Turkije: perfecte bestemming voor een gezinsvakantie

Relaxen met het hele gezin

Ontspanning voor het hele gezin

Een all-inclusive resort in Turkije? Wij deden het vorig jaar voor het eerst. Mét onze kinderen. De kinderen vonden het in één woord geweldig. Ook wij ouders hebben een heerlijke tijd gehad. En niet alleen omdat de kinderen het zo naar hun zin hadden. Al draagt dat natuurlijk wel heel wat bij aan de  mate van ontspanning. In ieder geval is het voor ons zeker voor herhaling vatbaar.

Onze ervaringen

Hotel met aquapark

Ook de Turkse kust staat inmiddels redelijk vol met hotels. Keuze te over dus. De meeste hotels hebben een of meerdere zwembaden, de ene nog mooier en groter dan de ander.

Voor onze, inmiddels allemaal van zwemdiploma voorziene kinderen, is een mooi zwembad een must. Wij boekten een zeer ruime familiekamer geschikt voor 6 personen in een spiksplinternieuw hotel. Vlakbij het strand en met eigen aquapark. Met vele mooie zwembaden en een overweldigend aantal glijbanen én genoeg plek om je met je boekje terug te trekken. Heerlijk even lezen op een ligstoel in de schaduw terwijl de kinderen zich in het water vermaken.

ligstoelen bij zwembad
Relaxen in en om het zwembad (Pixabay)

Een zeer relaxte gezinsvakantie

Ook het all-inclusive concept is helemaal fijn als je met kinderen op vakantie bent. Niet elk ijsje hoeft apart te worden afgerekend, geen gedoe. Bij de maaltijdbuffetten in het restaurant was voor ieder  wat wils, voor zowel kinderen als ouders. En kregen de tieners tussendoor honger, dan konden ze zelf wel ergens in hotel of rond het zwembad op zoek naar wat voor eten dan ook. Je kunt er van zeggen wat je wilt, maar de kinderen hebben nog nooit zo’n fijne vakantie gehad en wij ouders nog nooit zo’n enorm relaxte.

Uitstapjes

Natuur en cultuur

Je hoeft zeker niet de hele dag op je ligbedje naast het zwembad te liggen. Naast zon, zee, zwembad en eindeloze stranden kent Turkije ook prachtige natuur en een indrukwekkend cultureel erfgoed. Bezoek eens een opgraving of amfitheater, doe een stedentrip naar het bruisende Istanbul of bewonder de oude stad Efeze.

Zoutwatervallen in Pamukkale
Zoutwatervallen in Pamukkale

Ook heel bijzonder zijn de zoutwatervallen in Pamukkale. Deze witte versteende waterval is in de loop van de jaren zo gegroeid door het warm kalkhoudend water dat van de helling via verschillende terrassen naar beneden stroomt. Een indrukwekkend gezicht.

Uitstapjes met de kinderen

Er zijn genoeg uitstapjes te doen. Zo zijn er altijd wel marktjes te bezoeken. Zeer toeristisch, maar voor de kinderen wel een belevenis. Persoonlijk houd ik meer van een wandeling door het stadscentrum waar de Turken zelf ook komen. De stadjes zijn meestal prima te bereiken met het Dolmus busje. Zin in wat meer avontuur, ga dan eens met een jeepsafari mee of maak een boottochtje over een van de prachtige rivieren het binnenland en bekijk de indrukwekkende watervallen.

haven met boten
Haven Alanya (Pixabay)

De kinderen zelf vonden een uitje met een piratenboot het leukst! Aan de haven van de grotere steden is altijd wel een boot te vinden waar je als toerist een dagje of halve dag mee mag varen langs de kust. Onze kinderen waren zeer gecharmeerd van de piratenboot. De boot was helemaal in stijl en de dagtocht zelf was natuurlijk speciaal ingericht op het vermaken van de kinderen onderweg.

Praktisch

Reistijd

Turkije is zo’n 3 tot 4 uur vliegen. Daarnaast moet je de transfer vanaf het vliegveld naar het hotel nog rekenen. Al met al prima te doen. Ook als je een weekje gaat.

Geld

Je kunt betalen met de Turkse lira. Het eenvoudigst is om het geld uit de geldautomaten te pinnen. Omdat de vakantie all-inclusive was hebben we niet veel nodig gehad, alleen wat zakgeld voor onderweg als we een uitstapje maakten.

Turkije (Google Maps)

 

Klimaat

Langs de kusten heerst er een mediterraan klimaat: milde winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomermaanden. Tussen november en maart kun je wel flink wat regen verwachten. Omdat wij wat later in het seizoen gingen (eind oktober) hebben we bewust gekozen voor een hotel aan de Turkse Rivièra in plaats van aan de Egeïsche kust (ten oosten van Griekenland), omdat de gemiddelde temperaturen daar net wat hoger leken te liggen.

(Achteraf gezien waren de zorgen over het weer onterecht: het was er in eind oktober nog volop zomer met zon en temperaturen rond de 30 graden. Perfect vakantieweer, zeker met veel mooie zwembaden en de zee in de buurt!)

Reisadvies

Op het moment van schrijven geldt de noodtoestand niet meer (die was geldig tot 19 juli 2018). Check voor je op vakantie gaat altijd even de site van Binnenlandse Zaken over veiligheid en reisadviezen naar je vakantiebestemming. Controleer bij de GGD of je nog extra vaccinaties nodig hebt.

Visum

Voor een reis naar een flink aantal landen buiten de Europese Unie heb je naast je paspoort een visum nodig. Ook voor Turkije moet je een visum aanvragen. De visumplicht geldt ook voor kinderen.

Regel dit voor vertrek eenvoudig op visumbuitenland.nl. Het visum aanvragen kan middels het online aanvraagformulier. Een visum Turkije aanvragen duurt 5 minuten en de kosten bedragen €29,95 per persoon.

VisumBuitenland.nl is een professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers bij het verkrijgen van visums voor diverse landen en biedt Nederlandstalige ondersteuning. VisumBuitenland.nl maakt op geen enkele wijze deel uit van enige overheid.

Ondergaande zon boven het zwembad naast het strand (foto: AllesoverKinderen)
Ondergaande zon boven het zwembad naast het strand

Conclusie

Turkije is een prima vakantieland. Bij veel mensen bekend van de all-inclusive resorts met grote zwembaden, maar er is meer te zien en te doen. Zeker voor gezinnen met kleine of iets grotere kinderen is het een heerlijk bestemming voor een zeer ontspannen weekje ertussenuit in bijvoorbeeld het voor- of naseizoen. Na een weekje zon, warmte en zwembad, zo middenin de herfst, hadden wij in ieder geval het gevoel een paar weken weg te zijn geweest!

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.