Vooral op jonge leeftijd zijn kinderen ontzettend nieuwsgierig. Ze zijn dol op voorwerpen vastpakken of in hun mond stoppen – en soms kan dat gevaarlijk uitpakken. Vervelende ongelukjes zijn niet altijd te vermijden. Maar met goede voorzorgsmaatregelen kun je de kans op gevaarlijke situaties alsnog flink verkleinen. In dit artikel lees je over vaak vergeten valkuilen en geven we je tips voor meer veiligheid in en om huis. Met een aantal makkelijke aanpassingen maak je je woning al een stuk kindvriendelijker.
Veiligheid in huis: onderhoud je cv-ketel
Koolmonoxide wordt niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd: het gas is niet alleen dodelijk maar ook geur- en kleurloos. Als het vrijkomt in je huis, dan merk je er dus helemaal niets van. Jaarlijks belanden honderden Nederlanders in het ziekenhuis vanwege koolmonoxide vergiftiging, en zo’n 11 mensen komen te overlijden. Een kapotte cv-installatie is vaak de oorzaak. Daarom is periodiek cv-onderhoud belangrijk om de veiligheid in huis te waarborgen. Voorkom koolmonoxidevergiftiging door je cv elke 1-3 jaar te laten controleren door een specialist. Plaats daarnaast ook CO-melders, zodat je je gezin op tijd in veiligheid kunt brengen in het geval van een eventueel lek.
Veeg de schoorsteen
Hebben jullie een gezellige open haard of houtkachel in huis? Dan heb je vast al een rooster voor de haard geplaatst en je kinderen geleerd dat ze uit de buurt moeten blijven. Toch zijn brandwonden niet het enige gevaar dat op de loer ligt: wist je dat er door onverbrande deeltjes in het rookkanaal brand in huis kan ontstaan? Gelukkig valt een schoorsteenbrand goed te voorkomen door de schoorsteen elk jaar te trakteren op een fatsoenlijke veegbeurt. De aanslag kan nogal hardnekkig zijn, dus laat deze professioneel verwijderen door een schoorsteenveger.
Brandwonden
Waar keukenapparatuur of heet water is, kunnen brandwonden ontstaan. Neem de veiligheid in de badkamer en keuken daarom eens goed onder de loep. Vervang je normale douchekraan met een thermostaatkraan. En let extra goed op in de keuken:
- Zet je vaatwasser pas open als de vaat goed is afgekoeld en voorkom dat je kind de machine kan openmaken. De stoom kan flinke brandwonden veroorzaken.
- Gebruik tijdens het koken alleen de achterste pitten van je fornuis en draai de stelen van de pannen naar buiten. Zo kan je kind er niet bij.
- Hetzelfde geldt voor keukenapparatuur die heet kan worden (de waterkoker, het tosti-apparaat, de frituurpan): plaats deze zo diep mogelijk op het aanrecht. Laat de apparatuur buiten handbereik afkoelen en giet frituurolie of kokend water zo snel mogelijk af.
- Vervang aanstekers en lucifers met kindvriendelijke aanstekers die een dubbele handeling vereisen. Berg deze aanstekers op een veilig plek op.
Giftige planten
Als kinderen met een kamerplant spelen of deze in hun mond stoppen zal er in eerste instantie niet veel gebeuren. Maar als ze er veel van eten, dan is dit bijna altijd schadelijk. Kamer- en sierplanten zijn namelijk niet om te eten en over het algemeen kun je dan ook stellen dat alle kamerplanten ongezond zijn als iemand daar veel van eet. Er zijn echter ook bepaalde planten waar men extra op moet letten, omdat die ook bij kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Je kind kan gaan braken en ziek worden.
Bekijk hier welke kamer- en tuinplanten giftig zijn.
Let dus ook in de tuin op giftige planten! En spelen je kinderen graag in de tuin, zorg er dan voor dat de tuin omheind is. Zodat je niet ineens je kind kwijt bent.
Praktische tips
Wanneer je kind groot genoeg is om de omgeving te gaan verkennen, is het tijd om het huis wat praktischer in te richten en kidsproof te maken. Hieronder vind je handige tips:
- Plaats een traphekje
- Stap voorlopig even over op een minimalistisch interieur
- Plaats kindvriendelijke stopcontacten of beveilig je stopcontacten
- Plaats deurstoppers
- Zet kindersloten op kast- en keukendeurtjes
- Zet schoonmaakspullen hoog en buiten bereik
- Zet kasten vast, je kind kan erin klimmen en de kast omver trekken
- Laat geen spullen slingeren, alles wat je kind in zijn mond kan doen is potentieel verstikkingsgevaar
Zorgeloos wonen begint bij een veiliger huis. We hopen dat deze tips je daarbij helpen! Daarnaast is het altijd verstandig om in ieder geval een EHBO kit in huis te hebben
Lees ook: eerste hulp bij ongelukjes en kinderziekten
Heb je weinig verstand van ehbo of wil je beter voorbereid zijn als er in of om het huis iets gebeurd? Tijdens een cursus EHBO voor baby’s en kinderen leer je belangrijke handelingen voor het geven van eerste hulp aan kinderen. Van verbranding tot verdrinking en van verstuiking tot verstikking. Na de cursus weet jij rustig te blijven in moeilijke situaties en weet je wat je wel en beter niet kan doen.

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.