Kiezen van een nieuw kinderbed

 

Slaap is belangrijk, zeker voor kinderen. Een goed bed en een prettige slaapkamer waar ze graag zijn is dan een eerste vereiste. Veel kinderen vinden het leuk om zelf mee te kiezen hoe hun kamer er uit ziet. Helemaal prima natuurlijk, maar er zijn wel een paar dingen belangrijk. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuw kinderbed?

De ondergrond

Een lattenbodem ventileert en is stevig. Kies daarbovenop een goed matras, een matras van polyether is een prima kwaliteit voor kinderbedden. Een goede ventilerende en liefst afneembare en afwasbare tijk is natuurlijk wel heel praktisch en hygiënisch. Kinderen hebben nu eenmaal nog wel eens ongelukjes.

De ruimte. (Half)hoog slapen of niet?

Hoeveel ruimte is er in de kamer? Is er naast het bed voldoende ruimte voor je kind om lekker te spelen of straks huiswerk te maken?

Voor kamers met een kleiner oppervlak is een hoogslaper is een prima optie. Met een glijbaantje, een schuin makkelijk te beklimmen laddertje of een ruimtebesparende rechte trap. Onder het bed is er genoeg ruimte voor kasten, speelgoed, een tweede matras of zitplek of een flink groot bureau. Let wel op dat het plafond hoog genoeg is zodat het kind zijn hoofd niet stoot als het rechtop in bed zit of er in klimt.

Voor iets jongere kinderen is de halfhoogslaper misschien iets veiliger en knusser. Papa en mama kunnen er ook prima bij om gezellig nog even voor te lezen ‘s avonds. Onder de halfhoogslaper heb je een hoop bergruimte om om speelgoed op te bergen of om op de grond te spelen. Een halfhoogslaper is ook vaak om te bouwen met wat leuke accessoires en een gordijntje: van een supertoffe ‘hangplek’ voor overdag naar een knusse slaapplek voor ‘s avonds.

Heb je genoeg ruimte in de kinderkamer voor een ‘gewoon’ laag kinderbed maar wil je het bed toch wat specialer maken? Er zijn genoeg mogelijkheden. Wat te denken van een hemelbed met sluiers? Of een extra onderschuifbed onder het bed voor als er logeetjes komen. Een lager bed heeft als voordeel dat het een stuk eenvoudiger op te maken is dan een hoogslaper en dient ook vaak als extra zitplek in de kamer.

Levensduur van het bed.

Is dit bed bedoeld voor alleen dit kind, of is het de bedoeling dat broertjes of zusjes het over een paar jaar zullen overnemen? Wees dan voorzichtig, in ieder geval wat het bedframe zelf betreft, met al te extreme kleuren of thema’s. Je kleine zoon zou zomaar niet zo gecharmeerd kunnen zijn van een roze prinsessenbedje… Leef je dan liever uit met thema’s en kleuren in de accessoires.

Als je twijfelt over een laag bed of een (half)hoog en je zeker wilt weten dat je met dit bed nog jaren vooruit kunt, kun je overwegen een flexibel bouwsysteem te kiezen. Verschillende merken leveren dit soort bedden. Hierbij zijn eenvoudig modules als poten, ladders of bureau aan te bouwen of weg te laten.

Mogelijk vind je dit ook interessant

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.