Kidsproof badkamer

Wat is praktisch én veilig?

Is jouw badkamer al kidsproof? Een gezin met kinderen stelt meestal wat andere eisen aan een badkamer dan een stel zonder kinderen. Denk aan eenvoudig schoon te maken douchecabines, dubbele wastafels of kindvriendelijke baden. Wat is praktisch en wat is veilig?

De ideale badkamer met kinderen

Baby wassen

Heb je een baby? Een baby heeft over het algemeen zijn eigen babybadje op standaard, of een tummy tub misschien. Het is fijn als dat in de badkamer kan staan, dat voorkomt slepen met emmers water naar de kinderkamer. Natuurlijk kun je ook samen met je baby onder douche of lekker samen in het grote ligbad. Genieten!

Lekker spelen in het ligbad

Peuters, kleuters maar ook de jongere basisschoolkinderen vinden het vaak heerlijk om in het grote ligbad te zitten. Alleen met wat badspeelgoed kunnen ze zich een hele tijd vermaken. Maar ook samen met een broertje, zusje, vriendje of met jou als ouder is het natuurlijk wel heel gezellig.

 

Kind speelt in bad sop eendje

Denk bij badspeelgoed aan plastic eendjes, alles wat je in de winkel kunt kopen aan bootjes, poppetjes, waterpistolen, badverf en gietertjes… maar vaak is het net zo leuk om met “gratis” materiaal te spelen. Goed omgespoelde lege flesjes en bakjes, waar je eindeloos water in en kunt uitgooien, deksels als bootje waar een plastic poppetje op kan blijven drijven of juist gaat zinken.

In bad spelen met water is goed voor de ontwikkeling! Dat ze er ook nog eens lekker schoon van worden is natuurlijk ook mooi meegenomen. En wist je dat het bad ook een prima plek is om je kind voor het eerst uit een bekertje te leren drinken? Doe er water in: knoeien mag!

Douchen

Wil je even een snellere wasbeurt, dan kunnen ook kleuters en grotere kinderen natuurlijk ook prima onder de douche. Een verstelbare douchestang die op de juiste hoogte afgesteld kan worden is dan wel heel handig.

Blijf er de eerste tijd als ouder nog wel even bij, en leer je kinderen hoe ze zelf veilig kunnen douchen. Vanaf een jaar of zes kunnen veel kinderen wel alleen douchen. Bij kinderen met lang haar is het wassen en uitspoelen nog wel vaak iets waar hulp bij nodig is.

Dubbele wastafel

Met meerdere mensen in huis is een dubbele wastafel wel heel handig. Met meer en iets grotere kinderen kan het ‘s ochtends voor vertrek naar school en werk nog wel eens dringen zijn voor de wastafel.

Veiligheid in de badkamer

Denk aan de volgende punten om ongelukken in de badkamer te voorkomen:

  • Uitglijden in de badkamer komt vaak voor: leer je kind voorzichtig te zijn op de natte tegels. Moet je een nieuwe badkamer uitzoeken, kies materialen met antislip eigenschappen. Leg eventueel een mat neer of gebruik een speciale coating over bestaande tegels die te glibberig blijken.
  • Let op dat de temperatuur van het water niet te hoog is: een thermostaatkraan die je vooraf op de juiste gewenste temperatuur kunt instellen is makkelijk en veilig. Je hebt ook kranen die aan de buitenkant niet heet worden. Ook dat is ideaal om kleine handjes te beschermen tegen verbranding.
  • Pas op met kranen boven het bad. Je wilt voorkomen dat je kleine, als hij lekker in bad aan het spelen is, zijn hoofdje hier hard aan stoot. Een (opblaasbare) beschermer over de kraan is dan soms een goed idee.
  • Badspeelgoed zit snel vol met schimmel en bacteriën. Zorg dat er geen water in blijft staan (droog af en maak het gaatje onderin dicht) en maak het speelgoed af en toe goed schoon met een sopje met azijn.
  • Blijf bij kleine kinderen altijd zelf in de buurt om op te letten!

Eigen badkamer voor de iets grotere kids

Steeds vaker ook zie je dat er ruimte in huis is voor twee badkamers of doucheruimtes. Ideaal als de kinderen opgroeien. Tieners raken gesteld op wat meer privacy, maar ook loopt de tijd dat je kind in de puberteit de badkamer nodig heeft meestal nogal op. Om elkaar niet al te zeer in de weg te lopen is een tweede ruimte met douche en wastafel dan wel erg fijn.

Kies voor de kinderbadkamer zeker voor makkelijk schoon te houden materialen en vormgeving van douchecabine en kranen, en leer ze ook om zelf de boel schoon te houden.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.