Het is alweer bijna zomervakantie, een goede tijd om veel foto’s te maken! Een vakantie is het perfecte moment om herinneringen vast te leggen om op een later tijdstip nog eens na te genieten en om te delen met familie en vrienden. Kun je niet wachten tot je thuis bent, dan kun je ook als je nog op vakantie bent je mooiste kiekjes delen via een fotokaart van Greetz! Ook is het vaak een goed moment om weer eens wat mooie foto’s van je kinderen te maken. Maar hoe maak je nou de mooiste en meest originele vakantiefoto’s? En hoe zorg je ervoor dat je dat ene moment goed kan vastleggen en dat je kind niet op iedere foto zijn ogen dicht heeft. Met deze tips kan het niet meer mis gaan! Lees je mee?
Tip 1: laat je inspireren om unieke vakantiefoto’s te maken
Ga niet direct beginnen met het schieten van oneindig veel nietszeggende foto’s maar probeer voor jezelf duidelijk te hebben wat je vast wilt leggen. Welk moment, welk beeld of welke sfeer.
Weet je wat je wilt maar weet je niet hoe je dit op een originele manier kunt fotograferen. Laat je dan eens inspireren door bijvoorbeeld Instagram met behulp van een # (hashtag) of Pinterest.
Ook kun je verschillende ansichtkaarten bekijken. Je kunt dan inspiratie opdoen over wat je kunt fotograferen en in welke compositie. En probeer eens een andere invalshoek, zoals een flatlay (foto van bovenaf). Of koop een onderwatercamera en schiet daarmee wat mooie beelden
Wil je terwijl je op vakantie bent, het thuisfront al een leuk kaartje sturen met de mooiste foto of foto’s van jullie vakantie, dan kun je dit doen met de Greetz app. Daarmee kun je gemakkelijk en snel de mooiste kaarten versturen.
Tip 2: mooie vakantiefoto’s vragen om creativiteit!
Probeer zo creatief mogelijk te zijn wanneer je foto’s gaat maken en vermijd clichés. Dertig foto’s van een berg of een strand met niets of niemand in beeld daar ga je hoogst waarschijnlijk niks meer mee doen. Ook statisch geposeerde foto’s geven meestal niet echt de sfeer weer. Probeer dan ook hetgeen wat je op de foto wilt zetten, te fotograferen vanuit een onverwachte hoek. Of maak gebruik van diepte, verschillende vormen en patronen.
Zorg dat je juist afwijkende foto’s maakt. Fotografeer je grote onderwerpen zoals een berg of gebouw, maak dan ook eens een foto van een detail. Op die manier kun je een vorm of structuur goed vastleggen. En je zult merken dat je anders gaat kijken naar dingen en vanzelf nieuwe invalshoeken gaat zien.
Naast andere invalshoeken kun je ook spelen met kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een helder blauwe zee, pittoresk geschilderde deuren, een felgekleurde bikini of strik in het haar van je dochter, een schaal fruit bij het ontbijt et cetera.
Tip 3: kies het juiste tijdstip
Licht is erg belangrijk voor een foto. Afhankelijk van waar je heen gaat schijnt de zon op de plaats van bestemming soms langer of juist korter. Het licht in de ochtend of avond is het beste licht om mooie foto’s te maken. Het licht is dan minder hard en de kleuren zachter en mooier.
Vermijd het maken van foto’s als de zon op zijn hoogste punt staat. De foto’s kunnen dan flets worden of er staan veel harde schaduwen op je foto. Daarnaast gaat iedereen met zijn ogen staan knijpen als de zon fel schijnt wat ook niet de mooiste familiekiekjes oplevert. Maak je wel foto’s op het midden van de dag, zorg er dan voor dat mensen, als het kan, in de schaduw gaan staan. Wil je toch liever in de zon fotograferen, gebruik dan een flitser. Hierdoor zul je bij de ogen geen donkere kringen krijgen.
Valt het weer juist tegen op vakantie? Ook als je slecht weer hebt kun je mooie foto’s maken. Weersveranderingen, nevel, wolken en schaduwen kunnen mooie karakteristieke foto’s opleveren. Ook kun je unieke foto’s maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van de reflectie in plas regen.
Tip 4: een goede compositie is het halve werk
De compositie op een foto is heel belangrijk. Het kan juist het verschil maken tussen een doorsnee foto of een hele mooie foto. Bedenk eerst welke deel van hetgeen dat je wilt vastleggen het belangrijkste is, bepaal daarna de afstand en plaats van het onderwerp.
Plaats je onderwerp in ieder geval niet in het midden, dit is precies hetgeen wat van die saaie vakantiefoto’s oplevert. Breng de persoon of het onderwerp dus meer naar links of rechts in beeld. Let ook op de verdeling lucht en onderwerp of persoon. Teveel blauwe lucht kan je foto saai maken. Bij mooie bewolking is dit natuurlijk een ander verhaal, dan kan de lucht juist voor een heel prachtig plaatje zorgen.
Het levert vaak een spannender beeld op als je een foto niet op ooghoogte neemt maar juist vanuit een lagere (het kikkerperspectief) of hogere invalshoek (het vogelperspectief). Dus ga ook eens door je knieën, zeker als je kleine dingen fotografeert zoals kinderen of dieren. Maar ook landschappen kunnen een stuk beter tot hun recht komen vanuit een lagere positie. Het kost misschien net wat meer moeite maar je zult zien dat je vakantiefotos hierdoor een stuk unieker en mooier worden.
Tip 5: het materiaal
Het maakt eigenlijk niet uit of je je vakantiefoto’s maakt met een mobiele telefoon of een professionele camera. De meeste telefoons hebben tegenwoordige een goede camera. Bekijk voor je op vakantie gaat goed welke instellingen er op je camera of telefoon zitten. Probeer even wat functies uit zodat je weet wat de mogelijkheden zijn. Heb je een camera, zorg er dan voor dat je een lege geheugenkaart hebt, een volle accu en een reserve accu.
Lees ook: 10 tips om mooie foto’s te maken met je mobiele telefoon
Tip 6: zorg voor scherpe foto’s
Vaak is een groot probleem, onscherpe foto’s. Maar hoe zorg je er nu voor dat je foto’s scherp zijn. Dit zijn de twee meest belangrijke punten om op te letten:
- Stabiele houding: zorg voor een stabiele houding tijdens het fotograferen en beweeg zo min mogelijk. Vind je dat lastig, kies dan voor een statief.
- De juiste camera instellingen: foto’s worden scherper bij een snelle sluitertijd bijvoorbeeld.
- Positie: als je fotografeert met een mobiele telefoon, zorg dan dat je die op de juiste manier vasthoudt. Houdt je telefoon met twee handen vast en maak de foto horizontaal.
- Kies het onderwerp en stel scherp: weet wat je op de voorgrond wilt hebben en focus hierop. Niets is zo hinderlijk als een scherpe auto op de achtergrond en een onscherp kind op de voorgrond.
Bronnen: fotografiebewust.nl, photofacts.nl

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.