Er is een baby op komst en je hebt overal aan gedacht: de kinderkamer, babykleertjes en misschien zelfs al een naam voor jullie kindje. Ook het regelen van oppasdagen, de kinderopvang en ouderschapsverlof zijn allemaal belangrijk op het moment dat je voor het eerst ouder wordt. Maar het babyproof maken van je woning is bijzonder belangrijk om de baby een veilige en gezonde omgeving te bieden. Toch is dat waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Waarom je dit moet doen en waar je allemaal aan moet denken, lees je hier.
Waarom is een babyproof huis zo belangrijk?
Een jonge baby is een kleine ontdekkingsreiziger. Hij wil van alles proberen en als ouder wil je dat dit op een veilige manier gebeurd. Daarom waarschuw je je kind voor gevaar. En dat is belangrijk want je wilt natuurlijk niet dat je kind zich bezeerd, stoot of erger! Bovendien is een jonge baby een kruiper. Op de grond liggen misschien gevaren op de loer waar je als wandelende ouder niet aan denkt.

Brandgevaar door nieuwe soort bedrijvigheid in huis
Brandweerlieden in de Veiligheids Regio Utrecht (VRU) vragen altijd bij de geboorte van een kind aandacht voor brandpreventie. Volgens de RVU vergeten kersverse ouders vaak de brandveiligheid in huis te regelen. Dat kan niet alleen gevolgen hebben voor de baby, maar ook voor de ouders zelf natuurlijk. Vaak denk je dat het al genoeg is om je kind weg te houden bij gas, de open haard of kaarsjes, maar als je zelf bezig bent met apparaten die kortsluiting kunnen veroorzaken of een pan op het vuur vergeet omdat je kind huilt, kan dat enorme gevolgen hebben.
Het is volgens de organisatie daarom belangrijk om af te spreken wat je doet wanneer er brand ontstaat. Spreek bijvoorbeeld af wie jullie kind mee naar buiten neemt en wie de brand probeert te blussen. Zorg ook dat je daarvoor de juiste spullen in huis hebt zoals; een branddeken en brandblusser. Natuurlijk is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je verzekering brandschade dekt. Met een brandverzekering weet je zeker dat alle schade gedekt wordt en mocht er dan brand ontstaan denk dan vooral aan de veiligheid van jezelf en je kind. Je verbrande keuken of oven wordt kosteloos vervangen.
Gevaren waar je niet meteen aan denkt
Veel gevaren voor de baby liggen niet heel erg voor de hand en als ouder denk je daar dus niet direct aan. Een voorbeeld daarvan is een elektrische stopcontact. Kinderen zouden daar hun vingertjes in kunnen stoppen. Nu is het gelukkig wel vaak zo dat Nederlandse stopcontacten erg hoog geplaatst zijn, waardoor een kruipende baby er moeilijker bij kan. Toch kunnen er wel verlengsnoeren op de grond liggen. Ook scherpe randjes van een tafel of bereikbare schoonmaakmiddelen en wasmiddelen, kunnen een kind in gevaar brengen.
Oplossingen voor een veilige woning voor baby’s
Je huis veiliger maken voor baby’s is niet zo moeilijk als het lijkt. Er zijn tal van simpele oplossingen zoals het niet laten rondslingeren van spullen op de grond, het plaatsen van speciale traphekjes, strips voor scherpe randjes van tafels, schroeven om tv’s en kasten vast te zetten en natuurlijk speciale kindersloten voor lades en kasten zodat ze niet bij schoonmaakspullen kunnen. Waar ouders alleen soms niet aan denken is het weghalen van giftige planten. Een kind dat hier van eet kan namelijk enorm ziek worden en overgeven. Probeer dus ook hier op te letten.
Risico’s nemen kan ook belangrijk zijn
Een veilige speelomgeving is niet alleen belangrijk om de baby niet bloot te stellen aan gevaar, het is ook een manier om de baby een omgeving te bieden waarin risico’s genomen kunnen worden. Uit onderzoek van de Artevelde Hogeschool in het Belgische Gent zou blijken dat kinderen betere vaardigheden leren als ze risico’s kunnen nemen en niet continu belemmerd worden in het spelen en ontdekken doordat er een mogelijk risico op de loer ligt. De onderzoekers van de hogeschool benadrukken daarbij dat gevaar vermeden moet worden, maar risico niet. Je moet kinderen dus laten ontdekken zonder dat ze zichzelf bezeren of in elk geval beveiligd zijn als ze zich pijn doen. Een kind op een fiets met zijwieltjes en helm leert veilig fietsen, maar niet fietsen is natuurlijk risico’s uitsluiten. Daarmee leert een kind echter niets.
*Dit artikel bevat gesponsorde content

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.