Luisterboeken worden steeds populairder. Het is heel erg ontspannen om naar een verhaal te luisteren bijvoorbeeld tijdens een lange autorit of voor het slapen. Naast dat het leuk is zijn luisterboeken ook nuttig. Lees hier de voordelen van het aanschaffen van luisterboeken als aanvulling op leesboeken.
Alternatief voor het beeldscherm
Je hebt het druk, moet nog wat werk afmaken, je bent aan het koken of je kind is helemaal overprikkeld en vermoeid terug gekomen van de opvang. Allemaal redenen om even de tv aan te ztten. Dan kun jij verder waar je mee bezig was en je hoopt dat je kind even kan ontspannen. Vaak lijkt dat ook zo, totdat de tv uitgaat. Al die bewegende beelden zijn namelijk nog meer prikkels en hebben vaak geen postieve invloed op het humeur van je kind. Als alternatief kun je een luisterboek aanzetten. Vind luisterboeken voor je kind hier.
Tijdens het luisteren kan je kind lekker op de bank liggen of een beetje rommelen met zijn speelgoed. Naast dat het een prikkelvrij rustmoment is voor je kind wordt ook nog eens zijn taalontwikkeling gestimuleerd. Alleen maar pluspunten dus.
Luisterboeken zijn een uitkomst voor zwakke lezers
Kinderen die een lees- of spellingprobleem of dyslexie hebben, hebben heel veel baat bij luisterboeken. Door het verhaal te luisteren kunnen ze zich volledig focussen op de inhoud ervan in plaats van op de leestechniek. Lezen ze zonder auditieve ondersteuning dan ligt de focus vaak op het ontsleutelen van woorden en niet zozeer op het verhaal zelf. Dit kost veel tijd en heeft een negatieve impact op het begrip van de tekst die gelezen wordt. Lezen is dan veel minder leuk want je kind mist het verhaal en komt niet lekker in het boek. Luisterboeken bevorderen het leesplezier.
Luisterboeken kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als;
- Introductie van een boek of serie.
- Ondersteuning bij het zelf lezen – Laat je kind terwijl hij naar de tekst luistert ook meelezen in het boek. Een zwakke lezer kan op deze manier ook moeilijkere boeken lezen en dat bevordert weer de woordenschat en taalontwikkeling. Maar dit effect geldt ook voor niet zwakke lezers.
- Een manier om de ontwikkeling van woordenschat en het begrip van taal te stimuleren – In gesproken taal worden minder woorden gebruikt dan in geschreven taal. Lezen en voorlezen zijn dus erg goed voor het verbreden van de woordenschat van je kind. Is je kind een zwakke lezer dan leest hij waarschijnlijk teksten die een stuk eenvoudiger zijn, hierdoor komt hij met minder woorden in aanraking. Luisterboeken kunnen dat compenseren.
Een luisterboek als alternatief voor voorlezen
Voorlezen stimuleert de verbeelding en het inlevingsvermogen. Daarnaast vergroot het, het taalbegrip en stimuleert het het zelfstandig lezen. Hoe meer je voorleest des te beter het is dus. Maar misschien heb je niet altijd tijd om voor te lezen? Dan is een luisterboek een heel goed alternatief. Of misschien is je kind een slechte slaper? Heeft hij meer tijd nodig om alle indrukken van de dag te verwerken. Ook dan zijn luisterboeken heel geschikt. Je kind kan dan even ontspannen en rustig worden terwijl hij in zijn bedje ligt. Ook als je bijvoorbeeld zelf slecht Nederlands spreekt kun je voor je kind luisterboeken aanschaffen.
Meer keuze
Het aanbod aan luisterboeken is enorm. Je kind zal daarom ook meer boeken kunnen lezen/ luisteren. Dit geldt zeker voor zwakke lezers, die normaliter veel langer doen over het lezen van een boek. Het uitproberen van boeken die je kind normaal gesproken misschien niet zou hebben gekozen is makkelijker. Op die manier leert hij ook meer schrijvers kennen en ontdekt hij misschien wel een favoriete schrijver of serie boeken. Vaak kun je voor een klein bedrag per maand uit duizenden boeken kiezen. Zeker het proberen waard!
*Dit artikel bevat gesponsorde content

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.