Kinderbed kiezen: 5 tips

Waar moet je op letten?

Slaap is superbelangrijk, zeker voor kinderen. Een goed bed is dan een vereiste. Hoe schattig dat hele kleine bedje ook was, op een bepaald moment is je kind er uit gegroeid. Je kind is toe aan een nieuw bed en misschien wel een hele nieuwe kamer. Waar moet je op letten bij het kiezen van 
een nieuw kinderbed?

5 tips bij het kiezen van een nieuw kinderbed

1. Bodem van het kinderbed

Een kind weegt nog niet zoveel als een volwassenen. Een lattenbodem is een prima bodem voor een kinderbed. Het ventileert en is stevig.

2. Matras

Kies daarbovenop een goed matras. Een kindermatras hoeft helemaal niet duur te zijn. Een matras van polyether is een prima kwaliteit voor kinderbedden. Een goede ventilerende en liefst afneembare en afwasbare tijk is natuurlijk wel heel praktisch en hygiënisch. Zeker wat kleinere kinderen hebben nu eenmaal nog wel eens ongelukjes.

Voor de kinderen die vaak ongelukjes hebben is een hoeslaken met waterdichte onderkant een aanrader, bijvoorbeeld te koop bij de HEMA.

3. Hoog, laag, halfhoog of flexibel?

Hoe ziet de kinderkamer er uit, hoeveel ruimte is er? En is er naast ruimte voor een misschien wat groter bed ook nog voldoende ruimte voor je kind om lekker te spelen of straks huiswerk te maken?

Hoogslaper
(Bron: Pinterest)

De hoogslaper is ruimtebesparend

Voor kamers met een kleiner oppervlak is een hoogslaper is een prima optie. Met een glijbaantje, een schuin makkelijk te beklimmen laddertje of een ruimtebesparende rechte trap. Onder het bed is er genoeg ruimte voor kasten, speelgoed, een tweede matras of zitplek of een flink groot bureau.

Let wel op dat het plafond hoog genoeg is zodat het kind zijn hoofd niet stoot als het rechtop in bed zit of er in klimt.

Halfhoogslaper voor iets jongere kinderen

Voor iets jongere kinderen is de halfhoogslaper een goede keuze. Er zijn heel veel halfhoogslapers te koop. Het geeft wat meer ruimte, ziet er vaak leuk uit, en is veiliger en knusser dan zo’n heel hoog bed. Papa en mama kunnen er ook prima bij om gezellig nog even voor te lezen ‘s avonds.

halfhoogslaper
(Bron:Pinterest)

Onder een halfhoogslaper heb je een hoop bergruimte om om speelgoed op te bergen of om op de grond te spelen. Leg er een tweede matras neer of maak een fijn zitplekje. Met wat leuke accessoires en een gordijntje is zo’n bed ook snel om te toveren in een speciale plek. Van een supertoffe ‘hangplek’ voor overdag tot een knusse slaapplek voor ‘s avonds.

Kinderbed met glijbaan
Te gekke halfhoogslaper met glijbaan

Aankleding van een laag kinderbed

Heb je genoeg ruimte in de kinderkamer voor een ‘gewoon’ laag kinderbed maar wil je het bed toch een bijzondere look geven? Er zijn genoeg mogelijkheden. Wat te denken van een hemelbed met sluiers? Of een bed met een extra onderschuifbed voor als er logeetjes komen.

Een lager bed heeft als voordeel dat het een stuk eenvoudiger op te maken is dan een hoogslaper. Bovendien dient het ook vaak als extra zitplek in de kamer.

Laag kinderbed modern en mooi ontwerp
Stijlvol kinderbed van BOL.com

Flexibel bouwsysteem

Als je twijfelt over een laag bed of een (half)hoog en je zeker wilt weten dat je met dit bed nog járen vooruit kunt, kun je overwegen een flexibel bouwsysteem te kiezen. Verschillende merken leveren dit soort bedden. Hierbij zijn eenvoudig modules als poten en ladders maar ook bankjes en een bureau aan te bouwen of weg te laten. Het lijkt wat duurder maar is uiteindelijk toch zeer praktisch.

4. Laat je kind mee beslissen over de styling

Behalve dat een bed goed moet slapen, is een belangrijke voorwaarde dat je kind straks fijn slaapt ook dat het zich prettig en veilig voelt in het bed en in de slaapkamer. Veel kinderen vinden het leuk om zelf mee te kiezen hoe hun kamer er straks uit ziet. Een bepaalde kleur op de muur, een kastje naast het bed of een mooi gekleurd dekbedovertrek in favoriete design kan al heel veel uitmaken.

Dekbedovetrek dino
Dekbedovertrek dinosaurus bij BOL.com

5. Accessoires en aankleding

Denk ook na over de levensduur van het bed dat je nu gaat aanschaffen. Is dit bed bedoeld voor alleen dit kind, of wordt het wellicht over een paar jaar doorgeschoven naar broertjes of zusjes? Je kleine zoon zou zomaar niet zo gecharmeerd kunnen zijn van een roze prinsessenbedje…

Een wat neutraler bed en kledingkast kan ook een goede keuze zijn. Leef je dan uit met thema’s en kleuren in de accessoires. Je kunt bedden enorm leuk aankleden met accessoires. Natuurlijk heb je heel veel leuke dekbedovertrekken in allerlei thema’s en kleuren. Maar ook bijvoorbeeld een halfhoogslaper of hoogslaper is leuk te “pimpen” met gordijntjes, slingers, lampjes of juist een hemel / klamboe er op.

Hoe ziet de droomkamer van jouw zoon of dochter er uit?

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.