BabyBaby

Makkelijk leren lezen met Disney

Eenvoudig te lezen maar niet kinderachtig

Kinderen die niet heel goed kunnen lezen moeten vooral veel oefenen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met de Disney klassiekers in een dyslexie-vriendelijk jasje is het een stuk eenvoudiger.

Lezen is belangrijk

Dat leren lezen enorm belangrijk is, daar is iedereen het wel over eens tegenwoordig. Helaas blijkt leren lezen op school niet voor elk kind even eenvoudig: zo’n 15 procent van de kinderen in Nederland verlaat de basisschool met een leesachterstand. Een deel van deze kinderen heeft problemen met leren lezen vanwege dyslexie. Oefenen met lezen is daarom nóg belangrijker, maar hoe stimuleer je kinderen te lezen die daar niet zo goed in zijn en het misschien niet zo leuk vinden?

Disney en Zwijsen geven nieuwe boekenreeks uit

Disney en uitgeverij Zwijsen hebben de handen in een geslagen. Het doel was om interessante boeken te maken voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen. Makkelijk te lezen boeken die niet kinderachtig zijn!

In deze nieuwe reeks “Makkelijk lezen met Disney”, zijn de bekende Disney verhalen herschreven, speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen of dyslectisch zijn. De Disney klassiekers zijn bekend bij alle kinderen, groot of klein, én razend populair. Of het nu eerder is voorgelezen of bekend van bioscoop, welk kind heeft er nu niet van Cars of van Frozen gehoord?

In deze reeks zijn de boeken eenvoudiger en toegankelijker, zonder dat de magie van de boeken verloren gaat. Bovendien sluiten de boeken 100% aan bij wat kinderen leren op school.

In deze serie zijn inmiddels verschenen:

Jungle Book – Samen sta je sterk

Wij hebben het boek Jungle Book – Samen sta je sterk gelezen, leesniveau Avi-5. Het verhaal gaat natuurlijk over de bekende Mowgli, die opgroeit in de jungle, tussen de wolven. Ook de panter Bagheera en beer Baloe doen mee. Er duikt een gemene tijger op, die Mowgli wil verjagen uit de jungle en Mowgli slaat op de vlucht. Hoe het afloopt, dat gaan we natuurlijk niet verraden…

Een bladzijde uit JungleBook Samen sta je sterk
Een bladzijde uit JungleBook Samen sta je sterk

Het boek is echt geschikt voor basisschoolkinderen die nog niet goed kunnen lezen. Duidelijke korte zinnen, een aangepast lettertype en regelafstand. Het is niet te moeilijk.

Het grote voordeel is natuurlijk ook dat de lezer  niet helemaal van scratch begint: hij of zij weet al hoe het ongeveer zal gaan, kent de hoofdfiguren en hun omgeving. Het is alleen de vraag wat er dit keer zal gaan gebeuren met Mowgli en zijn vrienden.

Gratis e-book

Ook heel handig was het gratis e-book van Coco dat we erbij cadeau kregen. Interactief, wat betekent dat je zelf  lettertype, tekstgrootte, gekleurde lettergrepen en letterafstand kunt aanpassen, maar bijvoorbeeld ook een definitie van een woord krijgen. Dat werkt toch net even wat handiger dan opzoeken in een woordenlijst. Ook is het mogelijk het verhaal volledig of juist alleen bepaalde woorden te te laten voorlezen. De e-books zijn verkrijgbaar via iTunes.

Speciaal lettertype

Het lettertype dat gebruikt wordt is het officiële Dyslexie-font. Bij het ontwerpen van dit speciale lettertype is er rekening gehouden met de verschillende uitdagingen die dyslexie met zich meebrengt. Zo is iedere letter uniek vormgegeven en zijn de letters deels dikker aangezet. Met het lettertype worden de meest gemaakte leesfouten voorkomen en het leesgemak voor lezers met dyslexie – en iedere andere lezer – vergroot.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.