Een ongeluk zit in een klein hoekje

Of waarom wij een aansprakelijkheidsverzekering hebben

Vroeger, bij mijn schoonmoeder, stonden er met enige regelmaat buren aan de deur als een van de kinderen er weer eens in was geslaagd een voetbal door een ruit te schoppen. Het raken van de goal op de garagedeur bleek een stuk lastiger dan óver de goal heen schieten, dwars door de tuin en door het raam erachter.

Als er schade is aan je eigen spullen is dat vervelend, maar nog vervelender vind ik het als het spullen van een ander betreft.  Gelukkig kun je met een goede FBTO aansprakelijkheidsverzekering op zak de eigenaren snel geruststellen wat betreft een schadevergoeding.

Met deze kennis in het achterhoofd vonden we het nuttig om de verzekeringen nog eens goed door te nemen nadat ons eerste kind werd geboren. Kinderen maken nu eenmaal wel eens brokken en de schade kan flink oplopen.

Uit de praktijk: ook onze kinderen maken schade

Onze kinderen voetballen dan wel niet in de woonwijk, maar dat wil niet zeggen dat er nooit iets gebeurt. Hoezeer je als volwassene zelf goed oplet wat je kleintjes doen, hoe vaak je je kinderen ook opdraagt voorzichtig te zijn met eigen en andermans spullen, het blijven kinderen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Zo is onze oudste zoon wel eens met zijn fiets omgevallen tegen een geparkeerde auto. Hij kon nét zonder zijwieltjes fietsen maar verloor na een verder succesvolle fietsrit op het allerlaatste moment, vlak bij huis, toch nog onverwacht zijn evenwicht. Hij schrok, liet de fiets los, die vrij onzacht tegen de geparkeerde auto van de buren aanviel. Met als gevolg een lelijke kras op de bumper.

Een paar jaar later heeft de jongste zoon de bril van een klasgenootje beschadigd. Met een enthousiast gebaar (“hoera!”) sloeg hij zijn armen omhoog en raakt daarbij per ongeluk het gezicht van het meisje dat dicht achter hem zat. Hij schaamde zich rot natuurlijk en heeft direct zijn spijt betuigd. Maar naast een zere neus bleek later ook dat de bril die van haar hoofd was afgevallen dusdanig kapot was dat er een reparatie door de brillenwinkel moest worden gedaan. Toch fijn dat wij die kosten dan konden vergoeden.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die je veroorzaakt aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders. Jij bent als ouder verantwoordelijk voor de schade die je kind maakt. Om voor vergoeding in aanmerking te komen geldt dat de schade moet veroorzaakt zijn aan een ander. Gooit je zesjarig expres de vaas van de buurvrouw kapot? Dan ben je hier gewoon voor verzekerd en krijgt de buurvrouw haar vaas vergoed. Doet hij dat echter thuis met jouw vaas, dan valt dit niet onder de aansprakelijkheidsverzekering, wellicht wel onder de inboedelverzekering.

honden maken ook wel eens iets stuk
Zijn de huisdieren ook meeverzekerd?

Huisdieren

Ook fijn is het als je aansprakelijkheidsverzekering wereldwijde dekking geeft,  en niet alleen de kinderen (óók als ze op kamers wonen) zijn meeverzekerd maar ook je huisdieren.

Net als voor de kinderen ben je ook verantwoordelijk voor schade gemaakt door je huisdieren. Kijk dus goed na of je aansprakelijkheidsverzekering ook de schade dekt die je huisdier veroorzaakt. Onze kat is per ongeluk wel eens opgesloten in de garage van de buurman, en heeft daar in zijn pogingen uit te breken flink zijn klauwen gebruikt.

Ook toen merkten we, een aansprakelijkheidsverzekering is onmisbaar.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.