Hoewel de pepernoten vaak eind september al in de winkel liggen, begint de sinterklaastijd officieel half november met de komst van de Sint. Dit jaar komt Sinterklaas op 12 november aan. Vanaf dan begint ook het schoen zetten en het kijken van het sinterklaasjournaal. En na weken vol spanning is het op 5 december dan eindelijk sinterklaasavond! In dit artikel geven we tips om er een onvergetelijke tijd van te maken.
Een aftelkalender tot sinterklaasavond
Sinterklaaspret begint al ver voor pakjesavond. Het is een hele leuke maar ook spannende tijd voor veel kinderen. Heeft je kindje nog geen besef van tijd, dan kan het voor hem best lastig zijn om te begrijpen hoe lang de sinterklaasperiode duurt. Daarnaast raakt je kindje misschien het overzicht kwijt omdat er zoveel gebeurt tijdens deze periode. Een aftelkalender kan dan enorm helpen. Het haalt een stukje onrust weg. Online vind je verschillende exemplaren die je kunt uitprinten en ophangen. Jullie kunnen ook samen een kalender maken.
Breng de sinterklaassfeer al voor sinterklaasavond in huis
Hartstikke leuk om samen te doen. Je kunt ergens kant en klare slingers kopen of aan de slag gaan met knutselspullen. Je kunt bijvoorbeeld een slinger maken van zelfgemaakte mijters, een openhaard knutselen om de schoentjes bij te zetten of pietjes maken van brooddeeg. Kortom genoeg leuke dingen om samen te doen en jullie komen direct helemaal in de juiste stemming.
Wat ook heel goed werkt om in de juiste stemming te komen zijn verkleedkleren. Zorg dat je daarvoor de juiste spullen in huis hebt. Schaf bijvoorbeeld een mooi pietenpak kind aan of een Sinterklaaspakje. Vaak mogen kinderen in deze periode ook verkleed naar school komen of hebben ze bijvoorbeeld pietengym. Onmisbaar zo’n pietenpakje dus!
Kokkerellen voor sinterklaasavond
Hou je niet zo van knutselen maar vind je het leuker om in de keuken te staan? Ga dan eens samen lekkere dingen bakken met je kindje. Veel kindjes vinden het super leuk om samen kruidnoten te bakken. Maar je kunt nog veel meer lekkere dingen bakken zoals; speculaasjes of cupcakes die je dan kunt versieren met bijvoorbeeld marsepein, chocolade fudge met strooigoed erin, een banketletter et cetera. Ga je liever voor wat gezondere snacks, lees dan hier verder.
Sinterklaas bezoek of videoboodschap op sinterklaasavond
Het is natuurlijk heel erg leuk voor de kinderen als Sinterklaas ook echt langskomt op pakjesavond. Misschien kan een vriend van de familie, een buurman of jijzelf wel verkleed gaan als hulp Sint. Je kunt tegenwoordig een erg mooi en realistisch Sinterklaas kostuum aanschaffen, waardoor je zeker niet door mand gaat vallen. Lukt het niet om Sinterklaas langs te laten komen? Of is je kindje erg bang voor Sinterklaas? Misschien kan je dan voor pakjesavond een videoboodschap op laten nemen door de Goedheiligman. Dit kun je zelf doen of online regelen.
Sinterklaasfilm kijken
Je wilt natuurlijk niet dat pakjesavond binnen 5 minuten voorbij is. Begin daarom rustig met bijvoorbeeld het kijken van een sinterklaasfilm in de middag. Zo is iedereen tegen de avond helemaal in de stemming. Misschien staat er dan na de film wel ineens een zak cadeautjes in de gang of komt Sinterklaas ineens op bezoek.
Tips om de cadeautjes uit te pakken
Waarschijnlijk wordt het een hele korte en misschien minder gezellige avond als je kinderen de zak met cadeautjes leeg trekken en binnen enkele minuten allemaal uitpakken. Het is leuker als er wat aandacht is voor ieder cadeau en als ze niet als een stel hyena’s overal bovenop duiken. Met deze tips moet dat lukken:
- Een speurtocht – Verstop wat cadeautjes in huis en geef hints door middel van gedichtjes of laat iemand bellen die Sint of Piet speelt om aanwijzingen te geven. Je kunt je kindje tussendoor ook opdrachten laten doen. Maak bijvoorbeeld een klein pietengym parcours, laat hem 5 pepernoten of nepcadeautjes in een zelfgemaakte schoorsteen gooien of een puzzel of raadsel oplossen.
- Dobbelspel – Geef je kindje een grote dobbelsteen, iedereen moet nu een getal opschrijven van 1 t/m 6. Degene die het getal heeft dat wordt gegooid mag een cadeautje uitpakken.
- Sinterklaasbingo – Lees bijvoorbeeld een Sinterklaasboek voor en maak een bingokaart met plaatjes die te maken hebben met Sinterklaas. Als je kindje een woord hoort dat op de bingokaart staat, kan hij deze doorstrepen. Bij een volle kaart mag hij een cadeautje uitpakken.
- Cadeautjes estafette – Wanneer je zelf een cadeautje hebt uitgepakt mag jij voor een ander een cadeautje pakken. Dit voorkomt dat je kinderen constant in de zak aan het graaien zijn.
- Een rustmoment inbouwen – Zorg dat je niet alle cadeautjes in één zak doet. Zo kun je een moment van rust inbouwen door tussendoor wat te eten en drinken. Je kinderen kunnen dan ook alvast hun nieuwe aanwinsten rustig bekijken.
- Iets geven aan een ander – Misschien ook wel een mooi moment om je kinderen iets liefs voor een ander te laten doen. Stop in de zak bijvoorbeeld een cadeautje voor een kind uit de buurt dat weinig speelgoed heeft of een gift aan een goed doel.
Leuke Sinterklaas tips voor oudere kinderen
Wanneer je kind rond de 8 jaar is, is de kans groot dat hij niet meer gelooft in het sinterklaasverhaal. Dat betekent niet dat je het hele feest dan ook maar direct moet afschaffen. Sinterklaas vieren kan nog steeds heel leuk zijn en je kunt met onderstaand tips een hele gezellige pakjesavond samen beleven.
- Lootjes trekken – Maak een pot met lootjes en trek ruim voor pakjesavond een lootje. Nu weet iedereen wie voor wie een cadeautje moet kopen en/ of een surprise moet maken. Spreek van te voren een bedrag af.
- Sinterklaasspel – Speel samen een sinterklaasspel. Er zijn vele varianten te koop. Vaak moet iedereen voor dit soort spelletjes een aantal kleine cadeautjes kopen voor een afgesproken bedrag. Waar je mee eindigt is een verrassing.
*Dit artikel bevat gesponsorde content