Wat is er fijner dan een stukje fietsen met je lieve baby voorop. Lekker op je vrije dag de natuur in, een lentezonnetje erbij, geen wind. Terwijl je kleintje voorop volop kan genieten van de omgeving geniet jij stiekem misschien nog wel meer van het uitzicht op dat lieve achterhoofdje.
Los van zo’n plezierritje is de fiets natuurlijk ook een prima vervoermiddel dat je veel vrijheid biedt. Je kinderen elke dag school of kinderdagverblijf brengen, een boodschap doen? Dat kan natuurlijk met de auto, maar dat is verre van milieuvriendelijk en negen van de tien keer ben je nog sneller ook als je met de fiets gaat. Ga je fietsen met een of twee kleine kinderen, let dan extra op de veiligheid.
Veiligheid op de fiets
- Baby’s mogen pas op de fiets mee wanneer ze zelf goed rechtop kunnen zitten, meestal zo rond de 10e maand. Het is niet verstandig een baby jonger dan 3 maanden op de fiets te vervoeren omdat het ruggetje snel beschadigd. In een bakfiets of fietskar kunnen baby’s wel eerder mee.
- Kies een goed passend en goedgekeurd fietsstoeltje. Fietsstoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Deze code vind je op een sticker of staat gedrukt in het plastic op het stoeltje. Een zitje voorop de fiets is geschikt voor kinderen van 9 tot 15 kg (ongeveer 9 maanden tot 3 jaar). Een zitje achterop op de bagagedrager kun je gebruiken voor kinderen tot 22 kg (ongeveer 6 jaar). Gebruik altijd de gordeltjes en voetriempjes van het zitje om je kind goed vast te zetten.
- Zorg dat de fiets die je rijdt spaakbeschermers heeft zodat de voetjes niet onverhoopt tussen de spaken kunnen komen. Let ook op of het zadel is bescherm zodat de vingertjes niet tussen de zadelveren kunnen komen.
- De jongste kinderen vallen onderweg snel in slaap. Probeer de lengte van de ritten daarom te beperken. Er zijn ook speciale stuurkussen te koop die het hoofdje en nekje ondersteunen, zodat je kind veiliger en comfortabeler ligt als het toch in slaap sukkelt.
Een moederfiets
Ook de fiets die je gebruik moet veilig en betrouwbaar zijn. Een moederfiets, of mamafiets, is écht een ander soort fiets dan een gewone stadsfiets voor dames. En dat moet ook wel, want een gewone fiets wordt al snel topzwaar met een fietszitje er op, en het laatste dat je wilt is dat de fiets met kind en al omvalt. Bovendien is er op een gewone fiets niet altijd genoeg ruimte voor de fietszitjes. Moederfietsen zijn geoptimaliseerd voor het fietsen met kinderen voor- en of achterop.
Zo heeft een moederfiets
- een lage instap zodat je makkelijk op- en af kunt stappen;
- een grotere afstand tussen stuur en het zadel, zodat er meer ruimte is voor de moeder en kind;
- een dubbele standaard, de fiets moet stabiel kunnen blijven staan als je het kind in het zitje zet;
- ook het stuurslot dat ervoor zorgt dat het stuur niet beweegt als je het kind in het zitje plaatst zorgt voor extra stabiliteit;
- een langere bagagedrager zodat er ook eenvoudig een zitje achterop geplaatst kan worden en er eventueel nog is voor een fietstas.
Kortom, meer ruimte voor alle personen en bagage en meer stabiliteit. En dat heb je zeker nodig als je regelmatig met je kind of kinderen op stap gaat. Ook ideaal voor vaders!
Elektrische moederfiets
Het nadeel van een moederfiets is dat het wat zwaarder fietst. De fiets zelf is iets zwaarder, maar vooral de zitjes en de kinderen er op maken dat het nog wel eens flink doortrappen kan zijn. Elektrische fietsen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld, en gelukkig is er ook een elektrische mamafiets, want juist als je moet trappen voor twee of drie is een extra hulpje in de vorm van een elektrische motor eigenlijk onmisbaar. Let op dat de fiets met één
Voor de echte “grootvervoerders” is er een elektrische bakfiets. Alle kinderen kunnen voorin zitten, in het zicht, comfortabel op een kussentje zitten en er is ook nog ruimte voor bagage.

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.