De bevalling

Elke bevalling (ook wel partus genoemd) is anders, zoals ook elke vrouwen en elk kind anders is. Maar zelfs als je al een keer bevallen bent wil het niet zeggen dat je precies weet wat je te wachten staat. Een tweede (of een derde of een vierde...) bevalling verloopt soms weer heel anders dan een eerste.

pasgeboren baby net na de bevalling

Natuurlijk heb je de tweede keer wat meer ervaring. Vragen als wanneer bel ik de verloskundige, hoe is het om met weeën in de auto te zitten, wat doet de kraamhulp, wat moet ik in huis hebben kun je waarschijnlijk nu beantwoorden. Maar elke bevalling beleef je toch weer anders.

Je kunt je vooraf goed laten informeren, als je dat prettig vindt tenminste. Soms neemt dat mogelijke angst weg, andere vrouwen willen er juist niet te veel over nadenken. Maak je er niet te veel zorgen over. Je kunt toch niet voorspellen hoe het precies zal gaan. Een "ik zal wel zien hoe het gaat" houding is de meest relaxte houding. En ontspannen zijn is de beste manier om de bevalling goed door te komen. Angst, stress en onrust zorgen voor extra adrenaline in je bloed dat de weeën juist afremt. De bevalling zal zo alleen maar langer duren. Niet voor niets is leren ontspannen één van de belangrijkste dingen die je leert op een zwangerschapscursus.

Lees hieronder meer over de APGAR score, de praktische voorbereidingen voor de bevalling en andere artikelen.

Artikelen over bevallen:

Apgar score

Vlak na de geboorte zal de verloskundige of arts zal je baby snel nakijken en een zogenaamde APGAR score geven. Dit zegt iets over de conditie van het kindje op het moment dat de test wordt afgenomen. De afkorting APGAR staat voor de 5 punten waar naar gekeken wordt:

A = activity (activiteit, beweegt het kind?)
P = pulse (hartslag)
G = grimace (grimas, is het gezichtje onbeweeglijk of moet hij niezen/hoesten)
A = appearance (uiterlijk, bijvoorbeeld de kleur van de huid)
R = respiration (ademhaling)

Je kind kan op elk punt 0, 1 of 2 punten scoren, dus maximaal een 10. Een apgar score boven de 7 is normaal, tussen de 4 en 7 geeft aanleiding tot ingrijpen en bij een score van 3 of lager is er direct ingrijpen noodzakelijk. De test wordt gedaan direct na de geboorte en nog een keer een aantal minuten later. De tweede keer zal een baby over het algemeen een hogere score hebben.

Meer lezen over je baby in de kraamtijd...

  • checklist voorbereiding
										bevalling

    Praktische voorbereiding bevalling

    Je weet niet wanneer het gaat gebeuren, maar wel dat het een keer zover is. Zet je vluchtkoffertje klaar, zorg dat alle spullen in huis zijn. Denk ook eens na, als je keuze hebt, of je het liefst thuis of poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen. Bespreek van te voren met je partner wie je er wel en niet bij wilt hebben, wat hij eventueel in de gaten moet houden of moet regelen.

    • Hoe verloopt een bevalling

      Hoe verloopt een bevalling gewoonlijk? Wanneer begint het, wat kun je verwachten? Lees hier meer over de drie fasen van een (natuurlijke) bevalling: ontsluiting, uitdrijving en de nageboorte. Lees over hormonen, weeen, de spildraai en meer.

beschuit met muisjes

De kraamweek

En dan, de bevalling is geweest, er ligt hopelijk een heerlijke gezonde baby in zijn wiegje thuis. Maar hoe gaat het nu met jou? Ben je direct verlost van alle kwaaltjes, of duurt het nog wel even voor je weer helemaal de oude bent? Over borstvoeding en kraambezoek, wat mag je wel en niet eten...

Medisch ingrijpen

Soms is er medisch ingrijpen nodig, wordt de bevalling ingeleid met een infuus met weeenopwekkende middelen of moet de baby gehaald worden met behulp van een vacuumpomp of misschien is er wel een keizersnede gepland. En hoe zit het met die hechtingen?