• flesvoeding

  Hoeveel mag baby eten

  Of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, de meeste ouders hebben wel vragen over voeding, zeker bij het eerste kind. Hieronder een schema wat de baby het eerste jaar aan voeding nodig heeft en een voorbeeld van een dagritme om de voeding handig over de dag te verdelen.

 • Darmkrampjes

  Vanaf de derde week tot aan de derde of vierde maand is het heel normaal dat je baby last van darmpkrampjes heeft. Hoe komt het en wat doe je er aan?

 • (Opvolg)melk voor kinderen vanaf 1 jaar?

  Na het eerste jaar wordt er minder aandacht geschonken aan de voeding, maar ook in deze periode is het kind nog volop aan het groeien en maakt het diverse ontwikkelingen door. In het eerste jaar gaan kinderen voorkeur geven aan bepaalde voedingsmiddelen en zullen ze een stem krijgen in wat zij eten. Nu wordt de basis gelegd voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon op latere leeftijd. Het is belangrijk te letten op de hoeveelheid eiwitten en natrium (zout) in de voeding. De nieren van een klein kind kunnen nog geen grote hoeveelheden aan. Daarnaast is het belangrijk om extra ijzer, vitamine C, calcium en vitamine D te geven. In de opvolgmelk van de bekende merken is deze samenstelling precies op balans gebracht.

  Opvolgmelk is echter niet meer perse nodig. Bouw de babymelk of opvolgmelk langzaam af. In principe kan je kind na het eerste jaar (maximaal twee bekertjes per dag) gewone melk of karnemelk drinken.

Meer over baby's:

Alles over babymelk via flesvoeding

flesvoeding

Borstvoeding wordt nog altijd als eerste keus aanbevolen voor baby's van 0 tot zes maanden. Maar flesvoeding, aangemaakt van babymelkpoeder met water is tegenwoordig een prima alternatief. Bij flesvoeding probeert de fabrikant de moedermelk qua samenstelling zoveel mogelijk na te bootsen.

Voordelen van flesvoeding

Geef je flesvoeding in plaats van borstvoeding, voel je niet schuldig. Het is een prima alternatief en er zitten ook voordelen aan:

 • De melk smaakt altijd hetzelfde
 • Door het geven van flesjes raakt papa -of een andere verzorger- ook sneller betrokken
 • Geen gedoe als je kind naar de opvang gaat met kolven, melk invriezen, meegeven...
 • Borstvoeding kan soms moeilijk op gang komen of de moeder kan last krijgen van kwalen als tepelkloven of stuwing
 • Je weet precies hoeveel je kind drinkt
 • De nachtvoedingen hoef je niet alleen te doen, flesvoeding geven kan iedereen. Dus een betere nachtrust voor de moeder.
 • Je kunt gewoon weer eten en drinken zoals je voor de zwangerschap deed. Als je borstvoeding geeft moet je wat opletten met scherpe kruiden bijvoorbeeld omdat dat terugkomt in de moedermelk.

Hoe maak je flesvoeding klaar?

Let op de hygiëne! Was eerst je handen en zorg dat de flessen en spenen altijd goed schoon zijn. Kook de fles regelmatig uit.

 • De verhouding tussen water en melkpoeder staat op de verpakking
 • Bepaal hoeveel melk je gaat maken. Bekijk hier hoeveel een baby drinkt bij een bepaalde leeftijd.
 • Meet de benodigde hoeveelheid water af - meestal staat er op de fles zelf een aanduiding van de hoeveelheid cc/ml. Neem koud water uit de kraan.
 • Warm de fles in flessenwarmer, magnetron of in een pannetje met kokend water (au bain marie)
 • Gebruik het afgestreken doseerschepje om melkpoeder te pakken en gooi het in het hete water
 • Schud de fles goed zodat er geen klonten in de melk zitten
 • Probeer altijd een druppeltje op de binnenkant van je pols om te bepalen of de temperatuur goed is
 • Laat je kind niet te lang drinken (max. een half uur). Wat niet is opgedronken altijd weggooien, niet opnieuw gebruiken.
 • Spoel de fles en speen na gebruik direct om

Flesvoeding meenemen voor onderweg

Geef je flesvoeding en ga je met je kindje op stap? Neem altijd een fles mee, wat (vers, schoon) water uit een flesje en melkpoeder in de juiste afgepaste hoeveelheid. Neem geen klaargemaakte melk mee, dat blijft niet lang goed buiten de koelkast. Je kunt gekookt, heet water meenemen in een thermosfles: dit koelt vanzelf af. Neem een flesje koud water mee om het hete mee te mengen als het nog te heet is.

In bijna alle restaurants en winkels, dierentuinen en pretparken zijn wel magnetrons waar je je melk op kunt warmen. Dus vaak volstaat alleen koud water ook. Ook heel handig voor onderweg zijn de kant en klare pakjes babymelk en opvolgmelk van de bekende merken.

Babymelk van te voren klaarmaken

Voor thuisgebruik kun je voeding van te voren klaarmaken: maak de melk aan maar verwarm hem nog niet. Zet losse flessen - of een grote maatbeker - achterin de koelkast waar ze het koelst blijven. Deze melk mag maximaal 8 uur bewaard worden mits IN de koelkast op 4 graden Celsius.

Soorten en typen babymelkpoeder

Er zijn verschillende merken en nog veel meer typen babyvoeding / melkpoeder te koop, waaronder bijvoorbeeld dieetvoeding of voeding voor de hongerige baby. Hieronder een overzicht van de merken en typen. (Het is wettelijk niet toegestaan reclame te maken of te informeren over voeding voor kinderen jonger dan zes maanden. We beperken ons dan ook tot voedingen vanaf zes maanden. Voor vragen over flesvoeding voor jongere baby's verwijzen we door naar de leverancier of het consultatiebureau!)

Welk merk babyvoeding?

Voordat een zuigelingenvoeding op de markt komt wordt deze zorgvuldig onderzocht en getest. De voeding moet aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Alle zuigelingenvoeding of melkpoeder die op de Nederlandse markt wordt verkocht, voldoet aan deze eisen. Al deze merken zijn kwalitatief goed. Wellicht kunnen smaak en prijs per merk wel variëren.

Producten voor baby's van 6-12 maanden

In het tweede halfjaar neemt de groei af. Het maag-darmkanaal is nu beter ontwikkeld waardoor de spijsvertering beter verloopt. In deze periode van het leven gaat ook het gebit zich ontwikkelen en zal er motorisch het één en ander gaan veranderen. Allemaal ontwikkelingen die van invloed zijn op de voedingsbehoefte van het kind. Zo zal er naast de babymelk ook meestal een begin worden gemaakt met het eten van vast voedsel (fruit- en groentehapjes). De bekendste standaard flesvoeding voor kinderen van zes tot twaalf maanden:

 • nutrilon standaard 2
 • Nestlè NAN H.A. 2
 • Kruidvat 2 standaard
 • Similac 2

Dieetvoeding / poedermelk voor baby met een speciale voedingsbehoefte

Wanneer een kind niet uit de weg kan met de gewone voeding is er ook een aantal speciale dieetvoedingen op de markt. Deze voedingen zijn speciaal gemaakt voor kinderen die problemen met de gewone babymelk hebben.

Voeding speciaal voor prematuren en dysmaturen

Nutricia heeft twee soorten voedingen voor premature of dysmature kinderen (kinderen die veel te vroeg geboren zijn) die op medisch advies gegeven kunnen worden:

 • Nutrilon Nenatal BMF
 • Deze voeding ondersteunt het geven van borstvoeding en sluit aan bij de verhoogde energiebehoefte van de baby. De voeding wordt gegeven vanaf de geboorte tot het corrigerende gewicht is bereikt.

 • Nutrilon Nenatal Start
 • Volledige dieetvoeding voor pre- en dysmaturen. De voeding kan ook in combinatie met borstvoeding gegeven worden. Ook deze voeding is geschikt vanaf de geboorte tot ontslag ziekenhuis. De voeding bevat voldoende voedingsstoffen om een inhaalgroei te maken.

Voeding voor premature of dysmature kinderen in de thuissituatie: volledige dieetvoeding voor pre-(dys)maturen voor gebruik in de thuissituatie. De voeding kan in combinatie met borstvoeding gegeven worden. De voeding bevat voldoende energie en eiwitten voor een betere inhaalgroei. Deze voedingen kunnen in aanmerking komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Informeer hierover bij de arts:

 • Nutrilon Nenatal 1
 • Prematuur van Friso Kindervoeding

Speciale babyvoeding bij spugen

Voeding speciaal gemaakt voor baby's die hevig spugen is er vanaf 0 tot 6 maanden en 6 tot 12 maanden. Aan de voeding is johannesbroodpitmeel toegevoegd. Johannesbroodpitmeel is een natuurlijk voedingsvezel, het dikt de voeding in de maag in waardoor de voeding niet terug omhoog komt. Johannesbroodpitmeel is ook los verkrijgbaar. Naast dit johannesbroodpitmeel is de eiwitverhouding in de voeding anders. Door deze andere eiwitverhouding blijft de voeding langer als een stremsel in de maag liggen.

 • Nutrilon AR
 • Friso 2 comfort
 • Nutrilon nutriton. Johanesbroodpitmeel kan toegevoegd worden aan zowel flesvoeding als borstvoeding. De dikte van voeding kan zelf bepaald worden.

Krampjes en spijsverteringsproblemen

BabyVoeding bij krampjes, moeizame ontlasting en spijsverteringsproblemen. De voeding zorgt voor een optimale ontlasting. Aan deze voeding is ook Johannesbroodpitmeel toegevoegd. Dit natuurlijke voedingsvezel neemt vocht op waardoor de ontlasting zachter wordt.

 • Nutrilon Omneo 2
 • Friso comfort 2
 • Kruidvat 2 Extra Care

Babyvoeding voor hongerige baby's

Als een baby genoeg voeding binnenkrijgt, goed groeit maar toch ontevreden is, kan het zijn dat het meer honger heeft. Aan het kindje kun je dit merken doordat het meer of veel huilt; onrustig slaapt, te snel weer wakker is voor een volgende voeding, smakkend en onrustig op z'n knuistjes ligt te sabbelen, zich niet laat troosten door een fopspeen. Voor deze hongerige baby's is er een flesvoeding ontwikkeld. De voeding zorgt voor een langere verzadiging. De manier waarop deze voeding werkt, verschilt per fabrikant maar ze doen allemaal hetzelfde: ze zorgen er voor dat het hongergevoel langer wegblijft. In deze voedingen zitten NIET meer calorieën dus de baby zal hierdoor niet zwaarder worden dan door de standaardvoeding. De voedingen voor hongerige baby's kunnen ook gemengd worden met de standaardvoedingen.

 • Nutrilon Forte 2
 • Frisio 2 extra
 • Kruidvat 2 Extra Care

Hypo allergene flesvoedingen

Een hypo-allergene flesvoeding zorgt ervoor dat de kans op allergie verminderd wordt. De voeding bevat gehydrolyseerde eiwitten. Gehydrolyseerd wil zeggen dat de eiwitten in stukjes zijn geknipt wat zorgt voor een gemakkelijkere vertering. Doordat de eiwitten in stukjes zijn geknipt (voorverteerd) wordt de kans om een allergie te ontwikkelen kleiner. Het product is licht-verteerbaar.

 • Nutrilon Hypo allergeen
 • Friso 2 Preventief Hypo-Allergeen
 • Nestlè NAN H.A. 2

Flesvoeding bij koemelkallergie

Er bestaat volledige zuigelingenvoeding geschikt voor de diagnose en behandeling van koemelkallergie. Bij deze voeding zijn de eiwitten in nog kleinere stukjes geknipt dan bij de hypo-allergene flesvoeding die bedoeld is om de kans op allergie te verminderen. Hier zijn de eiwitten zo klein geknipt dat je baby geen klachten ervaart bij het drinken van deze voedingen. Door de bewerking krijgt de flesvoeding een andere smaak. Het kan zijn dat de baby daaraan moet wennen. Ook deze voeding is licht-verteerbaar. De ontlasting kan groen gaan kleuren en/of dunner worden. Dit is normaal. Als de voeding is voorgeschreven door een arts komt men in aanmerking voor vergoeding van de zorgverzekeraar. Informeer hierover bij de arts en/ of zorgverzekeraar.

 • Nutrilon Pepti
 • Friso 2 Intensief H.A.

Voeding bij lactose-intolerantie

Deze voeding is gemaakt op basis van soja-eiwit en is hierdoor geschikt voor baby's met een lactose-interolantie. Lactose-allergie wordt veroorzaakt door lactose (melksuiker), in soja eiwitten is dit lactose niet aanwezig. Flesvoeding op basis van soja past ook in een vegetarische voeding.

 • Nutrilon Soya 1
Door Diana Vredegoor, diëtiste