Zwangerschap en je zorgverzekering in 2021

Welke kosten worden er wel vergoed en welke niet?

Wil je zwanger worden of ben je zwanger dan komt er veel op je af. Eén van de dingen waar je aan moet denken is je zorgverzekering. Want welke kosten worden er wel en niet vergoed en is het verstandig om je aanvullend te verzekeren. In dit artikel beantwoorden we alle vragen die je mogelijk kan hebben over; zwangerschap en je zorgverzekering.

De basisverzekering anno 2021: wat wordt er vergoed

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Wanneer je jonger bent dan 18 jaar is deze verzekering gratis. Jaarlijks verandert de prijs van je verzekering en de inhoud ervan; wat wordt er wel en niet vergoed. Tijdens je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode maak je extra zorgkosten. Het kan daarom slim zijn om je aanvullend te verzekeren, zodat je niet onverwacht voor extra kosten komt te staan wanneer je bijvoorbeeld extra hulp nodig hebt of er toch voor kiest om in een geboortecentrum te bevallen in plaats van thuis. Hieronder vind je een handig overzicht van de kosten die wel worden vergoed door je basisverzekering in 2021:

Verloskundige zorg

De afspraken die je tijdens en na je zwangerschap hebt met de verloskundige worden door jouw basisverzekering vergoed. Het gebruik van geneesmiddelen en/ of bloedonderzoeken die eventueel plaatsvinden vallen hierbij onder het eigen risico. De zorg rondom een miskraam en herstel hiervan worden volledige gedekt door de basisverzekering. 

Noodzakelijke echo’s

In 2021 vergoed jouw basisverzekering alle prenatale echo’s die worden aangevraagd door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Hieronder vallen sowieso de algemene termijnecho en de 20-weken echo. In de tweede helft van 2021 wordt daarnaast ook de 13-weken-echo opgenomen in de basisverzekering. Tegelijk met de invoering van de 13-weken-echo vindt een onderzoek naar de effectiviteit ervan plaats. 

Het kan zijn dat er om medische redenen een extra echo moet worden gemaakt, zoals een vitaliteitsecho (rond 6 weken), een groei echo (rond de 30 weken) of een liggingsecho (rond de 36 weken). Wanneer er op verzoek van jouw behandelend arts een extra echo wordt gemaakt wordt deze ook vergoed vanuit de basisverzekering. 

Prenatale screening

Een aangeboren chromosoomafwijking bij je baby kan worden ontdekt tijdens een aantal verschillende zwangerschapsonderzoeken, dit wordt prenatale screening genoemd. Je kan er zelf voor kiezen of je deze onderzoeken wilt laten doen, je bent hier dus niet toe verplicht maar hebt er wel recht op. Onder de vergoeding valt sowieso een informatief gesprek over de mogelijkheden.

Heb je een medische indicatie dan worden de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) die aantoont of je baby down-, edwards- of patau syndroom heeft en de combinatietest, bestaande uit: een nekplooimeting en een bloedonderzoek, ook volledig vergoed vanuit de basisverzekering. 

Heb je geen medische indicatie maar wil je wel een NIPT- en/ of combinatietest laten doen dan wordt een deel van de kosten vergoed door de overheid. In 2021 betaal je voor de NIPT test een eigen bijdrage van €175 en €176,96 voor de combinatietest. Ben je zwanger van meer dan één kindje dan betaal je voor het eerste kind €176,96 en voor ieder extra kind €106,90.

Is er uit één van bovenstaande onderzoeken gebleken dat er een verhoogde kans is op een chromosoomafwijking, dan is er de mogelijkheid om een vervolgonderzoek te plannen. Onder deze invasieve diagnostiek vallen; een vruchtwaterpunctie, de vlokkentest of Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO). Al deze aanvullende onderzoeken worden vergoed door de basisverzekering. Je betaalt bij deze vervolgonderzoeken met uitzondering van het GUO wel je eigen risico.

Huisartskosten

Misschien heb je last van vervelende zwangerschapskwaaltjes dan kan het zijn dat je tijdens je zwangerschap of net na je bevalling je frequenter je huisarts bezoekt. De behandeling en medicatie die wordt voorgeschreven door je huisarts vallen onder je basisverzekering. 

Andere zorgkosten

Er zijn vrouwen die na hun bevalling last krijgen van bekkenbodemproblemen. Wanneer je last hebt van urineverlies dan worden de eerste negen behandelingen van bekkenfysiotherapie vergoed door de basisverzekering. Het eigen risico betaal je nog wel.

Ook kan je last krijgen van psychische klachten hiervoor kan je terecht bij de POP-poli (psychiatrie, obstetrie en pediatrie). Hier werken medisch specialisten van de genoemde afdelingen samen om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Ook deze kosten vallen binnen je basisverzekering minus je eigen risico.

(Thuis) bevalling

Een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling met medische noodzaak krijg je volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Kies je ervoor om te bevallen in een geboortecentrum dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage van €362,31. Wil je toch het liefst poliklinisch bevallen, dat wil zeggen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, dan betaal je ook een eigen bijdrage, de hoogte van het bedrag is afhankelijk van het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Vanuit je basisverzekering krijg je in 2020 hiervoor een vergoeding van €219. Ben je aanvullende verzekerd dan krijg je soms meer vergoed afhankelijk van jouw polis. Jouw eigen kosten zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een bevalling in een geboortecentrum, zo rond de €360 tot €415

Kosten die worden gemaakt wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen en om medische redenen langer moet blijven worden vergoed door je basisverzekering. Evenals kosten die worden gemaakt wanneer je door complicaties tijdens je zwangerschap moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

Kraamzorg 

Wanneer je bent bevallen heb je recht op kraamzorg. Het aantal uur kraamzorg dat wordt vergoed door de basisverzekering is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur verdeeld over 10 dagen. Je betaalt in 2021 een eigen bijdrage van €4,60 per uur voor de kraamzorg thuis. Het is mogelijk om deze eigen bijdrage (deels) aanvullend te verzekeren. 

Verblijf je zonder medische indicatie in een ziekenhuis of kraamhotel en krijg je daar kraamzorg,  dan betaal je in 2021 een bedrag van €35,- per dag. De helft hiervan €17,50 wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Beval je van een meerling? Dan betaal je per kind €17,50 extra. De basisverzekering vergoedt maximaal 127,50 euro per dag aan ziekenhuiskosten, alles wat boven dat bedrag komt, moet je zelf betalen.

Het standaard aantal uren dat je kraamzorg ontvangt is bij het geven van borstvoeding 49 uur, geef je flesvoeding dan is het 45 uur. Hoeveel uur kraamzorg je precies vergoed krijgt, hangt af van jouw situatie. Je verloskundige kan extra uren kraamzorg uitschrijven wanneer zij denkt dat dit nodig is.  

Eigen Risico

Hoewel dus redelijk veel kosten, zoals bovengenoemden, onder je basisverzekering vallen betekent het dus niet direct dat je zelf niks hoeft te betalen. Zoals je hebt kunnen lezen vallen sommige kosten geheel of gedeeltelijk onder het eigen risico. Kort gezegd houdt dit in dat je ieder jaar de eerste €385,- van die kosten zelf betaalt. Wanneer de kosten boven dit bedrag uitkomen worden deze vergoed door je zorgverzekeraar.

Hoe hoger je eigen risico is, hoe meer korting je krijgt op je premie. Maar dit betekend ook dat je meer zelf moet betalen voor je zorgkosten uit de basisverzekering. Omdat de kans groot is dat je rondom je zwangerschap meer zorg nodig hebt, is het verstandig om je eigen risico niet te verhogen.

Hieronder zetten we voor je op een rijtje wat er over het algemeen onder je eigen risico valt, dit kan per verzekeraar iets afwijken dus het is verstandig hiervoor ook je eigen zorgpolis te checken:

Dit valt wel onder het eigen risico:

 • laboratoriumonderzoek
 • geneesmiddelen
 • combinatietest
 • NIPT, vlokkentest en vruchtwaterpunctie
 • ambulancevervoer naar het ziekenhuis
 • gynaecologische hulp of nazorg na de bevalling

Dit valt niet onder het eigen risico:

 • verloskundige zorg
 • bevalling
 • kraamzorg
 • huisarts
 • noodzakelijke echo’s
 • ziekenhuisopname bij complicaties of bevalling met medische noodzaak

Bij sommige behandelingen wordt er genoemd dat je een eigen bijdrage moet betalen. Dit geldt onder andere voor; de kraamzorg, een poliklinische bevalling of een bevalling in een geboortecentrum en prenatale testen zonder medische indicatie. Deze eigen bijdrage kan je aanvullend verzekeren zodat jouw verzekering deze kosten dekt.

Aanvullende verzekering afsluiten?

Naast veel van de genoemde kosten die je maakt wanneer je zwanger bent die gedekt worden door de basisverzekering, zijn er ook nog zeker kosten die je eventueel maakt die niet worden gedekt vanuit het basispakket. Deze kosten zou je aanvullend kunnen verzekeren. Ook de eigen bijdragen kun je vaak aanvullend verzekeren. Of je dit wilt doen is natuurlijk volledig je eigen keuze maar we hebben hier voor je op een rijtje gezet welke kosten er dan aanvullend verzekerd zouden kunnen worden. Houdt er rekening mee dat je maandelijkse premie hierdoor uiteraard omhoog gaat en dat je dus voor jezelf moet kijken of het financieel positief voor je uitpakt! Onderstaande zaken kunnen bij de meeste verzekeraars aanvullend worden verzekerd: 

 • Een kraampakket
 • Zwangerschapscursussen
 • Extra kraamzorg
 • Bekken fysiotherapie
 • Lactatiedeskundige
 • Aanschaf borstkolf
 • Huur/ aanschaf TENS- apparaat (pijnbestrijding tijdens bevalling)
 • Cursus baby massage
 • EHBO voor kinderen
 • Eigen bijdrage voor o.a. de kraamzorg, poliklinische bevalling, prenatale testen

Of alle bovenstaande kosten worden gedekt ligt aan jouw verzekeraar en aan het pakket dat je kiest. Daarnaast verschilt het per zorgverzekeraar of de dekking van bepaalde zaken volledig is of alleen gedeeltelijk. Let hier dus goed op voordat je een verzekering afsluit anders kom je alsnog voor onverwachte kosten te staan. 

Veel verzekeraars bieden tegenwoordig speciale zwangerschapsverzekeringen of gezinsverzekeringen aan. In deze pakketten zitten vaak veel van bovenstaande dekkingen. Maar ook hier geldt, check goed of het financieel voor jou voordelig is en bekijk goed de dekking en premie. Deze kunnen per verzekeraar sterk verschillen.

Heb je geen aanvullende verzekering? Zorg er dan voor dat je wat geld achter de hand houdt om onverwachte uitgaven op te kunnen vangen. Wil je je graag aanvullend verzekeren, denk hier dan op tijd aan! Bij de meeste zorgverzekeraars kun je alleen per 1 januari een aanvullende verzekering afsluiten.

Overstappen van zorgverzekering

Het overstappen van zorgverzekeraar of wijzigen van je pakket kan tussen november en december. De meeste zorgverzekeraars maken in oktober of november de premies en voorwaarden voor aankomende jaar bekend. Dit geeft jou de tijd om de verzekeraars te vergelijken. Wanneer je voor 1 januari je oude zorgverzekering hebt opgezegd, heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. Daarna zit je er weer een jaar aan vast. 

Heb je net een nieuwe verzekering afgesloten en ontdek je daarna dat je zwanger bent. Informeer dan eens bij je verzekeraar of er nog mogelijkheden zijn om wijzigingen aan te brengen aan je huidige pakket. Bij sommige verzekeraars is dit mogelijk. 

Je baby verzekeren

Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je baby geboren is maar vergeet je baby binnen 4 maanden na de geboorte niet aan te melden voor een zorgverzekering. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook verstandig: anders krijg je namelijk de zorgkosten voor je kind niet vergoed. In Nederland mogen alle kinderen tot achttien jaar gratis worden meeverzekerd op de basisverzekering van de ouders. Vaak krijgen ze dan ook nog eens gratis dezelfde aanvullende verzekering als jij voor jezelf hebt afgesloten. Bij kinderen geldt bovendien nooit een eigen risico.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.