Tijdens de zomermaanden is het hartstikke gezellig om zo nu en dan de bbq aan te steken en lekker buiten te eten. Waarschijnlijk willen jouw kinderen heel graag helpen met het aansteken van de bbq en het vlees omdraaien. Zo’n vuurtje is natuurlijk heel erg interessant. Maar kleine kinderen en vuur zijn geen goede combinatie. In dit artikel lees je hoe je toch op een ontspannen en veilige manier kunt bbq-en met kinderen.
Tip 1: Kies een veilige bbq
Voordat je een bbq gaat aanschaffen is het verstandig je er eens goed in te verdiepen. Niet iedere bbq is even veilig voor kinderen. Eigenlijk is een gemetselde stenen exemplaar het allerveiligst maar daar heeft natuurlijk niet iedereen plek voor. Wil je toch kiezen voor een veilige bbq, houdt er dan rekening mee dat hoe zwaarder en groter de bbq is des te veiliger voor kinderen. Zo’n bbq staat veel stabieler en valt dus een stuk minder snel om.
Tip 2: Maak een afzetting voor het bbq-en
Tegen je kinderen zeggen dat ze niet te dichtbij mogen komen is vaak te vaag. Kinderen begrijpen niet goed wat ‘te dichtbij’ is. Zorg daarom altijd voor een afzetting van het gebied. Maak het visueel. Staat de bbq op een stenen ondergrond dan kun je de kinderen er, voordat hij aan wordt gestoken, bijvoorbeeld een cirkel omheen laten trekken op tenminste 1,5 meter afstand van de bbq. De kinderen weten dan dat ze niet in de cirkel mogen komen. Staat de bbq op het gras dan kun je bijvoorbeeld stokjes in de grond steken of er een gekleurd touw omheen leggen. Uiteraard blijft het wel belangrijk dat er altijd een volwassen in de buurt is om alles in de gaten te houden!
Tip 3: Maak duidelijke afspraken voor het bbq-en
Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar. Naast een afzetting is het dus ook erg belangrijk duidelijke afspraken te maken met je kind. Mits dit al mogelijk is. Geef duidelijke instructies dat ze op een andere plek moeten spelen en niet langs de bbq mogen lopen, rennen, voetballen, springen, fietsen of steppen. Bespreek dit al voordat je de bbq aan gaat steken. Want misschien is je kind wel heel oplettend en komt hij niet te dicht bij de bbq, wanneer kinderen aan het spelen zijn worden ze afgeleid en kunnen ze de omgeving om hen heen gemakkelijk vergeten. Zorg er dus voor dat de kinderen even een rustig spel doen. Denk daarbij aan een bordspelletje, tekenen of kleuren, kralen rijgen, spelen met magnetisch zand of klei. In ieder geval een spel waarbij ze even rustig ergens kunnen zitten.
Tip 4: Veilig aansteken
Er zijn tal van manieren om een bbq aan te steken maar de meest veilige manier is met briketten. Briketten branden langer en gelijkmatiger en vonken minder dan hout of houtskool. Daarnaast is het belangrijk om aanmaakblokjes te gebruiken. Om bbq slachtoffers te voorkomen, ga je nooit aan de slag met bio-ethanol, spiritus of (was)benzine! Het gebruik van dit soort middelen kan steekvlammen veroorzaken, die wel zeven meter groot kunnen zijn. Zelfs al loopt je kind niet in de buurt dan kan hij dus nog steeds ernstige brandwonden oplopen. Naast het gebruik van de juiste materialen om de bbq aan te steken, is het ook belangrijk om deze op een vlakke ondergrond te plaatsen. Zorg dat de bbq stabiel staat en niet in de buurt van struiken, een parasol of waslijn.
Tip 5: Water
Zorg ervoor dat je altijd een emmer water bij de hand hebt. Plaats de emmer naast de bbq voordat je deze gaat aansteken. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren dan kun je snel de brandwond koelen. Je kunt daarna binnen verder koelen. Hoe sneller er water is, hoe minder schade brandwonden opleveren.
Tip 6: Wat doe je na het bbq-en?
Na het bbq-en ga jij waarschijnlijk de tafel afruimen en de kinderen gaan misschien weer spelen. Maar vergeet daarbij niet dat de bbq nog heel erg warm is. Ook al staat hij nu uit. Ook nu zit een ongeluk in een klein hoekje. Als je kind tegen de bbq aanvalt of er met zijn handjes aan gaat zitten kan hij nog steeds lelijke brandwonden oplopen. Het is dus belangrijk om ook na het eten de bbq op een veilige plek te zetten met de deksel erop. Je kunt ook wat zand, uit bijvoorbeeld de zandbak, op het gloeiende as gooien zodat het sneller dooft.
Met deze tips kun je op een veilige manier genieten van de bbq met kinderen! Veel plezier alvast.
*Dit artikel bevat gesponsorde content

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.