Eetkamerstoelen: de keuze is groot

Tips bij het uitzoeken van nieuwe stoelen om de tafel

De tafel als middelpunt van het gezinsleven

Vaak zie je bij gezinnen dat de tafel het middelpunt van het leven overdag vormt, en niet alleen tijdens het eten. Eigenlijk is een grote stevige tafel die tegen een stootje kan onmisbaar voor alle gezinnen. Terwijl jij je laptop of tafel gooit om even wat te werken pakt je man er nog een kopje koffie en bouwt je peuter er aan een prachtige blokkentoren.  ‘s Middags als de andere kinderen uit school komen met vriendjes wordt er volop aan geknutseld, worden er spelletjes gespeeld en een boterham gegeten.  Tot de boel weer wordt opgeruimd en de tafel dienst kan doen als eettafel voor het hele gezin.

Eetkamerstoelen kiezen: tips

Zo’n belangrijk element in het gezinsleven moet er dan natuurlijk ook mooi uitzien en een mooie plek in je huis krijgen. Maar wat te denken van de stoelen er om heen? Die zijn minstens zo belangrijk.

Er zijn vele verschillende soorten eetkamerstoelen te koop. Waar moet je op letten bij het kiezen van de perfecte eetkamerstoelen voor jouw situatie?

  • Het formaat. Wanneer je geen al te grote woonkeuken hebt is het handig als de stoelen, wanneer ze niet worden gebruikt,  helemaal onder de tafel geschoven kunnen worden. Soms is dat met armleuningen een probleem en past dat niet omdat ze te hoog zijn voor de tafel. Bedenk ook dat je wat ruimte in de breedte moet overlaten tussen de stoelen. Wanneer ze ongebruikt aangeschoven staan passen er wellicht 8 stoelen onder de tafel, maar wanneer er ook daadwerkelijk 8 man aan de tafel zitten heb je net weer wat meer ruimte tussen de stoelen nodig.

 

  • De poten.  Let ook op dat de poten van de stoelen wanneer aangeschoven niet in de knoop komen met de poten van de tafel. Heb je een vloer van hout of ander materiaal waar snel kassen op komen? Let dan op dat de poten van de stoel, wanneer je deze verschuift , geen nare krassen achterlaten op de vloer. Doe er desnoods zelf viltjes onder.

 

  • Armleuningen aan je eetkamerstoel? Of niet? In een stoel met armleuningen kun je lekker lang natafelen, je zit hierin veel comfortabeler. Aan de andere kant is een stoel zonder armleuningen veel meer geschikt om snel op en af te gaan, zonder je stoel veel te hoeven verschuiven. Daarbij zijn stoelen zonder armleuning ruimtebesparend, zodat er meer onder de tafel passen.

 

  • Kleur. De kleur van de stoelen is best bepalend voor de sfeer in de ruimte. Ga je voor neutraal wit, een vrolijk motiefje of voor een warme sfeer met een eetkamerstoel cognac. De stoelen om de tafel hoeven ook niet allemaal dezelfde kleur te hebben natuurlijk. Kies jij voor de strakke uniforme eenheid of een vrolijke variatie aan kleuren?
  • Praktisch. Zeker met kleine kinderen zal er nog wel eens wat worden geknoeid. Let op dat de stoelen makkelijk af te nemen zijn met een doekje.

 

  • Huisdier-proof eetkamerstoelen. Heb jij ook zo’n lieve kat rondlopen, maar wil je liever niet dat na dag één je stoel enorme krabgaten vertoont? Kies dan een wat harder materiaal dat je kat niet snel kapot zal trekken. Vind je een stoffen stoel toch fijner, dan geldt dat fijner geweven stoffen als microvezel in de meeste gevallen zijn aan te raden boven de grovere weefsels, deze worden minder snel opengehaald door je kat.

 

  • Een bankje in plaats van een paar eetkamerstoelen aan één kant van de tafel. Op één bankje passen veel kinderen. Het is voor volwassen wat minder makkelijk opstaan van de tafel, zeker als je in het midden zit, maar daar hebben jonge kinderen over het algemeen geen enkel probleem mee.

 

  • Kies stoelen bij de stijl van de tafel. Klassiek bij klassiek, let op de materialen en houtsoorten niet nét te veel van elkaar verschillen. Hoewel juist een paar ultramoderne stoelen strakke stoelen met stalen poten ook wel weer heel mooi passen bij die robuuste tafel van grof hout.

 

  • Lekker zitten. Een open deur, maar daarom niet minder waar. Wil je zeker weten dat de stoel waar jij je oog op hebt laten vallen echt de juiste is, ga even proef zitten in de winkel. Denk aan zaken als materiaalkeuze (zit het ook lekker als je blote benen hebt?) en model.

 

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.