Met het gezin naar het land van de farao’s

7 dingen om te doen en praktische tips

Egypte

Egypte is een prima vakantieland, ook voor families met kinderen. De mensen in Egypte zijn zeer kindvriendelijk, en hotels en vakantieparken houden ook echt rekening met de jonge gasten. Andersom zijn  veel kinderen geïntrigeerd door de geschiedenis en cultuur van Egypte. Mummies, de Sfinx, farao’s en piramides…  En er is nog veel meer te zien. Maar liefst zeven plekken in Egypte staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Wat te denken van duiken, wandelen, een jeep- of kamelentocht door de woestijn, het drukke Caïro bezoeken of naar een bedoeïenenkamp in de woestijn, bezoek ‘s avonds een theetuin met speeltuin, of geniet in een kindvriendelijke hotel van zon, zee en zwembad? Helemaal te gek is een mooie rondreis waarbij je het een en ander combineert. Hieronder geven we wat tips, bijvoorbeeld over het aanvragen van een visum voor Egypte.

1. Caïro en musea

Caïro is een grote en drukke stad, maar ook dat heeft zijn charmes.

Het Egyptisch museum in Caïro is in ieder geval een must-see voor iedereen die van de eeuwenoude beschaving van het oude Egypte en de farao’s houdt. Zo zijn er onder meer mummies te vinden en een groot deel van de schat uit het graf van Toetanchamon. Bewonder het wereldberoemde dodenmasker en alle goud en waardevolle objecten die hem mee werden gegeven voor de reis naar het hiernamaals.

Niet alle kleine kinderen houden het echter heel lang uit in een museum: gelukkig is er speciaal voor kinderen ook een interactief kindermuseum. Hier is veel te leren en te doen. Daarna is een bezoekje aan het échte masker en de echte mummies in het Egyptisch museum zelf misschien nog wel leuker.

Ook leuk voor kinderen is het “Archeon” van Egypte: Pharaonic village , waar ze zelf terug in de tijd gaan naar het dagelijks leven van de oude Egyptenaren en de farao’s.

Dodenmasker Toetanchamon

2. Piramides en sfinx

Vlak bij Caïro vind je in Gizeh niet alleen de beroemde Sfinx, maar ook een aantal piramides. De Piramiden van Gizeh behoren tot de oudste nog steeds bestaande bouwwerken gemaakt door de mensheid. Eén van de zeven wereldwonderen!

3. Duiken

De rode zee is een prachtige plek om de onderwaterwereld van koraalriffen en vissen te bewonderen. Het water is er erg helder en er wordt veel gesnorkeld en gedoken.

Duiken snorkelen onder water egypte koraal

4. Luxor en de Vallei der Koningen

Luxor is een stuk rustiger dan Caïro. Een andere must-see als je naar Egypte gaat is de Vallei der Koningen. Enkele kilometers van de westoever van de Nijl de woestijn in vind je deze indrukwekkende plek, waar tal van farao’s hun laatste rustplaats hebben gevonden. Ook het graf van Toetanchamon lag hier.

Luxor is één groot openluchtmuseum, vol schatten. Vergeet ook Karnak niet, het tempelcomplex is door verschillende farao’s in hun tijd steeds verder is uitgebouwd. Je kunt op eigen houtje, maar er zijn ook excursies te boeken onder leiding van een gids.

5. Tochtje door de woestijn

Je denkt er misschien niet direct aan, maar ook de woestijn is een bezienswaardigheid. De leegte en de rust van woestijn is prachtig. In de woestijn is genoeg te zien: de zwarte woestijn, zo genoemd vanwege de zwarte basalt blokken die er overal liggen, of de witte woestijn met kalksteen in de vorm van paddenstoelen. De Sinaï woestijn is juist bergachtig, en kent prachtige kleuren met name bij zonsondergang. Ooit heb ik daar bij kampvuur onder de blote sterrenhemel geslapen. Een bijzondere ervaring.

Een ritje op de kameel of met de jeep door de woestijn is ook voor kinderen spectaculair. Vergeet je petje, zonnebrand en waterflessen niet! Ga ook even langs de oases, waar de bedoeïnen hun kampen opslaan en toeristen verwelkomen.

6. Boottocht over de Nijl

Geen zin meer om te lopen, tijd voor afkoeling? Maak een boottochtje over de Nijl, bijvoorbeeld in een traditionele Feloeka. Leuk is het ook om het Elefantine Eiland te bezoeken:  een authentiek eiland middenin de Nijl.

Felucca boot op de Nijl
Felucca boot op de Nijl

7. All inclusive aan de rode zee

Egypte is steeds meer in opkomst als bestemming voor een zorgeloze luxe en kindvriendelijke zon-zee-zwembad vakantie. Denk bijvoorbeeld aan Marsa Alam aan of Hurghada aan de Rode Zee. Gegarandeerd zonzeker. In Egypte regent het vrijwel niet, en van vroeg in het voorjaar tot diep in de herfst zijn de temperaturen geschikt voor een strandvakantie. In de zomermaanden kan het er wel erg heet worden.

Praktische tips reizen naar Egypte

Paspoort en visa

Je hebt naast een paspoort een visum nodig om Egypte te bezoeken. Je kunt een officiëel visum Egypte eenvoudig online bestellen.

Controleer op nederlandwereldwijd.nl of de Nederlandse overheid voor een bepaald gebied in Egypte een negatief reisadvies heft afgegeven.

Gezondheid en vaccinaties

Wees voorzichtig met water, drink alleen bronwater uit nieuwe flesjes en let op dat groenten met schoon water zijn gewassen. Ga eten waar veel mensen eten: daar is het eten kennelijk goed en de doorlooptijd snel zodat bacteriën minder kans krijgen. In de reisapotheek kun je ORS of Norit meenemen tegen diarree mocht het toch misgaan. Neem ook een antimuggenmiddel met DEET mee. Het is onverstandig om (zwerf)dieren aan te halen, een beet kan hondsdolheid overbrengen. Vaccineren is in de meeste gevallen niet verplicht maar soms wel aan te raden,  lees hier meer over de aanbevolen vaccinaties voor Egypte.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.