Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De gezondste opa van Europa

Op een leuke manier lezen over gezonde voeding

Gezondheid, goed eten, bewegen… Enorm belangrijk, juist ook voor kinderen. De kindertijd is tenslotte de tijd waarin eetgewoonten worden aangeleerd. Maar hoe zorg je dat kinderen zich hier van bewust worden en de boodschap goed oppikken?

Erna Sassen en William Cortvriendt hebben nu samengewerkt aan het kinderboek De gezondste opa van Europa waar kinderen op een leuke manier leren over gezond leven en gezonde voeding. En dat geldt niet alléén voor opa’s natuurlijk!

Het verhaal

Opa John heeft een varkentje gekocht om een wedstrijd mee te winnen. Wat voor wedstrijd weet hij nog niet precies, hij denkt iets met schoonheid. Een varken kan volgens opa alleen een schoonheidswedstrijd winnen als hij lekker dikke billen heeft. Dus daar moet nog even aan worden gewerkt.

Gelukkig zijn varkens alleseters. Net als mensen. Elke dag haalt opa bij de bakker het afgekeurde brood en gebak op: croissantjes en krentenbollen van net over de datum, roze koeken, gevuld speculaas… het varken vindt alles lekker. Opa John trouwens ook.

Maaike ziet het allemaal met lede ogen aan. Tegelijkertijd met het varken zit opa John zichzelf vet te mesten. Volgens haar kan opa beter mikken op een ander soort wedstrijd. Iets met sport of zo? Het is toch helemaal niet gezond om dik te zijn?

Een bladzijde uit "De Gezondste Opa van Europa"
Een bladzijde uit “De Gezondste Opa van Europa”

Aanrader

Het verhaal is grappig en leest lekker weg. Er staan vrolijke tekeningen in. Een echt leuk kinderboek dus. In het verhaal komt gezond eten en bewegen ter sprake. Opa moet tenslotte fit worden om weer meer leuke dingen met oma en Maaike te kunnen doen, zoals fietsen of frisbeeën. Ook staan er af en toe wat voetnoten onder de tekst met korte tips (“groentechips zijn ook chips maar zijn gezonder dan chips gemaakt van aardappelen”) en vind je tussendoor een recept, zoals bijvoorbeeld van de “banaan pannenkoekjes” die opa zo lekker vindt. De tips zijn grappig en luchtig geformuleerd, aansprekend voor jonge kinderen. (“Maak eens een gezond ontbijtje voor je ouders, zoals …”)

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 om zelf te lezen, maar voorlezen is natuurlijk ook heel erg leuk. En ik moet eerlijk zeggen dat ik er als ouder ook nog wel weer iets nieuws van heb geleerd! Het boek is onder meer te koop bij BOL.com

De basis

William Cortvriendt propageert sinds jaar en dag een gezonde levensstijl via zijn boeken en de televisieserie ‘Hoe word je 100’. Zijn vrouw merkte op: “Je vertelt je verhaal vooral aan mensen die al een half leven achter de rug hebben. Je gaat pas echt verschil maken als je de jeugd bereikt.” Tijd dus voor een kinderboek! Erna Sassen schreef op basis van de kennis en informatie van William een onderhoudend verhaal, waarin kinderen spelenderwijs gaan begrijpen hoe belangrijk goede voeding en beweging is. Geert Gratama zorgde voor de prachtige illustraties.

Eetgewoonten worden aangeleerd in de kindertijd. Dát is het moment om aan bewustwording te werken.

De gezondste opa op school

Van 8 -12 april aanstaande is het De week van het schoolfruit. In die week gaan opa’s op scholen door het hele land voorlezen uit De gezondste opa van Europa.

recept "banaan pannenkoekjes" - De Gezondste Opa van Europa
recept “banaan pannenkoekjes” – De Gezondste Opa van Europa

Over de schrijvers

William Cortvriendt is medicus en schrijver van bestsellers over gezond leven en eten. Hij schreef onder meer “Hoe word je 100″. 

Erna Sassen is actrice en schrijfster van kinderboeken en boeken voor jongeren. Met haar boek Er is geen vorm waarin ik pas ontving zij de Gouden Lijst 2018, voor het beste literaire boek voor jongeren van 12 tot 15 jaar. Verder schreef zij o.a. Een indiaan als jij en ik, Dit is geen dagboek en Kom niet dichterbij.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.