje structuur gaan brengen in de voedingstijden.

Als je – ondanks het advies het niet te doen- toch wilt bijvoeden, kan dit absoluut geen kwaad. Probeer dan alleen wel af te kolven, zo heb je toch je borst aan het werk gezet om voeding te maken. Geef naar je kraamhulp duidelijk aan dat je het toch wilt bijvoeden, het is jou kind en laat haar je helpen bij het afkolven.

Succes ermee!

Tanja

Mogelijk vind je dit ook interessant