Je smartphone kidsproof maken – 7 tips

Kinderen groeien op met tablets, computers en mobieltjes. Dat kan heel goed zijn voor hun ontwikkeling. En let’s face it, hoe beter je kind het gebruik van informatietechnologie in de vingers heeft, hoe beter het straks mee kan komen in de maatschappij van nu.

Maar dat wil niet zeggen dat je je jonge kind alleen moet laten met jouw smartphone. Die zien ze namelijk als een leuk stuk speelgoed. De gevolgen zijn gewiste contactlijsten, gebroken schermpjes en kijkjes op websites die niet geschikt zijn voor kids. Het is dus een heel goed idee om je telefoon kidsproof te maken! Dat doe je met deze eenvoudige tips.

Vergrendel je scherm

Dit is de belangrijkste en simpelste tip. Zorg dat je telefoon alleen aangaat als jij hem ontgrendelt. Of je dat nou doet met een wachtwoord, , gezichtsherkenning, code of patroon, mag je zelf weten. En zorg dat je telefoon redelijk snel in de vergrendeling schiet als je hem niet gebruik. Niet alleen wordt hij zo kidsproof, ook andere pottenkijkers hebben geen kans!

Pluis de instellingen door

Lang niet iedereen weet het, maar iPhones hebben instellingen om de toegang tot apps en functies te beperken. Zo kan je een deel van je telefoon onbruikbaar maken voor je kindje en voor andere mensen die zich niet verifiëren. Bij Android- en Windows-toestellen kan je meerdere gebruikersprofielen aanmaken, waaronder één voor je kind. Wat je wilt vergrendelen, beslis je zelf. Maak bijvoorbeeld YouTube, je camera, bepaalde websites en privacygegevens ontoegankelijk. Zo kan je je kind toch je smartphone geven zonder grote risico’s.

Zet een wachtwoord op de appstore

Ben je bang dat je kind onveilige apps downloadt, of programma’s die niet geschikt zijn voor zijn leeftijdscategorie? De App Store van iOS en Google Play van Android hebben allebei de mogelijkheid om vergrendeld te worden met een wachtwoord. Daardoor voorkom je dat je kind op reclames voor (malafide) apps klikt. En dat je scherm volstaat met onbekende spelletjes de volgende keer dat jij je telefoon opstart. Touch Lock is één van de apps die voor jou als oppas werkt.

Zet een video vast op het scherm

Wil je je kind zijn favoriete show, kinderfilm of leerzame programma laten bekijken? Maar wil je niet dat hij of zij halverwege naar andere films of websites navigeert? Er zijn apps die zorgen dat je scherm tijdens het kijken van film vergrendeld wordt. Alleen door een patroon op het scherm te tekenen met je vinger kan je de film verlaten. Zo kan je je kleintje gerust alleen laten met jouw telefoon of tablet.

Installeer apps speciaal voor kinderen

Als je je kinderen toegang geeft tot leuke, veilige en leerzame apps, zullen ze (hopelijk) niet verder kijken. Kid Mode is een app die bij veel Android apparaten al geïnstalleerd is en die goede recensies krijgt. Hij biedt toegang tot spellen, educatieve programma’s, kindvriendelijke films en kinderboeken. Je kunt zorgen dat deze app de standaard omgeving wordt waarin je telefoon wordt opgestart. En er zijn meer apps die zo’n setting speciaal voor jonge gebruikers op je telefoon creëert.

Koop een stevig hoesje

Er zijn tegenwoordig erg stevige hardcase telefoonhoesjes. Sommige zijn zelfs waterbestendig. Hoe steviger je telefoonhoesje, hoe groter de kans dat die een val van de trap overleeft. Of een kindervoetje erop. Of een zwempartijtje in het toilet… Kijk naar cases die worden aangeprezen als “kindvriendelijk” of lees de recensies en ontdek wat een hoesje allemaal aankan. Hier geldt vaak: goedkoop is duurkoop!

Leg je telefoon buiten bereik van kinderhandjes

Dit is een voor de hand liggende oplossing, die ouders toch blijven vergeten. Als je kind niet bij je telefoon kan, kunnen er ook geen ongelukken mee gebeuren! Leer jezelf de gewoonte aan om je smartphone altijd bij je te dragen. Of hem op een hoge kast te leggen waar je kind gewoon niet bij kan. Of hem in een laatje met kinderslot te leggen. Een simpele een lowtech oplossing om je kind én je telefoon te beschermen!

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.