Niemand kan beter knoeien dan je kind. Bijvoorbeeld tijdens het eten, waarbij ze niet alleen zichzelf onder smeren maar vaak ook het meubilair of het tapijt. Of tijdens het kleuren waarbij het shirt of de broek ook stelselmatig worden ingekleurd. En zo zijn er tal van kleine ongelukjes die bij iedereen gebeuren. Maar hoe krijg je al die vlekken ook weer uit de kleding of het tapijt? In dit artikel lees je precies welke vlek, welk type behandeling nodig heeft. Lees je mee?!
Vlekken van pennen en stiften
Waarom zou je gaan kleuren op het blaadje dat voor je ligt als ook de muur en tafel wel een kleurtje kunnen gebruiken? Of je kleding? Dit is waarschijnlijk wat veel kinderen denken als ze een pot stiften en pennen krijgen om zich mee te vermaken. Zijn het hardnekkige vlekken dan gaat alleen vlekkenspray waarschijnlijk niet werken. Probeer het dan eens met een mengsel van citroensap met zout of anders alcohol (van 90%). Begin te deppen aan de buitenzijde van de vlek en werk zo naar binnen. Gaat het om kleding dan kun je er daarna wat vlekkenspray op doen en in de wasmachine doen.
Modder
Er zijn maar weinig kinderen die zelf netjes hun schoenen of modderlaarzen uit doen voordat ze naar binnen stappen. En ben je er te laat bij dan heb je misschien de pech dat ze met hun laarzen over je tapijt hebben lopen stampen. Dit kun je oplossen door de modder op te laten drogen, deze daarna los te borstelen en op te zuigen met de stofzuiger. Een vrij delicaat werkje want je wil het niet verder uitsmeren. Gebeurt dit nou vaak dan kun je je voorstellen dat je tapijt of kleed er niet heel fris meer uitziet na een tijdje, dit is op te lossen met een tapijtreiniger.
Bloedvlekken
Iedereen heeft wel eens een bloedneus of een wondje. Grote kans dat er dan wat bloedvlekken in de kleding van je kind terecht komen. Bloedvlekken los je op met koud water. Bloed breekt dan namelijk af en lost op. In tegenstelling tot warm water waarin bloed juist gaat stollen. Mogelijk kun je wat zout toevoegen.
Chocolade
Koud water helpt vaak al bij een chocoladevlek maar heeft je kind zichzelf helemaal onder gesmeerd? Laat dan de chocolade eerst drogen en smeer de vlek dan in met een natte doek met vloeibaar wasmiddel. Uitspoelen en herhalen als het nodig is.
Etensresten
Veel eten geeft hardnekkige vlekken. Denk bijvoorbeeld aan vlekken van saus, vetvlekken, vlekken van bijvoorbeeld aardbeien en ga zo maar door. In de meeste gevallen kun je het beste eerst de etensresten eraf schrapen, het kledingstuk binnenstebuiten draaien en afspoelen onder de kraan. Daarna doe je vloeibaar wasmiddel op de vlek en laat je dat ongeveer 15 minuten weken. Na het uitspoelen, doe je vlekkenspray op de vlek en was je het kledingstuk. Heeft je kind er een handje van om met saus te knoeien zoals rode spaghetti saus? Smeer dan direct wat citroensap op de vlek en laat dit even intrekken voordat je het kledingstuk in de was gooit. Vetvlekken kun je behandelen door wat keukenpapier op de vlek te leggen en er overheen te strijken zodat het doekje het vet absorbeert.
Grasvlekken
Dit komt je waarschijnlijk ook wel bekend voor, je kind gaat lekker buitenspelen met zijn vriendjes en komt een uur later thuis met een broek vol met modder en grasvlekken. Deze vlekken kun je het beste insmeren met afwasmiddel of groene zeep en de broek daarna in de was doen. Modder moet je even laten drogen, zodat je het eraf kan borstelen voordat de broek de machine in gaat.
Kauwgom
Dit zijn hele hardnekkige en vervelende vlekken. Je kent het vast nog wel van vroeger dat je per ongeluk in de kauwgom gaat zitten. Je kunt het kledingstuk waar de kauwgom in zit in de vriezer leggen. Maar zit er nou kauwgom in iets in huis, zoals de bank of het tapijt dan kan dat natuurlijk niet. Wat je dan kunt doen is een zak met ijsblokjes maken om daarmee de kauwgom te koelen totdat deze bevroren is. Je kunt daarna de kauwgom er met een bot mes afschrapen.
Braaksel
Kinderen geven een stuk makkelijker over dan volwassenen. Dus het kan wel eens gebeuren dat je kind per ongeluk in de auto moet overgeven, op de bank, over het tapijt of in bed. Geen pretje, maar helaas onoverkomelijk. Dit heeft natuurlijke een hele penetrante geur dus braaksel moet je altijd goed verwijderen. Waar mogelijk kun je het uitspoelen. Kan dit niet dan zijn er speciale middeltjes die bestemd zijn voor het reinigen van tapijt en bekleding.
Speeksel vlekken
Melk en speekselvlekken zijn vaak geel van kleur en gaan er in de wasmachine niet uit. Je kunt het beste de vlekken eerst borstelen met een harde tandenborstel, daarna het item in water met baksoda leggen en dit vervolgens een aantal minuten laten weken. Daarna doe je het item in de wasmachine.
Poep en urine vlekken
Een spuitluier, je kindje die doorlekt of zijn luier afdoet en gaat spelen met de inhoud. Dit soort dingen gebeuren en geven vieze vlekken. In het geval van een poepvlek, verwijder je eerst zoveel mogelijk van de ontlasting en laat het kledingstuk weken in warm water, voordat je het in de wasmachine stopt. Smeer een urinevlek eerst in met vlekkenspray of vloeibaar wasmiddel alvorens het in de machine te stoppen. Misschien wel zo fris om na het verwijderen van dit type vlekken, het reinigingsprogramma van je wasmachine even aan te zetten om de boel te ontsmetten.
*Dit artikel bevat gesponsorde content

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.