Ook al kan menig mens niet wachten tot het weer zomer is, de temperaturen kunnen in dat jaargetijde buiten ook flink oplopen. En dat gaat vaak gepaard met slapeloze nachten waarin je draaiend en zwetend in je bed ligt te puffen. En als jij dat al hebt dan kun je er zeker van zijn dat ook je baby of kind slecht slaapt door het warme weer. Toch kun je verschillende dingen doen om je huis en de kinderkamer lekker koel te houden. Met zonwering op maat of raamdecoratie valt er al een groot verschil te maken. In dit artikel lees je nog veel meer tips hoe je de warmte buiten kunt houden.
Ideale temperatuur voor een kinderkamer
De ideale temperatuur voor een baby- en kinderkamer ligt tussen de 16 en 18 graden. In de winter is het niet zo moeilijk om de temperatuur te regelen. Dit kun je doen met de verwarmingsknop. Is het toch te koud dan kun je gebruik maken van een kruik. In de zomer is het wat lastiger. Probeer zoveel mogelijk de kamer overdag te ventileren wanneer je kind niet in zijn kamer is. Vooral jonge baby’s en peuters hebben zelf nog geen goede temperatuurregeling. Het is dus belangrijk dat jij zorgt dat de kamer de juiste temperatuur heeft. Vind je het lastig te bepalen dan kun je gebruik maken van een luchtthermometer in de kinderkamer. Een raam openzetten wanneer je kindje in zijn bed licht kan ook maar zorg er dan ten allen tijden voor dat hij niet op de tocht ligt.
Wat draagt je baby of kind in bed
Op warme dagen hoeft je kind niet veel kleding aan. Een romper is vaak al voldoende of alleen met zijn luier in een zomerslaapzak kan ook goed. Is de baby- of kinderkamer wel voldoende gekoeld dan kun je je baby of kind een dunne, bij voorkeur katoenen, pyjama aandoen. Je kunt controleren of je kindje het niet te warm of koud heeft door onder zijn kleding te voelen. Voelt je kindje klam of zweterig aan dan kun je een laagje kleding verwijderen. Wil je hier meer over weten lees dan ons artikel over het bepalen van de juiste temperatuur voor je baby.
Is het erg warm dan is het naast de juiste kleding aantrekken ook belangrijk dat je kindje voldoende drinkt. Drinkt je baby alleen nog maar melk dan kun je hem ook wat extra water erbij geven. Geef je borstvoeding dan is het belangrijk dat je zelf ook voldoende drinkt. Aan het aantal plasluiers kun je zien of je baby voldoende vocht binnen krijgt.
Lees ook: Zo voorkom je oververhitting en uitdroging
Zo hou je de warmte buiten
Er zijn verschillende manieren om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Dit kan middels permanente oplossingen of tijdelijke oplossingen. Hieronder vind je de meeste effectieve manieren om je huis koel en aangenaam te houden
Zonwering
Zonwering een effectief middel. Bij zonwering kun je denken aan een zonnescherm, screens of rolluiken. Op het moment dat je ze nodig hebt en het buiten warmer wordt kun je ze uitklappen of rollen. Soms wordt de zonwering automatisch aangestuurd maar er is ook genoeg zonwering die nog met de hand bediend kan worden. Als je ze uitklapt, creëer je schaduw in de woning en daardoor blijft het eerder koel binnen. De zonwering reflecteert zonnestralen, heeft een isolerende werking en kan een deel van de stralen ook absorberen als het doek donker is. Op die manier krijgt de warmte minder kans om de woning binnen te komen. De temperatuur binnen blijft koel.
Raamdecoratie
Ook raamdecoratie houdt de warmte buiten. Dit kan op meerdere manieren worden gerealiseerd. Denk allereerst aan raamdecoratie met een reflecterende coating. Hierdoor worden de stralen van de zon gereflecteerd en valt een kleiner gedeelte het huis binnen. Wil je dat er helemaal geen stralen het huis binnenvallen? Dan kun je ook nog voor verduisterende raamdecoratie gaan. Ook werkt isolerende raamdecoratie goed voor het koel houden van je huis. Deze moet je natuurlijk wel sluiten voordat de zon de kamer binnenkomt. Op die manier houd je de kinderkamer tijdens warme zomerdagen lekker koel. Ben je op zoek naar raamdecoratie? Kijk dan eens bij inhuisplaza.nl.
Ramen en deuren dicht houden
Een andere manier om de warmte buiten te houden is door het openen en sluiten van ramen en deuren. Als je dit op de juiste tijden doet, kun je behoorlijk wat koelte binnen behouden. Het wordt aangeraden om de ramen en deuren overdag te sluiten en op de koelere momenten van de dag te openen. Dit is in de ochtend, avond en gedurende de nacht. Werkt dit niet? Probeer dan eens om natte doeken voor de ramen (aan de buitenkant) te hangen. Maak deze een paar keer per dag goed nat.
Water spuiten op het dak
Vooral als je een plat dak hebt kan het erg warm worden in huis. Het kan helpen om dan met een tuinslang het dak nat te spuiten. Heb je een plat dak, zorg dan dat er plas water op komt te liggen. Dit houdt de heftigste warmte buiten.
Mobiele airco of ventilator
Voor het slapen gaan kun je een mobiele airco in de kamer van je kindje zetten en een paar uur laten draaien. Zet de airco vlak voordat je kind naar bed gaat weer uit of plaats hem op de gang met de deur op een kier. Houd wel de temperatuur in de gaten en zorg er voor dat je baby niet in een koude luchtstroom ligt. Heb je geen mobiele airco dan is een ventilator misschien een uitkomst. Maar let er ook hierbij op dat je kind niet op de tocht ligt. En zorg er altijd voor dat je kind er niet bij kan. Je wil niet dat hij zijn hand tussen de ronddraaiende bladen steekt.
Overige tips
- Zet geen apparaten aan die warmte uitstralen – Check of je kind apparaten op zijn kamer heeft staan die warmte uitstralen (lampen, een radio etc.)
- Haal overbodige knuffels uit bed – Al die pluchen beesten houden meer warmte vast dan je denkt. Laat je kind dus slapen met zijn favoriete knuffel en berg de rest even op.
- Vries flessen water in – zodra het water is bevroren, plaats je de flessen voor een draaiende ventilator. Op deze manier draait de ventilator afgekoelde lucht door de kamer heen.
- Klimplanten – Je kunt er ook voor kiezen om klimplanten tegen de buitenmuur op te laten groeien, mocht dit mogelijk zijn bij de kinderkamer. Het kost je wat onderhoud, maar koelt de muur zomers wel lekker af.

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.