Kun je je nog voorstellen dat je geen mobiel had? Dat internet nog niet bestond en dat de kopieermachine nog overuren draaide? Omdat de maandelijkse nieuwsbrief aan alle kinderen uitgedeeld moest worden? Dat was een belangrijke manier voor scholen om ouders op de hoogte te houden. Dat gaat nu wel anders…
De papieren nieuwsbrief stond vaak tjokvol informatie over alles wat zich de afgelopen tijd had afgespeeld en wat er voor de komende tijd op het programma stond. Veel informatie was niet eens meer zo actueel, maar wel belangrijk om te vermelden. Zodat ouders toch op de hoogte waren en zich betrokken voelden. En juist de ouderbetrokkenheid- en participatie was en is belangrijk. Want zowel school als ouders hebben een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een kind. Een papieren nieuwsbrief bereikte wat dat betreft niet altijd zijn doel. Gelukkig is dat tegenwoordig wel anders. Actuele informatie is snel terug te lezen op de schoolwebsite. En vaak starten ouders whatsappgroepen om elkaar op de hoogte te houden. Veel scholen kiezen er ook voor om naast hun website met een speciale schoolapp te werken. Die van Social School bijvoorbeeld.
Actuele informatie via de schoolapp
De schoolapp dus. Heel handig dus, omdat deze makkelijk op de smartphone of tablet te installeren is. Een schoolapp is bij uitstek geschikt om ouders snel te informeren en te laten reageren. Ouders zullen zich hierdoor meer betrokken voelen bij school. Daarnaast is het vaak een stuk laagdrempeliger om met elkaar te communiceren via de app; om even snel een reactie achter te laten of te reageren op een vraag.
Wat deel je in de schoolapp?
Een schoolapp kan verschillende functies hebben. Het wordt in elk geval ingezet om ouders, kind en school meer met elkaar te verbinden door sneller interessante of leuke informatie te delen. Hebben kleuters bijvoorbeeld en themaweek over de winter dan is het leuk om foto’s te delen met een kort verhaal over wat ze allemaal gedaan hebben. Schooluitjes en vieringen zijn ook leuk om meteen te delen. Maar hij kan ook gebruikt worden voor het plaatsen van oproepjes. Als er voorleesmoeders- of vaders nodig zijn bijvoorbeeld. En zo zijn er nog een aantal voorbeelden te noemen. Met een app krijgen ouders in elk geval veel meer een idee over wat er gebeurt op school en in de klas. Echt een kijkje in de keuken. Bovendien vormen de berichten een leuke aanleiding voor ouders om met hun kind(eren) in gesprek te gaan over hun schooldag. Scholen merken dat de betrokkenheid van ouders toeneemt bij het gebruik van een app.
Nog meer mogelijkheden
Naast het delen van updates kan een schoolapp voor nog veel meer dingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor het inplannen van ouderavonden of het delen van agenda-items, zoals roostervrije middagen of speciale activiteiten. Maar ook het absent melden van kinderen door ouders is mogelijk. Dit bespaart leerkrachten vaak ook nog eens een hoop tijd! En dat is mooi meegenomen.

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.