Letters leren: 10 x de leukste apps en games

Peuters en kleuters leren spelenderwijze

Peuters en kleuters letters leren

De tijd dat kinderen de eerste letters pas leren in de groep 3(vroeger: de 1e klas) leren op school is al lang voorbij. Veel kleuters en ook peuters zijn graag bezig met cijfers en letters leren, daarbij natuurlijk geholpen door de vele educatieve apps en games en filmpjes op tv en Youtube.

Het is belangrijk dat kinderen zich al vroeg gaan bezighouden met taal. Het is erg goed voor de ontwikkeling om hier al vroeg mee te beginnen. Zodra je kind interesse toont in letters, taal, rijmpjes kun je dit stimuleren.

Bovendien is leren ook gewoon leuk, zeker met de leuke moderne materialen en spelletjes van tegenwoordig. Er zijn zat games en apps voor de tablet of pc om letters en woorden te leren op een speelse manier. Kinderen kunnen dit in veel gevallen alleen doen maar natuurlijk ook samen met de ouders. Vind hier de beste educatieve apps voor peuters en kleuters om spelenderwijze letters te leren!

De beste apps om peuters en kleuters letters te leren

Er zijn héél veel apps en spelletjes die “iets” doen met letters. Wij hebben er 10 voor je uitgezocht. Heb je zelf suggesties? Laat het weten in de reacties hieronder!

1. Juf Jannie

Juf Jannie

Juf Jannie heeft verschillende educatieve apps voor kinderen” Kinderen kunnen hier heel gemakkelijk leren lezen. Dit kan door te beginnen met de eerste stappen. Dit is het leren van letters en cijfers. Kinderen krijgen op een zeer leuke en leerzame manier les. Het is volledig in het Nederlands en daardoor voor kinderen goed te gebruiken. Belangrijk is natuurlijk dat kinderen er plezier in hebben. Juf Jannie staat er bekend om erg geschikt te zijn peuters en kleuters. Je kunt beginnen met de eerste stap en zo steeds een niveau hoger gaan.

2. Prins Bof en de magie van leren lezen

 

Letters leren via een app
Prins Bof

Supermooie app om te leren lezen! Het verhaal gaat over Prins Bof die leert lezen. Ontdek samen met Prins Bof de magie van letters en lezen in een wereld van slangen bezweren en toverspiegels. Speciaal gemaakt voor kinderen die starten met lezen. Deze app is bedoeld voor kinderen vanaf groep 2 en volgt dezelfde aanpak als school. De app zit boordevol met letters en woorden. De kinderen leren eerst letters (zien en horen!) en “hakken en plakken” daar vervolgens woorden mee en lezen een kort verhaaltje.

Deze app kent verschillende niveaus en er is ook een pagina voor ouders om de vorderingen van het kind te volgen of het niveau van de oefeningen aan te passen. Prins Bof kost een paar euro maar is zeker de moeite waard.

Letters leren app kleuters en peuters
Je kunt ook letters leren schrijven met Prins Bof

3. Squla

 

Taal leren met Squla kleuters
Squla

Ook Squla, producent van heel veel apps en leerprogramma’s voor de basisschool, heeft een app om te leren lezen. Deze app zorgt er voor dat kinderen vanaf groep 1 hier letters en woorden kunnen leren. Dit kan op verschillende manieren. De techniek die Squla gebruikt om kinderen educatief geïnteresseerd te maken is zeer slim. Kinderen kunnen door allerlei soorten games en quizzen steeds beter worden in hun woordenschat. Zelfs wanneer een kind nog helemaal geen ervaring heeft met letters zal deze het snel leren. Doordat kinderen het erg leuk vinden leren ze ook snel. Online letters leren was nog nooit zo gemakkelijk!

4. Leren lezen en schrijven

Ik leer lezen
Ik leer lezen

Met de gratis app Leren Lezen en Schrijven kunnen kinderen vanaf 3 jaar op speelse wijze letters en woorden leren. De methode lijkt ook te werken voor kinderen die leerproblemen hebben. De leerwijze is dus voor alle kinderen geschikt. Kinderen beginnen op het laatste niveau en kunnen zich zo omhoog werken. Hoe beter ze worden op hoe hoger level ze komen. Hoe langer de kinderen bezig zijn, hoe beter ze worden. Kinderen krijgen leuke cadeautjes tijdens het spelen van de app!

 

5. Leestrein

 

De Leestrein van Juf Jannie
De Leestrein van Juf Jannie

“Kinderen die net beginnen met lezen hebben veel baat bij Leestrein!” Deze app is speciaal gemaakt voor jonge kinderen die net met de taal starten. Hoe meer oefeningen ze doen met de Leestrein, hoe beter ze worden in de taal. Kinderen ervaren de Leestrein over het algemeen als erg leuk.

 

 

7. Woordstart 1

Woordstart

“Kinderen vanaf groep 1 kunnen beginnen met Woordstart” De woordenschat zal razendsnel verbreed worden. Kinderen beginnen op het laagste niveau en kunnen zo groeien in de taal. Kinderen hoeven voor het werken met Woordstart 1 nog niet te kunnen lezen. Het programma is zo gemaakt dat er niets gelezen hoeft te worden, de kleuter wordt mondeling gestuurd en moet zelf alleen maar aanklikken of aanwijzen. Woorden worden daadwerkelijk aangeboden en aangeleerd.

8.Leesstart

Leesstart

Leesstart is er voor kinderen vanaf groep 2. De oefeningen gaan grotendeels door spelletjes. Kinderen kunnen dus spelenderwijs de taal leren. Dit is ook erg geschikt voor kinderen die achterblijven op school.

8. Woordwijs

Woordwijs
Woordwijs

“Met Woordwijs begint met letters, woorden en zinnen” Deze app staat er om bekend erg goed te werken. Het is makkelijk en goed begrijpbaar voor kinderen. De app ziet er ook erg mooi uit, dit trekt zeker kinderen aan.

9. Suus & Luuk op vakantie

Suus en Luuk op vakantie
Suus en Luuk op vakantie

“Dit is bedoelt voor kinderen vanaf groep 2” De app zit boordevol met letters en woorden. De kinderen leren eerst letters, vervolgens woorden en dan verhalen. De Suus en Luuk op vakantie kost 3,49 euro en bestaat uit verschillende niveaus.

10. RomPomPom

letters leren met rompompom
RomPomPom

RomPomPom is een bekende, van deze beer zijn er veel boekjes en spelletjes uitgegeven en hij wordt ook vaak ingezet op peuterspeelzalen. Taal wordt snel geleerd door duidelijke en herkenbare plaatjes, en het voorlezen van de woorden worden de kinderen verleid om steeds weer aan de slag te gaan met deze leuke letters. De RomPomPom app, is speciaal ontwikkeld voor kleuters en peuters. In de app kun je ook steeds een niveau omhooggaan, waardoor het aantrekkelijk wordt om verder te spelen.

Heb jij nog meer suggesties? Laat ze achter in de reacties.
Ook interessant
1 reactie
  1. Roberta Martinus

    Hello ik vindt deze site leuk voor mijn kleinkinderen.

    Groetjes.

    Curaçao.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.