Baby deals

Wintertijd

Wintertijd kost je slaap, zeker als ouders van kleine kinderen

Zomertijd, wintertijd, welke kant de klok ook opgaat, je mist altijd een uur slaap. Aldus mijn man, voordat we kinderen hadden. Ik geloofde daar niet in. Nu wel. Kinderen hebben een eigen ritme, en dat is sterker dan de klok. Dus ook nu de klok achteruit is gegaan, en we in theorie dus een uurtje langer weekend hadden hebben we last van slaaptekort.

Zaterdagavond werd het wat later. We hadden een feestje, het was gezellig, en hé, het was toch “eigenlijk” pas 12 uur in plaats van 1 uur? De oppas vond het niet erg. Helaas, zondagochtend was de jongste gewoon op zijn vaste tijd, half acht wakker. Helaas voor ons geen uurtje langer uitslapen dus. Sterker nog, het was geen half acht, maar “eigenlijk” half zeven.

Na een fijne zondag begon het kind natuurlijk al tegen zeven uur winterkloktijd vette tekenen van slaap te vertonen. Ik weet, voor zin gevoel is het acht uur, het was een drukke dag, en wat mij betreft mocht hij wel langzaam gaan klaarmaken voor de nacht. Maar ja, we hadden net gegeten en het tv programma dat hij altijd kijkt was nog niet afgelopen en vooral – ons kind kan klokkijken- de klók staat op zeven uur. En dat is geen bedtijd, vond hij.

Een moe kind dat niet naar bed wil, daar word je als ouder ook best wel moe van. Mama, je moet bij me blijven. Nee, geen verhaaltje, het is geen bedtijd. Niet in bad, niet samen met knuffel op de bank. Dat associeert meneer te veel met slapen gaan, en daar was het nog geen tijd voor. Nog een tekening maken maar dan, samen? Of een (heel rustig) spelletje?

Uiteindelijk lag hij er toch in. En wij niet veel later ook. Het kind was natuurlijk vanochtend al weer gewoon een uur te vroeg wakker en klaar voor school. Ik zelf voelde me vooral moe en een beetje jetlagged. Wat mij betreft mogen ze het afschaffen, dat geschuif met uren. In ieder geval voor ouders met (kleine) kinderen.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.