Samen een leven opbouwen: waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je net samen bent is alles spannend en nieuw, maar om een relatie te laten slagen op langere termijn zijn er een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden. Dit geldt voor zowel stelletjes zonder kinderen maar ook voor samengestelde gezinnen. Het is een enorme verandering in je leven. Logisch dat er dan van alles op je pad komt waar je aan moet denken. In dit artikel helpen we je op weg door je enkele tips te geven om samen een leven op te bouwen.

Tip 1: praat over elkaars wensen

Het kan zijn dat jullie al heel snel de klik voelen, maar jullie kunnen ook al jaren aan het daten zijn voordat het serieuzer wordt. In beide gevallen is het enorm belangrijk om goed met elkaar te communiceren over hoe je dat gezamenlijke leven voor je ziet. 

Waar willen jullie gaan wonen? Wat zijn de plannen voor de korte termijn en de langere termijn? Zijn er bepaalde dingen die je echt niet ziet zitten in een relatie? Duidelijkheid en vertrouwen zijn de basisvoorwaarden voor een mooi leven samen. Begin daar dus meteen mee.

Tip 2: regel de financiën

Een gezamenlijke rekening is een logische vervolgstap voor stellen die écht samen verder willen. Zodra je immers één huishouden hebt, ligt het voor de hand om alle uitgaven van één rekening te betalen. Dit hoeft niet te betekenen dat jullie geen eigen bankrekening meer hebben. Maar wel dat jullie afspraken maken over de inkomsten en uitgaven.

Veel mensen hebben het niet graag over geld, maar het is in een relatie wel heel belangrijk dat jullie samen op een eerlijke en open manier hierover kunnen praten. Niemand wil graag ruzie over geld en om niet voor verrassingen te komen staan, is het verstandig om vooraf helder te krijgen wie welk deel van de uitgaven betaalt. Werken jullie allebei en verdelen jullie de kosten 50/50? Of is er een duidelijke kostwinner die het merendeel van de uitgaven betaalt? Natuurlijk kan die situatie gaandeweg veranderen, dus het spreekt voor zich dat dit gesprek vaker zal plaatsvinden.

Tip 3: wen aan elkaar en stuur bij

Misschien heb je al ervaring met samenwonen. In dat geval weet je vast en zeker dat het in de eerste periode flink wennen is, zo’n nieuwe situatie. De vlinders zullen uiteindelijk grotendeels verdwijnen en de uitbundige verliefdheid gaat over in houden van. De relatie komt in een wat rustiger vaarwater. Waarschijnlijk ga je je ook wel eens irriteren aan elkaar of zullen er dingen zijn die je graag zou willen veranderen. Dat kan alleen als je blijft praten. Een lange relatie betekent hard werken.

Gebrek aan communicatie is een hoofdreden voor het stuklopen van menige relatie. Wees dus niet bang om het gesprek aan te gaan met de ander als je een voorstel hebt om jullie leefpatroon bij te sturen. Je zult merken dat je partner zelf ook ideeën heeft daarover. Alleen samen kunnen jullie de ideale manier vinden om de rest van jullie leven te delen. 

Tip 4: bespreek een kinderwens in een vroeg stadium

In een vroeg stadium een kinderwens bespreken lijkt misschien lastig, maar als jullie echt een klik hebben en je ziet een toekomst voor je met hem/ haar dan is het wel verstandig. Het kan natuurlijk zijn dat jouw partner geen kinderen wil en dan wil je dat natuurlijk wel zo snel mogelijk weten. Hebben jullie wel beiden een kinderwens dan rijst de vraag wanneer jullie dit willen. 

De komst van een kind heeft een grote impact op jullie leven. Past het in het leven dat jullie nu samen leiden is dan de grote vraag. Misschien heb je net een nieuwe baan of juist geen baan, willen jullie eerst een huis kopen of wil je een eigen bedrijf oprichten of misschien willen jullie eerst samen nog een grote reis maken. Allemaal dingen om rekening mee te houden.

Tip 5: van relatie naar gezin, een nieuwe balans vinden 

Krijgen jullie samen jullie eerste kind of worden jullie gezinnen samengevoegd dan veranderen de  onderlinge relaties. Jullie moeten dan samen op zoek naar een nieuwe balans. Wanneer je voor het eerst een kind krijgt is het belangrijk te praten over wat je verwachtingen zijn voordat de baby er is. Vangen jullie de zorg samen op, gaan jullie beide minder werken of één van jullie? Wie doet wat in de dagelijkse opvoeding en hoe zien jullie de opvoeding voor je?  Zijn jullie klaar voor de uitdagingen die bij het ouderschap op jullie pad gaan komen? 

Daarnaast is het ook heel belangrijk na te denken over jullie financiële situatie en de mogelijke juridische zaken die geregeld moeten worden. Wanneer je niet getrouwd bent dan zijn er uiteraard andere opties maar er moet wel geregeld worden dat het kind erkend wordt door de vader. Ook moet je wederom je financiële situatie even onder de loep nemen. Kunnen jullie rond komen als de baby er is. Hebben jullie genoeg middelen om alle spullen aan te schaffen die de baby nodig heeft. Uiteraard kun je dingen ook tweedehands kopen of lenen van vrienden of familie maar het is wel belangrijk om hier even bij stil te staan.

Praat met elkaar over al deze punten en kijk hoe jullie erin staan en heb je het gevoel er klaar voor de zijn dan zou het zomaar ineens raak kunnen zijn!

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.