Geofort – een nieuw science center op een oud forteiland

Top uitje voor het hele gezin

Een lege zondag, een kind dat zin heeft om “iets met mij te gaan doen” en een nog net geldige museumkaart. We besloten Het Geofort eens te proberen: een modern science center met informatie over alles wat over de aarde gaat, gelegen op een oud fort.

Geofort en het forteiland

Het Geofort ligt in Herwijnen, in de Betuwe. Bij aankomst bleek het Geofort, zoals de naam al zegt – maar dat was mij even ontgaan – een écht fort, gelegen op een prachtig oud forteiland dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. (Ik lees: “De linie moest het rijke westen beschermen tegen de vijand vanuit het oosten. Door stukken land tot kniehoogte onder water te zetten, werd het de vijand bemoeilijkt om per boot – te ondiep-  of te voet Nederland aan te vallen. Toen legers vliegtuigen gingen inzetten, raakte de strategie van de linie achterhaald. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw heeft Defensie daarom vele forten afgestoten.“)

Het Geofort in Herwijnen van bovenaf gezien
(Plaatje Geofort.nl)

Een spannende plek voor kinderen, in ieder geval. Met  veel heuvels en een trekpontje naar een eilandje, ondergrondse gebouwen met tunnels en spannende plekjes (de garderoberuimte die vroeger als gevangenis dienst deed!) en oude bunkers om op te klimmen. Vanachter de muur op het hoogste punt van het fort heb je prachtig uitzicht over de vele kilometers groen van de Betuwe.

 

Het oude verleden van het fort zie je hier en daar ook wel terug in teksten en foto’s maar het educatieve gedeelte is vooral gericht op de “geo” kant.

Geo educatie en entertainment

“En wat kun je daar dan doen en waar gaat het over?”, wilde zoon weten. Geo-informatie dus, alles over de aarde. Denk aan vragen over waar kun je het best een torenflat bouwen of hoe hoog komt het water als er geen dammen en dijken zijn. Digitale kaarten, coördinaten, gps. En te doen is er heel veel, zo bleek. Van grote doolhoven (hoe bepaalt een zalm zijn weg, een geurspeurtocht!) tot 4d-globes waarbij je de aarde in verleden en toekomst ziet en bouw je eigen kapla gebouw dat blijft staan als de aardbeving komt.

Buiten en binnen

Een gedeelte van het Fort is vrij toegankelijk. Hier vind je een leuk speeltuin (de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer) en het 3D cafe waar we na afloop van ons dagje samen heerlijk hebben geluncht.

Het betaalde gebied, het Science center, begint bij de kazerne. Zoals gezegd had mijn zoontje al de grootste lol in de garderobe, die vroeger als gevangenis dienst deed. De deuren konden nog steeds dicht, gelukkig niet op slot. De vele ruimtes in de kazerne en de andere gebouwen zijn ingericht met allerlei veelal interactieve educatieve tentoonstellingen. We zijn bijvoorbeeld met expedition earth met een lift dwars door de aardbodem geschoten, verschillende aardlagen voorbij, bijna tot de hete lavakern! Echt! Nou ja, bijna echt.

Een van de boeiendste dingen vond zoon de “Powers of Ten”. Op een scherm op de grond zie je een foto van de plek waar je nu bent, Herwijnen, en daarna wordt uitgezoomd: 10 keer, 100 keer, 1000 keer…. alles wordt kleiner en je ziet steeds meer, van een stukje boven de grond tot het zicht vanuit een vliegtuig, tot (en toen werd het pas echt leuk) je de aarde in zijn geheel kon zien en je nog verder uitzoomde en de zon een miniscuul stipje werd, en verder weer tot 10 tot de ikweetnietmeerhoeveelste macht. En daarna de andere kant op, inzoomen op je hand, je huid in, de cellen en nog kleiner tot het allerkleinste nog zichtbare deeltje.

Review Geofort – Conclusie

Wij vonden het Geofort allebei leuk én interessant. Een aanrader dus, waar je je een paar uur prima vermaakt. Er valt heel veel te doen en te ontdekken, voor kinderen van alle leeftijden eigenlijk. Er zijn heel veel verschillende wijd uiteenlopende activiteiten en onderwerpen. Ook de kleintjes vermaken zich in de interactieve zandbak en doolhoven en speeltuin buiten, voor de Minecraft liefhebbers is er een leuke zoektocht met coördinaten in de Minecraft. En heb je ergens geen interesse voor of niet al te lang, dan loop je eenvoudig een stukje door naar een ander hoekje.

Het buitengebied is ook echt de moeite waard. Trek, zeker in deze natte herfst, allemaal de laarzen aan en laat je kids lekker over het forteiland rennen. Ik persoonlijk kom graag nog een keer in de zomer terug. De waterspeelplaats en het doolhof zijn dan denk ik net wat aantrekkelijker voor een koukleum zoals ik.

Meer weten? www.geofort.nl/

Ook interessant
1 reactie
  1. John Bottenheft

    Ik wil dit boek graag winnen voor mijn oudste dochter Willianne die lerares is van groep 1tm3. Heeft zij weer een leuk boek om voor de kinderen voor te lezen in het nieuwe jaar. Een mooi begin met een leuk boek.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.