Bruidsmeisjes en bruidsjonkers op de bruiloft

Superschattig, natuurlijk, bruidsmeisjes en bruidsjongens op je bruiloft. Heb je als bruidspaar zelf al kinderen of wil je graag een paar neefjes of nichtjes de eer gunnen, alles kan. De kinderen zullen in ieder geval zeer vereerd zijn met deze mooie rol en zullen nog lang aan de bruiloft terugdenken.

Lees hieronder over de taken de bruidsmeisjes en bruidsjonkers, en tips over hun kleding.

Taken van bruidsmeisje en bruidsjonker

Bruidsmeisje

Behalve de taak om er lief en schattig uit te zien is het handig om de kinderen ook een echt taakje te geven. Ze zullen zich enorm trots en verantwoordelijk voelen en zich minder snel gaan vervelen als ze een speciale taak krijgen toebedeeld. Wat je de kinderen laat doen is natuurlijk een beetje afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en de wensen van het bruidspaar. Bedenk vooraf met welk taakje je ook het kind zelf een plezier doet, en of het er al groot genoeg voor is (en hoe erg het is als het misschien niet helemaal gaat zoals gepland…)

De ceremonie

Hieronder wat mogelijkheden om de bruidskinderen bij het officiële gedeelte van de bruiloft te betrekken.

 • Entree maken. Dé traditionele taak van bruidsmeisjes en bruidsjonkers is het vasthouden van de sleep als het bruidspaar hun entree maakt. Super schattig. Bij gebrek aan sleep mogen ze natuurlijk ook gewoon een handje vasthouden of naast het bruidspaar lopen.
 • Het bloemenmeisje. Ook bloemen strooien behoort al sinds jaar en dag tot de taken van het bruidsmeisje en de bruidsjonkertjes. Zij lopen voor het bruidspaar uit over de rode loper en strooien rozenblaadjes voor de voeten van het aanstaande echtpaar, als teken van liefde en voorspoed. Er kan natuurlijk ook met andere bloemen worden gestrooid. Bijvoorbeeld lekker ruikende lavendel, of veelkleurige blaadjes van allerlei soorten bloemen bij een heuse bohemian wedding buiten.
 • In plaats van bloemen strooien kunnen er ook bellen worden blazen, dat ziet er heel feestelijk uit. Gekleurde zeepbellen waar het licht op valt staan fantastisch op de foto.
 • Liever geen gezamenlijke entree? De kinderen kunnen alvast op hun eigen plaatsje voorin de ruimte op een stoeltje of zitzak wachten tot het bruidspaar er samen aan komt lopen.
 • Ook de ringen komen brengen in een mooi ringendoosje, op het moment dat de ambtenaar daar om vraagt, is een echte taak voor een bruidsmeisje of bruidsjonker. Een symbolisch gebaar en ook hele kleine kinderen kunnen dit met wat hulp waarschijnlijk al prima uitvoeren. En misschien krijgen de bruidskinderen zelf ook een ringetje of sieraad als aandenken aan deze speciale gebeurtenis?
 • Getuigen. Voor de wet moeten officiële getuigen bij het huwelijk ouder dan 18 jaar zijn. Maar zeker de eigen kinderen van het bruidspaar kunnen ook prima bij de ceremonie betrokken worden. De ambtenaar kan de kinderen in zijn of haar speech vragen of ze toestemming geven en ze vragen ter plekke hun naam achterin het trouwboekje te schrijven of te tekenen. Je kunt ook een aparte kindertrouwakte maken die de kinderen mogen ondertekenen. Genoeg kindertrouwaktes of andere bruiloft-met-kinderen-inspiratie te vinden op Pinterest.
 • Muziek! Is er een kind dat goed op een instrument kan spelen of durft te zingen? Voorafgaand aan of tijdens de ceremonie.
 • Je kunt een kind de officiële trouwakte laten voorlezen. Of een zelf gemaakt gedicht.
 • Misschien mag één van de kinderen van de ambtenaar met de trouwhamer slaan om het zojuist gesloten huwelijksverbond te bekrachtigen.

Buiten de ceremonie om is er ook nog genoeg te doen natuurlijk. Denk aan:

 • de gasten verwelkomen bij de ingang;
 • corsages of programma’s uitdelen aan de gasten;
 • het gastenboek beheren tijdens de receptie;
 • toneelstukjes, dansjes opvoeren tijdens het feest.

Tips voor het kiezen van bruidskleding

Wat kies je voor kleding voor bruidmeisje en bruidsjonker? Tips van een expert in bruidskleding.

 

 • Kies voor comfortabel. Die prinsessenjurkjes zien er misschien super schattig uit, maar zitten vaak voor geen meter. Let er op dat er geen harde, scherpe en jeukende randjes en stiksels in het lijfje zitten. Ook vinden veel kleintjes tule op de huid echt niet prettig.
 • Ga je voor lang of kort? Een korter jurkje geeft veel meer bewegingsvrijheid en is veel lekkerder om in te spelen.
 • Kraaltjes en pailletten kunnen snijden en irriteren. Voorkom daarom dat deze onder de armen zitten.
 • Houd rekening met de temperaturen. Misschien is het overdag lekker warm en zonnig, maar het kan ’s avonds flink afkoelen. Zorg er daarom altijd voor dat je een bijpassende bolero binnen handbereik hebt.
 • Koop kinderkleding zo’n 2 tot 3 maanden voor de bruiloft. Zo weet je zeker dat ze op de grote dag goed passen. Kies altijd voor iets te ruim en laat het indien nodig nog innemen.
 • Veel bruidsmodezaken kunnen de stoffen van jouw bruidsjurk bij bestellen. Zo kun je bij Dani van Toll bruidsmode matching kinderjurkjes laten maken. Deze worden volledig aangepast naar wens en passen dan helemaal bij de stijl van die van jouw jurk.

Overige tips bruidskinderen

 • Maak de officiële foto’s mét bruidskinderen aan het begin van de dag. Dan zijn de kinderen nog fris en is de kleding nog schoon.
 • Geef bruidsmeisjes en bruidsjonkers een speciale plek vooraan tijdens de ceremonie, dicht bij jullie. Zijn er nog hele jonge kinderen bij, zorg dat er ook een vertrouwd iemand in de buurt is die een oogje in het zeil kan houden of achter een wegkruipende dreumes aan kan gaan.
 • Houd naast het officiële gedeelte voor de kinderen ook een deel van de dag vrij waarop ze even niet in de picture staan. Een uurtje lekker rondrennen of even uitrusten,  afhankelijk van de leeftijd. De dag is al spannend en lang genoeg en ze hoeven niet de hele tijd op hun tenen te lopen.
 • En eigenlijk de belangrijkste: hou het onderling gezellig. Met (kleine) kinderen gebeurt er vaak iets onverwachts, en dat is prima. Laat het los!
Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.