Last Minute Hulp bij het kinderkerstbuffet

Wat is nu écht simpel te maken voor het kerstdiner op school?

Steeds meer scholen doen er aan mee, een kerstdiner of een feest met kinderkerstbuffet. De kinderen hebben een feestelijke avond op school en mogen met hun mooiste kleren aan, door het donker, om op school liedjes te zingen, verhalen te luisteren, en vooral lekker te eten. Leuk!

De kinderen zelf, met – uhm – enige hulp van de ouders moeten dan allemaal iets lekkers maken en meenemen voor op het buffet.

Op internet zijn werkelijk tal van ideeën te vinden, lekkere recepten, foto’s van creatieve, zeer  kerst- en kindvriendelijke uitziende lekkernijen. Helemaal top. Maar… Voorbereiding is alles. Een goed gevulde voorraadkast met exotische ingrediënten, bakspullen, uitsteekvormpjes, 25 glazen bakjes, parasolletjes, eetbare oogjes en verschillende formaten spuitzak en prikkers is onmisbaar.

En anders, begin op tijd.

Voor de ouders die toch last-minute iets in elkaar moeten flansen en weinig tijd, spullen en culinair en/of fijn motorisch talent hebben (ik kijk even naar mezelf), hier wat tips.

Tip 1: Zet niet te hoog in, die rendieren zien er top uit maar grote kans dat je in dat half uurtje iets produceert wat meer op een uitgezakte bruine koe lijkt (in het beste geval) dan op een vrolijke Rudolph.

Tip 2: Kies iets wat er ook lekker blijft uitzien en smaken. Appelpartjes en bananen zouden met citroenssap nog wel even van de ondergang gered kunnen worden, maar uiteindelijk wordt het toch bruin, en slap, en zeer onaantrekkelijk. Ook gerechten die vooral erg koud of alleen heet lekker zijn kun je beter niet een uur of twee in een warme schoolklas laten staan…

Tip 3: Er zijn kinderen die olijven eten, en lychees, maar de ervaring leert dat pannenkoeken en wafels en worstjes toch veruit de voorkeur hebben. En dan maakt het weinig uit of ze in kerstboomvorm gesneden zijn of gewoon au naturel op een plastic bord liggen.

Tip 4: Maak niet teveel. Als in de klas van 25 kinderen elke ouder iets maakt voor elk kind, betekent dat dat je kind dus 25 hapjes krijgt. Na een worstenbroodje en een appelflap krijgen mijn kleintjes geen arretjescake meer weg. Misschien nog wel zo’n vrolijke Rudolph-marshmallow, dat zou natuurlijk kunnen…

Tip 5. Don’t worry. Hoe graag alle blogs en pinterests je het willen laten geloven, in de afgelopen jaren heb ik al die vette rendierenkoppies, sneeuwmannen en aarbei-kerstmannetjes alleen op foto’s gezien. Op de tafel in de klas van mijn eigen kinderen zag het er heel anders uit. Vergeelde plastic bakken met zompig fruit, bladerdeeghapjes, de eeuwige knakworst (ook in halal versie). De pannenkoeken zijn altijd als eerste op. Dan de cupcakes en de balletjes, misschien nog een soesje toe. De echte hongerlap eet dan nog op wat er nog over is tot er alleen nog wat verdrietige snoeptomaatjes en komkommer over waren.

Echt makkelijk en altijd goed

  • Brownies. Bak een brownie (dat kan écht iedereen, met kant en klare mix, 5 min voorbereiden en 25 min in de oven). Voor het leuke effect kun je hem doorsnijden en met een uitsteekvormpje een ster of boom uitsteken.
  • Pannenkoeken. Die kan iedereen toch bakken? Bak ze lekker dun, dan zijn ze ook koud lekker. Rol ze op, snijd ze eventueel in stukjes met een prikker erdoor. Altijd een groot succes op school.
  • Poffertjes – ook kant en klaar te koop in de winkel, warm ze op en maak er een spiesje van met aardbei of druif er tussen.
  • Slagroomsoesjes – lekker toetje! Stapel ze mooi op in torenvorm en gooi er wat gesmolten chocolade overheen.
  • Bladerdeeghapjes. Een appelflapje, kersenflap of banaan in een velletje bladerdeeg rollen, dichtvouwen en de oven in. Vooraf besmeren met een beetje eierdooier als je een glimmend laagje wilt.
  • En heb je écht geen tijd, rijd dan even langs de echte warme bakker. Die heeft meestal nog wel een paar lekkere cupcakes staan.

We wensen alle kinderen die een kerstdiner op school of op een clubje hebben smakelijk eten vooral veel plezier!

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.