Kind diverse onderwerpen

Slim en gevoelig kind

Groeicurves bijhouden online

grafiek lengte gewicht

Hoe groeit jouw kind? Bekijk hier hoe de lengte en het gewicht uitvallen ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Elk kind heeft zijn eigen groeilijn, het belangrijkste is dat hij daar niet veel vanaf wijkt. Lees ook meer over ondergewicht en overgewicht op onze site.

Taalontwikkeling

taal Wanneer praat je kind de eerste woordjes? Wat is normaal? Hoe stimuleer je de ontwikkeling van taal?

De ontwikkeling van taal en spraak heeft een vaste volgorde, die hetzelfde is voor kinderen in alle culturen. Kinderen worden geboren met een specifieke aanleg om te leren praten. Toch kun je als ouder veel invloed hebben op hoe goed het spraakvermogen van je kind zich ontwikkelt. En hoe eerder je als ouder de spraakontwikkeling stimuleert, hoe beter je kind zich leert uiten.

Anders dan anders

als je hersens anders werken

Gelukkig zijn niet alle kinderen en mensen hetzelfde. Maar soms wijkt een kind net verder van het gemiddelde af, zijn er problemen of kunnen die mogelijk in de toekomst ontstaan. Soms is het slim om je kind te laten testen zodat je wat meer houvast hebt en beter weet hoe om te gaan met het kind. Denk aan een ontwikkelingsstoornis als adhd of een stoornis in het autistisch spectrum (ASS). Misschien is je kind hooggevoelig of hoog begaafdheid. Lees meer over de kenmerken.

  • Coeliakie

    glutenintolerantie

    Wat is gluten intolerantie en hoe voorkom je dat je kind ziek wordt van gluten?

  • hoofdluis voorkomen en tegengaan

    Hoofdluis

    Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een fijntandige kam is de beste aanpak.

Mamma, hij pakt mijn speelgoed af!

inlevingsvermogen kinderen Het aanleren van sociaal gedrag, elkaar helpen, elkaars gevoelens begrijpen en respecteren is nog zo makkelijk niet. Lees meer over de ontwikkeling van het sociale gedrag bij kleine kinderen. Lees meer over inlevingsvermogen en sociaal gedrag bij kinderen.

Een ander veel voorkomend "probleem" wanneer kinderen samen een gezelschapsspelletje doen of een wedstrijdje, is dat veel jonge kinderen nog niet goed tegen hun verlies kunnen. Wat is normaal en hoe kun je je kind het beste begeleiden bij het leren omgaan met winst en vooral verlies?

Meer artikelen: