Op een gegeven moment vervang je het laken, de deken of de slaapzak die je kind gebruikt voor een kinderdekbed. Dit kun je doen na de tweede verjaardag van je kind. Door een dekbed aan te schaffen, geef je je peuter meer bewegingsruimte. Er zijn een heleboel verschillende soorten dekbedden te verkrijgen. Maar hoe vind je een dekbed dat past bij jouw kind? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een kinderdekbed? Hieronder lees je tips om een veilig en geschikt kinderdekbed te kiezen.
De juiste maat kinderdekbed
De eerste stap in het aankoopproces is het bepalen van de juiste maat. Een dekbed dat te groot is zakt van het bed af of je kind verdwijnt er in en wordt benauwd. Een dekbed dat te klein is geeft niet voldoende warmte en kan een slechte slaaphouding veroorzaken doordat je kind helemaal naar onder kruipt. Zorg er dus voor dat je een passend dekbed koopt zodat de nachtrust van je kind niet verstoord wordt. De maat van het matras bepaalt de maat van het dekbed.
Ledikant | 100 cm breed x 135 cm lang |
Juniorbed | 120 cm breed x 150 cm lang |
Eenpersoonsbed | 140 cm breed x 200/ 220 cm lang |
Het type kinderdekbed
Het is ook belangrijk dat je bij de aanschaf let op de materialen die zijn gebruikt en de dikte van het dekbed. De materialen die worden gebruikt hebben invloed op het gewicht en de mate van isolatie. Vind je het daarnaast ook belangrijk of het dekbed op een duurzame en eerlijke manier is geproduceerd? Neem dan vooral eens een kijkje bij Allnatura daar verkopen ze duurzame en ecologisch kinderdekbedden van hoogwaardige natuurvezels. Je kunt kiezen uit kinderdekbedden voor de zomer, winterdekbedden maar ook 4 seizoenen kinderdekbedden.
Welk dekbed het beste past bij jou kind hangt af van zowel je kind, de pyjama die hij draagt en de slaapomgeving. Een slapend kind heeft het vaak warmer dan jijzelf waardoor een erg dik dekbed vaak niet nodig is. Omdat kinderen vaak zweten in hun slaap, is het ook belangrijk dat het materiaal vocht op kan nemen. Een indicatie voor de warmte van een dekbed is de hoeveelheid vulmateriaal of het vulgewicht. Maar je kunt het vulgewicht van dekbedden alleen vergelijken als de vulling van hetzelfde materiaal is. Op sommige dekbedden staan warmteklassen. Dit is onderverdeeld in 4 klassen. Klasse 1 is het warmst en klasse 4 het minst warm.
De materialen
Bedenk van tevoren wat voor soort vulling je wilt voor het dekbed. Er zijn kinderdekbedden van verschillende materialen te koop. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.
Katoenen dekbed
Katoen is duurzaam, licht en laat lucht goed door. Hierdoor wordt het niet snel te warm. Ook neemt katoen goed vocht op. Al deze eigenschappen vergoten het slaapcomfort voor je kind. Je kunt een katoenen dekbed wassen maar bij voorkeur op 30 tot 40 graden. Heeft je kind een allergie? Let er dan bij de aanschaf op dat je kiest voor een katoenen dekbed dat op 60 graden kan worden gewassen.
Dekbed met donsvulling
Gaat je voorkeur uit naar een donzen dekbed. Koop er dan wel eentje die speciaal is gemaakt voor kinderen. Een donzen dekbed is ademend maar wel sterk isolerend waardoor je kind het het ’s nachts snel te warm te krijgt. De dekbedden die ontwikkelt zijn speciaal voor kinderen, zijn gevuld met minder dons waardoor ze beter ventileren.
Donzen dekbedden zijn over het algemeen wel duurder en de winning van dons is omstreden. Dons komt van watervogels. Voor het vullen van één dekbed zijn de donsveren van 75 ganzen nodig. Gemiddeld wordt een gans vijf keer geplukt. In Europa is het verboden om ganzen levend te plukken. Maar de meeste dons komt uit China. Kies je toch voor een dekbed met donsvulling let er dan op waar het dekbed geproduceerd is.
Dekbedden van natuurlijk materiaal
- Bamboe is nog relatief onbekend als dekbedvulling maar is heel luchtig. Dekbedden van bamboe zijn daarom vooral heel geschikt voor de zomer. Bamboe absorbeert vocht nog beter dan katoen.
- Tencel is ook een relatief nieuw materiaal. Het komt voort uit houtpulp van eucalyptusbomen en andere loofbomen. Het is naast duurzaam ook licht van gewicht en erg zacht. Daarnaast heeft het ventilerende en warmteregulerende eigenschappen en een natuurlijke antibacteriële werking. Hierdoor is ook beddengoed gemaakt van tencel erg geschikt voor kinderen met een allergie.
- Hennep is erg duurzaam. Dekbedden van dit materiaal zijn zeer ademend en hebben hierdoor een erg goede temperatuurregulering. Daarnaast is hennep antistatisch en daardoor stofafstotend en uitstekend geschikt voor kinderen met een allergie.
Wollen dekbed
Een wollen dekbed is warm en laat goed vocht door. Wol is een dierlijk product en wel wat duurder. Daarnaast is wol in vergelijking met andere materialen moeilijker wasbaar en zwaarder. Dat deze dekbedden zwaarder zijn kan echter ook een voordeel zijn. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het slapen onder een verzwaringsdeken. Uit dit onderzoek is gebleken dat dit een positieve invloed heeft op het slaappatroon van jonge kinderen. Zowel kinderen met én zonder ontwikkelingsstoornissen kunnen er veel voordeel van hebben. Nu is een wollen dekbed niet hetzelfde als een verzwaringsdeken maar het kan dus goed zijn dat je kind rustiger slaapt onder een wat zwaardere deken.
Synthetisch dekbed
Synthetische dekbedden zijn vaak goedkoper en onderhoudsvriendelijk. Hierdoor zijn ze vaak geschikt voor kinderen met een huisstofmijt allergie. Het materiaal is echter minder warmte isolerend waardoor er meer van gebruikt moet worden. Hierdoor zijn deze dekbedden vaak zwaarder. Daarnaast zijn ze niet heel ademend en laten dus minder goed vocht door. En ander nadeel is dat polyester, plastic is en dus niet duurzaam.
Allergie
Heeft je kind een allergie? Dan moet je erop letten dat je een vulling kiest die huisstofmijt werend is en op minimaal zestig graden gewassen kan worden. Een allergische reactie op huisstofmijt komt steeds vaker voor bij kinderen. Je kunt het herkennen aan jeuk, niezen, rode ogen en bultjes op de huid. Een anti-allergie ofwel hypoallergeen dekbed is dan een must. Naast dat de vulling huisstofmijt weert kunnen ook schimmels en bacteriën zich een stuk minder goed hechten aan het materiaal. Dekbedden van synthetisch materiaal of natuurlijke vezels zoals tencel en hennep zijn in dit geval het meest geschikt. Katoenen kinderdekbedden zijn ook een goede optie mits ze kunnen worden gewassen op 60 graden. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het dekbed.
Onderhoud en duurzaamheid
Hoe lang gaat een dekbed mee? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Let er bij de aanschaf op dat de vulling goed over het dekbed is verdeeld. Let ook op de grootte van de vakken: hoe groter de vakken, des te eerder de vulling gaat schuiven. Ook is het handig om te weten of je het dekbed kunt wassen en drogen en of het in de wasmachine past. Als je een dekbed vaak wast gaat deze waarschijnlijk minder lang meer. De vulling slijt dan namelijk sneller. Om dekbedden fris te houden, kun je ze het beste regelmatig luchten in de buitenlucht.
Heeft je kind een allergie of koop je een dekbed voor een peuter die nog niet helemaal zindelijk is? En weet je dus bij voorbaat al dat je het dekbed vaak zult wassen. Zorg er dan voor dat je kiest voor een dekbed van hoogwaardige kwaliteit en het juiste materiaal.
Daarnaast kun je erop letten of het dekbed Okoe-Tex 100 of GOTS gecertificeerd is, zo weet je zeker dat er geen schadelijke of gevaarlijke stoffen in zitten. Okoe-Tex 100 Klasse 1 staat voor de strengste keuringseisen en is volledig veilig voor baby’s en kleine kinderen.
Wil je meer tips voor een veilige kinderkamer, lees dan hier verder
Bronnen: De Consumentenbond

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.