De hele dag online

Overzicht van mijn dag, of, hoe onmisbaar is internet?

7.30 Terwijl mijn echtgenoot de file-informatie checkt op zijn mobiel help ik de kinderen om zich klaar te maken voor school en kinderdagverblijf. Een korte check op mijn eigen telefoon laat zien dat er niets dringends staat in mijn mail of whatsapp. De rest bekijk ik straks als de kinderen weg zijn. Nu even gezellig met de kinderen ontbijten.

De Whatsapp groep van de klas van onze brugklasser stroomt over. Er moet al voor schooltijd een hoop worden besproken! Op zich is het natuurlijk wel handig om even te kijken of de afspraken van het fietsgroepje niet veranderd zijn. Ook Magister moet even worden gecheckt. Geen roosterwijzigingen, geen uitval, en een 8 voor de toets Nederlands. Mooi.

9.00 Iedereen is weg, ik ben alleen thuis en kan aan het werk. Even snel mijn social media bekijken, dan de pc aan en beginnen maar.

Als ik er net lekker inzit, gaat de telefoon. Het vaste net. Moeten we dat eigenlijk nog wel aanhouden nu we vooral met onze mobiel bellen en worden gebeld? Straks even nagaan wat de kosten van de vaste telefoonlijn eigenlijk precies zijn. Nu eerst even dat document afmaken.

11.00 Er is een meeting met collega’s gepland, via Google Hangouts. De ene helft zit op kantoor, anderen thuis of bij een klant. Al heb ik wel even een schone blouse aangetrokken en mijn haar gekamd, ik zit heerlijk met mijn sloffen aan en met mijn vers gemaakte supergezonde smoothie voor de webcam. Wat ben ik blij met thuiswerken!

Heerlijk met mijn sloffen aan achter mijn eigen pc. Wat ben ik blij dat ik thuis kan werken!

13.30 De oudste is vandaag vroeg uit, maar morgen is er een toets. Wiskunde! Bij de lunch met tosti’s bespreken we hoe het gaat. Hij vindt het moeilijk, maar gisteren heeft hij bij de De Wiskundeacademie op Youtube een video met duidelijke uitleg bekeken over het onderwerp dat in dit hoofdstuk wordt behandeld. Fijn! Voorlopig heeft hij zo geen wiskundebijles nodig.

15.00 De basisschool is ook uit. Onze dochter komt thuis met een huiswerkopdracht: er moet een spreekbeurt worden voorbereid. Vroeger moesten wij als kinderen maar hopen dat de bieb dat ene boek nog had waar de hele klas naar op zoek was, zij heeft nu een internet vol met informatie. De juf heeft gelukkig een paar sites aangewezen die geschikt zijn: School-tv, Het Klokhuis en de wiki-kids. De “grote mensen wiki” is veel te moeilijk, en van het al dan niet “betrouwbaar” zijn van bronnen hebben deze kinderen nog niet veel kaas gegeten.

Na een half uurtje waarin ze informatie heeft verzameld voor de spreekbeurt mag ze lekker buiten gaan spelen met het buurmeisje. Na het avondeten is er dan nog wel even tijd voor haar nieuwste hobby:  Snapchat. (Heeft jouw kind ook al van die foto’s met konijnenoortjes?!)

17:30 Terwijl ik sta te koken (het recept heb ik gevonden op een blog van een vriendin) heeft de peuter, na een lange dag kinderdagverblijf, een half uurtje i-Pad tijd. Zij vermaakt zich prima met de educatieve apps van bijvoorbeeld Juf Jannie, die wij op de tablet hebben gezet. Letters leren schrijven, tellen, filmpjes kijken op Zappelin… Zo kan zij even lekker bijkomen op de bank, aan het einde van haar dag. Leuk en leerzaam tegelijk. En ik heb mijn handen vrij om te koken.

19:30 De peuter komt nét uit bad en is klaar voor het slapen gaan als de brugklasser langs komt rennen, op weg naar de meterkast, om de wifi opnieuw te starten. “Nee! Geen Wifi! Dat kan nú echt niet!” Ik vraag me een beetje af of die paniek nog iets met schoolwerk en de toetsweek te maken heeft of misschien toch met de battle in Fortnight die hij aan het spelen is met zijn vriendje. Vriendje woont 10 kilometer verderop en vandaag was er geen tijd om bij elkaar te komen. Online lukt dat natuurlijk wel. Lekker samen gamen, tegen de rest van de wereld. Microfoon, headset op … Wonderbaarlijk  trouwens, hoe snel die jongens zich  vreemde talen eigen maken, alleen al door het spelen van online computergames. Na een re-start doet de Wifi het gelukkig weer prima.

20.00 Ik moet nog even werken. Het voorlopig eindresultaat stuur ik vast door naar mijn baas. Daarna koop ik online snel nog wat langere sportbroeken voor de oudste twee. Het is nu aan het einde van de middag al behoorlijk koud, en de sportbroeken van vorig jaar passen natuurlijk niet meer: ze blijven maar groeien! Morgen worden de broeken al bezorgd. Net als de boodschappen. Ook die doen we tegenwoordig voor een groot deel online. Gemak dient de mens!

21:30 De kinderen liggen op bed. Samen met mijn man val ik op de bank neer. Kopje koffie erbij en  Smart-tv aan. We zijn enorm fan van Netflixx en er is altijd wel een serie die we allebei leuk vinden. Wat heerlijk om de keuze te hebben en te kunnen kijken wanneer dat ons uitkomt. Het rustmomentje van de dag.

Als ik dit hele rijtje zo zie staan bedenk ik me twee dingen. Ten eerste, hoeveel plezier we hebben van al deze nieuwe mogelijkheden die het internet biedt. Zowel voor privé gebruik, als voor werk en school. Ten tweede, hoe afhankelijk we zijn geworden van het internet, dat ook. We kunnen bijna niet meer zonder. Het is enorm belangrijk om een goede, veilige netwerkverbinding te hebben thuis. Liever niet te duur, natuurlijk, maar in ieder geval van goede kwaliteit.

Hoe afhankelijk we zijn geworden van het internet. Het is enorm belangrijk om een goede, veilige netwerkverbinding te hebben thuis. Liever niet te duur, natuurlijk, maar in ieder geval van goede kwaliteit.

Het loont de moeite om eens na te denken over netwerk in je huis en de provider die van telefoon, internet en/of tv voorziet. Een rondje internet vergelijken voor het beste abonnement is zeker de moeite waard.

23:30 In bed. Alle apparaten zijn uit en off-line. We willen geen telefoon, computer of tv op onze slaapkamer. Want ook dat is wel even fijn. We lezen wat, we praten wat en gaan slapen. Morgen weer een dag.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.