Natuurlijke oplossingen voor problemen bij borstvoeding

Borstvoeding is de gezondste voeding voor de baby, en ook heeft het gunstige effecten op de moeder. Wat niet wil zeggen dat het altijd even probleemloos gaat. Hier wat tips en punten om rekening mee te houden.

Van voeding voor de moeder tot voorkoming en behandeling van bijvoorbeeld tepelkloven of spruw.

Problemen met borstvoeding

 

Tepelkloven

Heb je last van tepelkloven? Er zijn middeltjes bij de apotheek te koop, maar je kunt ook na het voeden een druppeltje moedermelk op je tepel wrijven en de tepel aan de lucht laten drogen.

Eerste hulp bij stuwing

Bij heftige stuwing is warmte nodig. Warmte ontspant, bevordert de toeschietreflex en zet de bloedvaten open. Hierdoor kan het bloed weer uit je borsten wegstromen. Een lange warme douche voordat je gaat voeden dus bijvoorbeeld. Daar gaat de melk van stromen en doet de stuwing afnemen.

Leg koele gekneusde koolbladeren op je borsten. Houd de tepel vrij. Je kunt ook kwarkkompressen maken van watten.

Tips bij borstontsteking

Voed minstens elke twee uur en laat de baby sabbelen en slapen aan de tepel. Minder je tempo en neem zoveel mogelijk rust. Pijn tussen de voedingen: neem een gekneusd koolblad op je borst of een kwarkkompres. Masseer de verstopte plek zachtjes naar de tepel tijdens het voeden.

Lekkende borsten

Heb jij bij het voeden last van melk die uit de borst lekt tijdens het voeden? Druk tijdens het voeden met je duim de andere tepel iets naar binnen, dan lek je niet aan deze borst.

Spruw of candida infectie

Een beetje een ouderwets middel maar effectief bij spruw of candidag is Gentiaan Violet: een paarse inkt met een sterke schimmel- en bacteriedodende werking. Met Gentiaan Violet bestrijd je spruw als je borstvoeding geeft.

Opwekken van de Toeschietreflex

Om de toeschietreflex op te wekken kun je een warme douche nemen en denken aan je kindje. Dit is de effectiefste remedie. Is de toeschietreflex juist te heftig, kolf dan voordat je gaat voeden eerst even af.

Borstvoeding? Zelf goed eten en drinken

Tijdens je zwangerschap heb je in principe voldoende vetreserves aangelegd, maar omdat borstvoeden energie van je vraagt zul je meer moeten gaan eten dan voor de zwangerschap. Ook voor drinken geldt: naar behoefte, liefst wel minimaal anderhalve liter per dag. Lees ook verderop op de site wat een vrouw in de kraamperiode nodig heeft aan eten en drinken.

Als je borstvoeding geeft heb je meer behoefte aan vitaminen en mineralen. Je hebt meer behoefte aan vitamine C, B en A, zink, magnesium, koper en jodium. Je moet zeker niet zomaar van allerlei voedings-supplementen gaan slikken, overleg eerst met een arts of deskundige.

Tijdens de periode van borstvoeding is het belangrijk om voor voldoende zuivel en volkoren producten te kiezen. Brandnetelthee bevat veel ijzer en kalk en groene thee is ook gezond. Drink niet teveel kruidenthee, het put bepaalde organen uit. Kookvocht van groente een aardappels kun je opdrinken, hier zit veel kalk, vitamine C en ijzer in.

Denk ook na over wat je eet en drinkt, moedermelk bevat sporen van wat de moeder eet en drinkt en dat krijgt je baby dus ook binnen. Let dus op met producten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Gebruik weinig tot geen alcohol en overleg met arts of apotheker over medicijngebruik.

Melkproductie en kruiden

De volgende kruiden helpen de moedermelkproductie te bevorderen: anijszaad, venkelzaad, dillezaad, peterselie, karwijzaad en komijn. De volgende kruiden werken juist remmend: pepermunt en salie.

Bron: Centrum voor natuurlijk ouderschap

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.