• Leren praten

    baby huilt

    Na wat brabbelen in het eerste jaar gaat in het tweede levensjaar de taalverwerving van een kind ineens met grote stappen vooruit. Na het tweede jaar gaat het natuurlijk alleen nog maar door: woorden worden beter uitgesproken, zinnen worden langer en abstracte begrippen als "morgen" of kleuren worden toegevoegd.

Babygebaren: eerder communiceren met je baby

Hier maakt Lisa het gebaar voor slapen

De meeste baby’s spreken hun eerste woordjes wanneer ze tussen de twaalf en achttien maanden oud zijn. Hoe handig zou het zijn, voor zowel kind als ouder, om voor die tijd meer te kunnen communiceren? Natuurlijk kun je als ouders door het goed lezen van de lichaamstaal van de baby het een en ander opmaken, of hij pijn heeft of ontspannen is. Maar er is meer mogelijk.

Vanaf een maand of zes, kunnen ouders en kinderen leren om gebruik te maken van een taal die gebruikt maakt van gebaren: babygebaren. Dit maakt het eenvoudiger voor je kind om uit zichzelf met zijn verzorgers te delen wat het meemaakt en wat het nodig heeft.

Communiceren door middel van babygebaren?

Zwaait jouw baby of dreumes al bij het weggaan van visite? Klapt hij in zijn handjes als hij het liedje “Klap eens in je handjes” nog een keer wil horen? Dat zijn babygebaren!

Babygebaren voor meer en help

De Nederlandse Gebarentaal (NGT) is een taal die die ouders kunnen gebruiken naast het gesproken woord. Bijvoorbeeld gebaren voor weggaan (zwaaien) maar ook voor auto, poes, eten of slapen. Baby’s zien deze gebaren en zullen ze op een gegeven moment ook zelf maken. Zo kunnen de kinderen al aangeven wat ze willen, denken of zien, nog voordat ze een woord kunnen zeggen. Dit verbetert vanzelfsprekend het contact tussen verzorger en kind. Het kind kan meer duidelijk maken over zijn belevingswereld, de ouder begrijpt de wensen van het kind beter.

Vragen over babygebaren

Leert mijn baby of dreumes dan nog wel praten?

Soms vragen ouders zich af, als je je kind gebarentaal leert, leert het dan nog wel gewoon praten? Het antwoord is: Ja, natuurlijk! Babygebaren en praten kun je vergelijken met kruipen en lopen. Kruipen is een prima basis of voorloper op lopen. Zo zijn gebaren dat ook! Met gebarentaal maken baby’s in hun hersenen verbindingen aan die ze later weer gebruiken met spreken. Wetenschappelijk onderzoeken heeft inmiddels aangetoond dat er zelfs een kleine voorsprong op de taalontwikkeling is te zien wanneer er babygebaren zijn aangeleerd.

Voor welke leeftijd is babygebaren?

Met babygebaren kun je beginnen ergens tussen de zes en achttien maanden. Over het algemeen geldt, hoe ouder een kindje, hoe sneller hij of zij de gebaren gebruikt. Je kunt de gebaren gebruiken tot je kindje alles kan zeggen wat hij wil (tussen 24 en 36 maanden). Dreumesen stoppen vanzelf met het maken van gebaren wanneer ze ècht leren spreken.

Waar kan ik een cursus babygebaren volgen

Inmiddels worden er door het hele land heen cursussen babygebaren gegeven. Voor ouders, maar bijvoorbeeld ook aan medewerkers van kinderdagverblijven of gastouders.

Bronnen

www.babygebaren.nl (kijk voor alle cursuslocaties ook op dze site)
Babygebaren docent Nadine Meijer, auteur van het babygebarenboek "Zie je wat ik zeg?".

  • baby kijkt

    Lichaamstaal

    Soms is het voor ouders behoorlijk frustrerend een ongelukkig huilend kind te zien maar geen flauw idee te hebben wat er aan de hand is. Maar als je een tijdje naar je kindje kijkt merk je dat hij je toch een heleboel duidelijk kan maken. Met lichaamstaal en met geluidjes.

Meer over baby's: