Typetuin: hoe leren typen ook leuk kan zijn

Oók voor kinderen met bijvoorbeeld dyslexie en pdd-nos

Hoe fijn is het niet als je goed, snel en foutloos kan typen? Daar heb je je hele leven plezier van. Zeker tegenwoordig. En het begint ook steeds vroeger. Steeds vaker moeten kinderen op de basisschool al werkstukken en presentaties maken op de computer en is goed kunnen typen een vereiste.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook hele leuke typecursussen speciaal voor kinderen gericht, met spelelement en beloningen.

Leren typen met een typecursus

Onze 9 jarige zoon, nu in groep 6, is wel enorm handig met de iPad, maar nog helemaal niet zo handig met een toetsenbord. Bij een schoolopdracht werd het dus zweten: voor elke letter die getypt moest worden werd er oneindig lang naar het toetsenbord gestaard. Om die toets dan vervolgens, net als opa, steeds met de rechterwijsvinger in te drukken. Niet heel efficiënt.

Wil je niet op typeles?, vroeg ik mijn zoon. Nee, was het antwoord natuurlijk. Dat is sáái. En niet nodig. Het bleek vooral de verkeerde vraag, en op de verkeerde manier gebracht. Je moet er natuurlijk wél een spel en een doel aan verbinden.

Inmiddels is hij een paar weken bezig met Typetuin en zowel hij als wij ouders zijn zeer enthousiast. Hieronder onze bevindingen.

Review Typetuin

Eerste indruk van het programma

De cursus begint met een speels introductiefilmpje. Het filmpje ziet er goed uit en het verhaal is aansprekend en uitdagend: de “Leesetende plant” heeft alles opgegeten, en jíj moet de Typetuin redden! Je kunt met typeopdrachten diamanten verdienen en je eigen kwouwsels gaan bouwen in een prijzenkast.

Gamification

Het lijkt een beetje op Rekentuin“, vond mijn zoon. En inderdaad, het idee van kleine opdrachtjes met beloningen die je kunt sparen is hetzelfde. Heb je genoeg punten of diamanten verzameld dan kun je een spelletje spelen. In de prijzenkast kun je zien wat je allemaal al hebt gewonnen. Gamification –  het gebruik van spelelementen om gebruikers te motiveren en hun ervaring te verrijken – het werkt prima bij deze doelgroep. Zo worden type-oefeningen opeens leuk!

Spelletje of typecursus?

Adaptief

De methode, mede ontwikkeld door Oefenweb/UvA, die gebruikt wordt in Typetuin is bovendien adaptief: de oefeningen worden aangepast aan het niveau dat het kind laat zien. Presteert het wat minder dan worden de volgende oefeningen wat makkelijker, gaat het supergoed dan wordt het ietsje uitdagender. En zo blijft het voor elk kind leuk. Dat het werkt laat het hoge slagingspercentage van 98% zien.

Oefenen oefenen oefenen!

In het begin was het wel moeilijk. De motoriek van het typen: op eens moest die ringvinger en die pink óók meedoen, en los bewegen van de rest? Dat was even een uitdaging! En daarnaast, welke letter zit er ook alweer wáár op het toetsenbord? Elke keer moest hij toch weer even kijken.

Kwartier per dag

Typetuin adviseert elke dag 15 minuten te oefenen, of nog liever 2 keer 15 minuten per dag te oefenen. Bij ons blijkt in de praktijk 15-20 minuten per dag het meest praktisch. Hij is nu ongeveer 4 weken bezig en je ziet hem echt met sprongen vooruit gaan. Hij heeft plezier in het oefenen, hij begint er vaak uit zichzelf aan. Het programma is er leuk genoeg voor, en vooruitgang boeken geeft natuurlijk ook een goed gevoel. Mogelijk speelt ook mee dat hij na het oefenen van ons nog even zelf iets mag doen op de laptop (gamen), als extra beloning.

Schermprints Typetuin
Schermprints Typetuin

Algemeen

Typetuin kun je klassikaal doen óf online, thuis (of waar dan ook), in je eigen tijd. Je kunt in 14 weken al klaar zijn voor het bijbehorende typediploma, maar een licentie is een jaar geldig. Je kunt het dus in je eigen tempo doen. Het programma kent 7 levels, 1 bonuslevel, 3 games, een proefexamen en een examenlevel.

Kinderen met beperking

Ook kinderen met een “leeruitdaging” als dyslexie of adhd kunnen er prima mee werken. Er is een apart dyslexievriendelijk lettertype dat je kunt instellen, en je kunt eventueel de normering aanpassen. Het diploma kan dan worden gehaald op een ander niveau, met minder aanslagen per minuut.

Begeleiding

Ook bij de individuele cursus online is er begeleiding. Heb je vragen kun je die via een mailbox in Typetuin versturen naar “Professor Begoni”. Wij hebben dat natuurlijk even getest, en er kwam vrij snel een goed doordacht en kindvriendelijk gebracht antwoord. Top!

Op de site en in de mail vind je ook instructies en instructiefilmpjes. Hoe werkt het programma, wat is de beste typehouding, vingeroefeningen, etc.

Rapportages

In de Typetuin omgeving kun je de resultaten opvragen. Hoeveel diamanten zijn er gescoord, welke kwouwsels zijn er gemaakt. Maar ook, hoeveel aanslagen en op welk niveau, wat zijn de best en slechts gescoorde woorden. Daarnaast krijg je als ouder of verzorger wekelijks een rapportage van hoe je kind gepresteerd heeft.

Rapport Typetuin typecursus
Rapport Typetuin typecursus

Foutloos typen is in eerste instantie het belangrijkst. De score gaat omhoog (het stoplicht gaat van rood naar oranje, geel, licht- en donkergroen) als je minder fouten maakt. Pas als dat goed gaat telt de snelheid mee.

Conclusie

Typetuin is echt een prettig werkend en leuk programma om je kind goed en snel te leren typen. De verhaaltjes en games motiveren je kind, maar daarachter is het programma natuurlijk gewoon een degelijke typecursus die je snel en foutloos blind en met tien vingers leert typen, volgens een beproefde methode. Mét genoeg uitleg en feedback en rapportages, ook voor de ouders.

We ontvingen per post ook nog stickers om het toetsenbord af te plakken. Ik moet eerlijk zeggen dat we die nog niet hebben gebruikt. Met name omdat de laptop waarop geoefend wordt van mij is, en ik mezelf in de loop van de jaren wel een béétje blind heb leren typen, maar toch af en toe toch even naar mijn toetsenbord moet kunnen kijken. Misschien moet ik zelf ook maar wat lesjes gaan volgen 🙂

Ook dat kan trouwens. Typetuin is er ook voor volwassenen.

Meer weten

Meer weten? Kijk op typetuin.nl

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.