Buitenspelen is heel belangrijk voor de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen. Daarnaast draagt het bij aan het tegengaan van overgewicht. Je kind stimuleren om buiten te gaan spelen na schooltijd is dus heel belangrijk. Daarnaast is het ook van belang dat kinderen tijdens schooltijd voldoende beweging krijgen. De ruimte en inrichting van het schoolplein heeft hier een grote invloed op. In dit artikel lees je waarom dat zo is, waar een schoolplein aan zou moeten voldoen en hoe jij hieraan kunt bijdragen als ouder.
Waarom is buitenspelen belangrijk?
Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van buitenspelen. De resultaten tonen aan dat buitenspelen niet alleen leuk is maar ook heel goed is voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Het verkleint bijvoorbeeld de kans op het krijgen van griep. Naast al deze voordelen geeft het kinderen ook de kans hun hoofd leeg te maken. Wanneer kinderen tijdens de pauzes op school even buiten kunnen spelen dan vergroot dit bijvoorbeeld de concentratie in de klas.
Toch moeten veel kinderen wel geprikkeld worden door een aantrekkelijke stimulerende omgeving om in beweging te komen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen meer bewegen wanneer er voldoende ruimte voor is op school en als er sport en –spelfaciliteiten zijn. Een combinatie van ruimte, faciliteiten en stimulatie door leerkrachten is het meest effectief. Ook het aanbrengen van bijvoorbeeld kleurrijke beschilderingen heeft een positieve invloed.
Waar moet een goed ingericht schoolplein aan voldoen?
Uit onderzoek van TNS-NIPO en Jantje Beton blijkt dat 43 procent van de kinderen hun eigen schoolplein saai vindt en 60 procent is van mening dat er onvoldoende ruimte is voor sport en spel. Schoolpleinen die groen zijn worden door zowel leerkrachten, kinderen en ouders een stuk hoger gewaardeerd dan bijvoorbeeld grijze kleurloze schoolpleinen.
Bij het schoolplein inrichten of renoveren is het belangrijk dat er goed wordt nagedacht over het ontwerp. Omdat er veel mensen baat hebben bij een goed ingericht schoolplein, is het verstandig hier meerdere partijen bij te betrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leerkrachten, ouders, buurtbewoners en experts. Daarnaast moet er ruimte zijn om de wensen en ideeën van de kinderen op school mee te nemen. Zo geeft bijvoorbeeld vijftig procent van de kinderen aan dat ze graag een plek willen om te klimmen. Maar er komt meer kijken bij de inrichting dan het neerzetten van wat houten speeltoestellen voor op het schoolplein. Kinderen moeten zich ook veilig voelen, zodat ze zich kunnen ontspannen. De toestellen die worden geplaatst moeten zorgvuldig worden gekozen, rekening houdend met de leeftijd van de kinderen die op het schoolplein spelen. Er moet voor iedere leeftijdscategorie een uitdagend speelelement zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat er ruimte blijft om vrij te spelen en te rennen. Ook moet er rekening worden gehouden met de volgende punten;
- Het creëren van natuurlijke schaduw.
- Verschillende zones, voor verschillende leeftijdsgroepen.
- Een veilige en valdempende ondergrond bij speeltoestellen.
- Rustplekken.
- Een natuurlijk omheining.
- Het onderhoud.
- Duurzaamheid.
Meedenken als ouder
Niet elke ouder zal op dezelfde manier betrokken willen zijn bij de inrichting of renovatie van het schoolplein. Voor de één is het lezen van de plannen in een nieuwsbrief voldoende, terwijl de ander misschien actief wil meedenken. Hoor jij bij die laatste groep dan kan je je bijvoorbeeld opgeven voor de ouderraad of geef je op als vrijwilliger om mee te helpen bij het inrichten of onderhouden van het plein. Of om leuke nieuwe activiteiten op het nieuwe schoolplein te organiseren. Op een school is altijd genoeg te doen en komen ze vaak handen tekort.
Vrij toegankelijke schoolplein ook na school
Het is belangrijk dat kinderen hun eigen keuzes kunnen maken en kunnen buitenspelen waar en wanneer ze dat willen. Dus ook bijvoorbeeld op het schoolplein, dat vaak dicht in de buurt van huis ligt. Maar uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de schoolpleinen na schooltijd niet toegankelijk is voor kinderen. Dat is een groot gemis want er is veel speelruimte te winnen voor een grote groep kinderen als schoolpleinen toegankelijke en avontuurlijke speelruimte bieden ook buiten schooltijd. Daarnaast is het ook zo dat wanneer een schoolplein toegankelijk is voor de buurt, de gemeente vaak wil meedenken in de kosten. Hier valt dus zeker nog wat winst te behalen in de toekomst!
Bron: Kenniscentrum sport en bewegen
*Dit artikel bevat gesponsorde content