Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gezinsauto

Is er een baby op komst of is er een broertje of zusje onderweg? Dan zullen er wat dingen gaan veranderen. Je moet heel wat aanschaffen voor de nieuwe baby en je zal waarschijnlijk druk in de weer zijn met de kinderkamer. Maar het is ook belangrijk om eens kritisch te kijken naar jullie vervoers situatie. Hebben jullie nog geen auto, waar moet je dan op letten wanneer je een gezinsauto aanschaft. Of heb je wel een auto maar is deze aan de kleine kant en vraag je je af of alles daar straks wel in past. Er moet namelijk ineens van alles mee: een kinderwagen, de Maxi-Cosi, speelgoed en ga zo maar door. En daarnaast moet er ook de mogelijkheid zijn om kinderzitjes etc. vast te zetten. Hoe kies je nou die ideale gezinsauto? Kies je een SUV of een simpele tweedehandsauto? In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van de ideale auto voor je gezin.

Ruimte

Genoeg ruimte is natuurlijk wel één van de belangrijkste dingen waar jouw gezinsauto aan moet voldoen. Kijk dus naar hoe veel zitplekken er zijn en of, als alle plekken bezet zijn, er dan nog steeds voldoende plek is om alle bagage mee te nemen. Ga je bijvoorbeeld op vaak op vakantie met de auto, dan ligt de auto al snel volgepakt met van alles en nog wat dat mee moet. 

Veilig de weg op

De veiligheid van je gezin staat uiteraard voorop, let er daarom bij het uitzoeken van een auto op dat deze ten eerste beschikt over airbags. Heel belangrijk want deze vangen je op wanneer je een botsing krijgt. Maar check ook altijd even of je de airbag voor de bijrijdersstoel kan uitzetten. Mocht je nou je kindje willen vervoeren voorin de auto dan is het van belang dat die airbag kan worden uitgeschakeld. Door de  klap van een airbag kan een kind namelijk ernstige verwondingen oplopen. 

Wil je mogelijke risico’s zoveel mogelijk uitsluiten let er dan bijvoorbeeld ook op of de auto beschikt over de zogeheten ABS & ESP veiligheidssystemen. ABS staat voor Anti Blokkeer Systeem en zorgt ervoor dat de controle over de auto groter is wanneer je bijvoorbeeld hard moet remmen. EPS (Elektronisch Stabiliteitsprogramma) geeft je auto een stabielere wegligging met name in risicovolle situaties zoals bij een glad wegdek door bijvoorbeeld  ijzel of sneeuw.

Kinderzitje

Moderne auto’s hebben isofix- of iSize bevestigingspunten om een kinderstoeltje vast te zetten. Het is bewezen dat dit soort systemen veiliger zijn dan alleen het gebruik van de gordel om je kindje vast te zetten. Let dus goed op het soort kinderzitje dat je hebt. Je wil natuurlijk de veiligheid van jouw kinderen boven alles stellen. 

Frisse lucht

Kinderen willen nog wel eens klagen over dat het te warm is, of worden wagenziek als ze tijdens een lange autorit in de zon zitten. Daarom is een goed airconditioning systeem erg belangrijk. Zo voorkom je dat het erg warm wordt in de auto, zelfs als de volle zon door de ramen schijnt.

Optimaal comfort

  • Een model met vier of vijf deuren is een stuk gemakkelijker om je kindje in de auto te zetten. 
  • Reis je vaak met de auto, kijk dan ook eens naar handige extra opties zoals klaptafeltjes, opbergvakjes, tv schermen etc.
  • De meeste kinderen knoeien nog wel eens, houdt hier rekening mee wanneer je de bekleding van de auto kiest
  • Vergeet ook zeker niet het kinderslot. Je wil niet dat de kinderen op ieder moment de deur open kunnen gooien

Kostenplaatje

Naast de aankoopprijs komen er natuurlijk maandelijkse kosten bij kijken wanneer je een auto aanschaft. Let er daarom ook op wat die kosten zijn! Hoe groter de auto hoe meer kosten je kwijt bent aan de wegenbelasting en de autoverzekering. En dan nog de vraag; diesel, benzine of elektrisch wat is de meest voordelige optie voor jouw gezin.  Reken dit vooral even uit zodat je weet waar je aan toe bent. 

Test de auto

Ben je eruit en heb je een auto op het oog, dan is de testrit één van de belangrijkste dingen die je moet doen. Rijd niet alleen even snel een rondje, maar maak echt een goede rit zoals je ook zou doen als je een dagje weg gaat bijvoorbeeld. Pak snel even de snelweg mee, parkeer een paar keer in en kijk hoe het aanvoelt. 

Neem ook de kinderen mee om te zien wat zij vinden van de auto. Dit kan bijvoorbeeld met de inhaalfeestjes van ŠKODA. Deze zomer zet ŠKODA de nieuwe OCTAVIA in voor kinderen die dit jaar geen feestje hebben kunnen vieren. Meld je aan bij ŠKODA op skoda.nl/zaterdag en wie weet komen zij jouw kant op met taart, limonade, feestartikelen én chauffeur. Zo zie je jouw nieuwe gezinsauto vast in actie en voor de kinderen is het natuurlijk een leuke manier om een feestje in te halen.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.