Vlucht vertraagd? 10 spelletjes voor onderweg én compensatie

Zo maak je kinderen en ouders blij bij vertraagde vluchten

achten op Schiphol of ergens anders op weg naar de vakantiebestemming? Met deze 10 spelletjes blijven de kids wel zoet. Ook op de lange autorit. En de ouders? Die zouden kunnen nadenken over mogelijke compensatie bij vertraagde vluchten –  van wel 250 tot 600 euro per persoon. 

Hoe houd je de kids zoet als je staat te wachten op het vliegveld? Je kunt ze een mobiele telefoon of tablet geven, maar er is ook nog heel veel anders te doen. Lees hieronder 10 tips.

10 Spelletjes om de kids onderweg zoet te houden

  1. Bingo! Niet alleen leuk vanuit de auto of de trein, maar ook op het vliegveld en in het vliegtuig. Zie voorbeelden op Pinterest
  2. Alfabetspel. Dit is een educatief spel voor kleine kinderen. Om het spel te kunnen spelen moet er een categorie worden bedacht, bijvoorbeeld landen. Dan ga je om de beurt het alfabet af met het benoemen van landen die met de letter die jij krijgt bij je beurt. Bijvoorbeeld Andorra, België, Cuba en zo verder.
  3. Denksleutels. Leerzaam maar vooral ook erg leuk voor kinderen en ouders zijn gedachtenspelletjes die je kunt vinden bij denksleutels: vragen die de fantasie en het denken stimuleren.  Bijvoorbeeld:  geef een antwoord en laat je kind er een vraag bij bedenken. (“Het antwoord is ‘vakantie’, wat is de vraag?”) Of laat kinderen overeenkomsten noemen van twee duidelijk verschillende voorwerpen (“Wat is er hetzelfde aan een vliegtuig en een zwembroek”). En over de “wat-als” vragen kun je eindeloos blijven filosoferen. “Wat zou er gebeuren als dieren plotseling konden praten?”
  4. Wie ben ik. Eén persoon neemt een persoon (of voorwerp) in gedachten, de anderen moeten door vragen te stellen raden wie het is. De vragen mogen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoord. Wie het goed weet te raden, mag in de volgende ronde iets in gedachten nemen.
  5. Galgje – speler 1 bedenkt een woord of een zin en tekent streepjes voor het aantal letters in het woord of in de zin. Iedereen raadt vervolgens een letter en voor ieder fout antwoord wordt de galg deel voor deel getekend. Dit houdt je kinderen lang genoeg zoet!
  6. Boter, kaas en eieren – ook een een leuk spelletje om te spelen in het vliegtuig! Of wat te denken van kamertje verhuren?
  7. Houden ze meer van knutselen? Foliefröbelen is ideaal voor onderweg. Scheur  tijdens de rit of het wachten stukken folie af van de rol meegebrachte aluminiumfolie en laat je kinderen er een zwaard, een armband, een koe of een misschien wel een vliegtuig van fröbelen.
  8. Pim Pam Pet – wie houdt er nu niet van een gezellig potje Pim Pam Pet! Voor als je het nooit gespeeld hebt: het is vraag-antwoordspel waarbij je zoveel mogelijk kaartjes moet winnen door het snelst de vragen te beantwoorden en met de draaischijf geef je aan met welke letter het antwoord moet beginnen. Spannend en vermakelijk! Onder druk tijdsdruk worden natuurlijk de gekste antwoorden geroepen.
  9. Gek op puzzeltjes en raadsels en (voor)lezen? Puzzel je weg door een Escape boek heen. Afhankelijk van de oplossing van een raadsel moet je naar een andere bladzijde. Weet jij te “ontsnappen” en aan het einde van het verhaal te komen?
  10. Uno – misschien niet het beste spel om de goede sfeer erin te houden, want met een potje pesten kan je je tegenspelers flink narren en dan moet je maar net een speler hebben die niet tegen z’n verlies kan..

Compensatie vertraging

Genoeg ideeën dus, om je kinderen even bezig te houden. Maar het blijft natuurlijk heel vervelend om te lang te moeten wachten totdat je vlucht vertrekt. Hopelijk komen jullie nog redelijk op tijd op de eindbestemming aan, anders staan er claimbureaus zoals Vlucht-vertraagd.nl klaar om te helpen, je hoeft zelf niets te doen.

Om in aanmerking te komen voor compensatie moet je vlucht minstens 3 uur vertraagd zijn en het recht is afhankelijk van de reden van vertraging. In geval van een buitengewone omstandigheid (zoals slecht weer, politieke onrust of terreur) hoeft de luchtvaartmaatschappij geen vergoeding uit te betalen, zij kunnen zich dan beroepen op overmacht. Is je vlucht bijvoorbeeld vertraagd door een technisch mankement aan het toestel, of een staking van eigen personeel dan kan je wel een compensatie ontvangen.

Compensatie ook geldig voor kinderen vanaf 2 jaar

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal kilometers dat je hebt gevlogen en kan oplopen tot €600 per persoon. Vlucht-vertraagd.nl ontwikkelde een ‘compensatie checker’ die vrijblijvend uitrekent op hoeveel compensatie je recht hebt. Het leuke is, je kunt zelfs tot twee jaar terug claimen!

Goed nieuws: ook kinderen komen in aanmerking voor compensatie. De kids moeten bij de vertraging wel minimaal twee jaar oud zijn.

 

Je hebt naast de compensatie recht op verzorging van de luchtvaartschappij. Is je vlucht bijvoorbeeld geannuleerd, dan moet je maatschappij jou een vervangende vlucht aanbieden. Niet gekregen? Dan kun je ook zelf een nieuwe vlucht boeken en een refund krijgen van de origineel geboekte tickets. Daarnaast moet de airline indien noodzakelijk zorgen voor een hotelovernachting (wanneer de vervangende vlucht de volgende dag vertrekt) en vervoer naar de accommodatie. Ook heb je recht op een voucher voor wat te eten/drinken vanaf een vertraging van 2 uur. Ook niet gekregen? Bewaar je betalingsbewijzen, deze kosten kunnen je ook terugkrijgen.

Wanneer je bij Vlucht-vertraagd.nl een claim indient, kun je al je betalingsbewijzen uploaden in je dossier, zodat wij deze kosten voor je kunnen claimen. Zij claimen dan de kosten bij de luchtvaartmaatschappij, je hoeft zelf niets te doen.

Bron: persbericht Vlucht-vertraagd, SLO Nationaal Expertisecentrum voor Leerplanontwikkeling

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.