Ben jij veel meer dan het normale gewicht aangekomen in de zwangerschap, of willen de kilo’s er na de bevalling niet meer af, of snoep je steeds mee met je kinderen? Proberen af te vallen is soms een goed idee, maar hoe dan? Hier lees je waarom diëten niet werken.
Diëten maken dik
Diëten maken je na verloop van tijd alleen maar dikker. Hoe je wél blijvend slanker en strakker, maar vooral ook fitter wordt lees je in het boek “Hoe word ik een Supervetverbrander“. Niet met een dieet maar door een metabole truc: leer je lichaam opnieuw te leren om het eigen lichaamsvet aan te spreken en te verbranden. Verander je levenstijl blijvend op die punten: voeding, beweging en ontspanning.
Interview met de schrijfster
Maaike de Vries is gepromoveerd gezondheidswetenschapper. Ze is actief in de gezondheidszorg als wetenschappelijk directeur, adviseur en toezichthouder. Daarnaast is ze moeder van twee prachtige pubers. Ze heeft een dochter van 15 en een zoon van 17. Wij mochten haar een paar vragen stellen over “Hoe word ik een Supervetverbrander” en waarom zij van mening is dat diëten dik maken.
1. Geen tussendoortjes meer
In “Hoe word ik een Supervetverbrander” pleit je voor slechts 3 maaltijden per dag. Soms hoor je echter juist dat het verstandiger is om meerdere keren per dag te eten om de stofwisseling op gang te houden en ongezond snacken wanneer de hongerdip komt tegen te gaan?
Als je drie keer per dag goed en verzadigend eet, heb je geen behoefte meer aan tussendoortjes en krijg je niet de gevreesde honger dips. Die krijg je juist na het eten van suikers en snelle koolhydraten (die in veel tussendoortjes zitten). In het begin is dit misschien een beetje wennen, zeker als je altijd tussendoortjes nam. Je stofwisseling blijft gewoon aan de gang bij drie maaltijden, geen zorgen.
2. Het jojo-effect
Een bekend naar bijeffect van diëten is het jojo-effect: extra aankomen wanneer je met het dieet stopt. Is het Super vet verbranden wel goed vol te houden? En stel dat je toch weer geheel of gedeeltelijk in je oude eetpatroon vervalt, kom je dan ook extra aan?
Het bekende jojo-effect ontstaat als je langere tijd weinig calorieën eet wanneer je aan het diëten bent. Je lichaam gaat dan zuiniger om met de beschikbare energie. Dit wordt ook wel ‘de spaarstand’ genoemd. Als je na een calorie-beperkt dieet weer normaal gaat eten, kom je inderdaad aan. Drie kilo eraf, zes kilo erbij, dat werk.
Supervetverbranden is geen dieet dat vaart op wilskracht. Je leert je lichaam (weer) gebruik te maken van de lichaamseigen vetten door anders te bewegen, te ontspannen, te slapen en te eten. Veel mensen verliezen hierdoor gewicht.
Anders eten betekent dus niet minder eten of ‘streng zijn voor jezelf’, maar andere keuzes maken in wat je eet (minder suiker en snelle koolhydraten, meer groente), hoe je eet (rustig) en wanneer je eet (drie keer per dag en zo min mogelijk tussendoor).
3. Zwangerschap en borstvoeding
“Supervetverbranden” klinkt ideaal als je ná de zwangerschap van de extra opgebouwde vetreserves af wilt komen. Maar hoe zit dat tijdens zwangerschap en borstvoeding? Diëten wordt erg afgeraden in deze periode, vanwege alle afvalstoffen die in je bloed terechtkomen en dus ook bij de baby.
Supervetverbranden is niet zoals andere diëten, het is is eigenlijk geen dieet. Het is een manier van bewegen, ontspannen, slapen en eten die we lang gewend waren, tot de suikerrijke tussendoortjes hun intrede deden, we urenlang achter computers gingen zitten en de hele dag onze telefoon en email checkten.
Een Supervetverbrander worden betekent: gezond eten (minder suikerrijke tussendoortjes, meer groenten), voldoende bewegen (wat iets anders is dan je halfgaar sporten), rust nemen en slapen. Eigenlijk is dit altijd een goed idee, en zeker als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
4. Drie maaltijden per dag voor (kleine) kinderen?
Vetverbranders eten dus maar drie maaltijden per dag. Is dat ook geschikt voor hele jonge kinderen?
Het is belangrijk dat kinderen een gezond en gevarieerd eetpatroon ontwikkelen. Ontbijt, lunch en diner vormen de basis. Veel (jonge) kinderen, maar ook pubers hebben behoefte aan een hapje tussendoor. Geef ze bij voorkeur iets zonder toegevoegde suiker of snelle koolhydraten.
5. Makkelijk, snel én gezond eten
Snel en makkelijk eten is heel verleidelijk als je een gezin hebt. Met beide ouders die buitenshuis werken en kinderen die om de haverklap (meestal rond de tijd dat je wilt gaan koken) van hot naar her moeten worden gebracht. Helaas lijkt “makkelijk en snel eten” vaak synoniem te staan met “ongezond eten”. Heb jij tips op dit gebied?
Jazeker. Toen mijn kinderen klein waren, kookte ik vaak op zondagmiddag vooruit. Lang leve de diepvries. Als ik thuiskwam uit mijn werk hoefde ik alleen nog maar de verse groenten te bereiden.
Huisarts Tamara de Weijer, creative director Tessy van den Boom en ik publiceren 4 september een Eet Beter in 28 dagen kookboek met eenvoudige en snelle recepten. Hierin staan gerechten die nauwelijks meer tijd kosten dan de bereidingstijd van een kant-en-klare ovenpizza.
6. Voorbeeldmenu’s
Het boek spreekt in wat algemene termen over voeding en voedingsstoffen met hier en daar een voorbeeld. Zijn er ergens recepten of voorbeelden van dagmenu’s te vinden die geschikt zijn voor Supervetverbranders?
In het boek spreek ik me hier inderdaad niet over uit. Het is namelijk geen dieet. Als je drie maaltijden eet waarin groenten de boventoon voeren, waaraan geen suikers zijn toegevoegd en waarbij het gebruik van snelle koolhydraten (bijvoorbeeld wit stokbrood, witte pasta of witte rijst) is beperkt, dan schrijft het dagmenu zichzelf. Zorg wel voor voldoende verzadiging: olijfolie, noten, avocado, vette vis, zijn bijvoorbeeld bronnen van (gezonde) vetten.
In eerder genoemd kookboek dat ik heb gemaakt met Tamara en Tessy hebben we vier weekmenu’s opgenomen: eten op recept. Omdat veel mensen het toch nog best ingewikkeld blijken te vinden.
7. Bewegen
Naast het voedingsadvies geef je in het boek ook bewegingsadvies. Wat is beter: een paar uur gaan wandelen of een kwartier sprintjes trekken op topsnelheid?
Daar kan ik kort over zijn. Als je geen topsporter bent en wel een Supervetverbrander wilt worden, ga dan bewegen op zo’n manier dat je nog makkelijk een gesprek kan voeren. Wandelen, fietsen, zwemmen, joggen. Kies wat bij jou past.
8. Nuchter bewegen
Je zou af en toe moeten sporten op een nuchtere maag. Ga je je daar niet heel erg naar van voelen?
Als je lichaam echt niet gewend is de lichaamseigen vetten aan te spreken, dan voel je je niet lekker als je nuchter gaat sporten. Naarmate je meer een Supervetverbrander wordt, kan je makkelijker sporten met een lege maag.
Als je het niet gewend bent, ga dan niet direct een uur nuchter hardlopen (en spuugmisselijk worden). Begin rustig, bijvoorbeeld met een rondje wandelen met de hond voor de maaltijd of fietsen naar het station en je ontbijt opeten in de trein.
9. Ontspanning
Je noemt ook ontspanning als derde pijler. Waarom is dit zo belangrijk?
De tegenhanger van ontspanning is stress. Als je gespannen bent, verbrand je relatief meer suikers dan wanneer je ontspannen bent. Dit is reden 1. Reden 2 is dat je het stresshormoon cortisol aanmaakt. Niet alle, maar veel mensen reageren hierop. Ze krijgen meer zin in ongezonde dingen zoals gevulde koeken en chips, en bovendien verzamelt het vet zich vooral in de buikstreek.
10. Geschikt voor iedereen?
Kan iedereen Supervetverbrander worden? Zijn er groepen mensen waarvoor het helemaal niet geschikt is?
In principe kan iedereen (een beetje) een Supervetverbrander worden. Als je medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld voor hart- en vaatziekten of diabetes type 2, is het belangrijk dat je je huisarts raadpleegt voordat je je leefstijl verandert.

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.