• Leren praten

    baby huilt

    Na wat brabbelen in het eerste jaar gaat in het tweede levensjaar de taalverwerving van een kind ineens met grote stappen vooruit. Na het tweede jaar gaat het natuurlijk alleen nog maar door: woorden worden beter uitgesproken, zinnen worden langer en abstracte begrippen als "morgen" of kleuren worden toegevoegd.

Babygebaren en gebarentaal bij baby’s

Hier maakt Lisa het gebaar voor slapen

De meeste baby’s spreken hun eerste woordjes wanneer ze tussen de twaalf en achttien maanden oud zijn. Hoe handig zou het zijn, voor zowel kind als ouder, om voor die tijd meer te kunnen communiceren? Lang voor het kind gesproken taal gebruik kan maken van gesproken taal is het in staat om te communiceren met lichaamstaal maar ook kunnen ouders en kinderen leren om gebruik te maken van een taal die gebruikt maakt van gebaren. Lees hier meer over babygebaren.

Communiceren door middel van babygebaren?

Zwaait jouw baby of dreumes al bij het weggaan van visite? Klapt hij in zijn handjes als hij het liedje “Klap eens in je handjes” nog een keer wil horen? Dat zijn babygebaren!

Babygebaren zijn dus gebaren die ouders gebruiken naast het gesproken woord. Bijvoorbeeld gebaren voor weggaan (zwaaien) maar ook voor auto, poes, eten of slapen. Baby’s zien deze gebaren en zullen ze op een gegeven moment ook zelf maken. Zo kunnen de kinderen al aangeven wat ze willen, denken of zien, nog voordat ze een woord kunnen zeggen.

Hier 'vertelt' Madison haar grote zus met een gebaar dat 
ze een giraf ziet in het boek

Leert mijn baby of dreumes dan nog wel praten?

Soms vragen ouders zich af, als je je kind gebarentaal leert, leert het dan nog wel gewoon praten? Het antwoord is: Ja, natuurlijk! Babygebaren en praten kun je vergelijken met kruipen en lopen. Kruipen is een prima basis of voorloper op lopen. Zo zijn gebaren dat ook! Met gebarentaal maken baby’s in hun hersenen verbindingen aan die ze later weer gebruiken met spreken. Onderzoeken suggereren zelfs een kleine voorsprong op de taalontwikkeling!

Voor welke leeftijd is babygebaren?

Met babygebaren kun je beginnen ergens tussen de zes en achttien maanden. Over het algemeen geldt, hoe ouder een kindje, hoe sneller hij of zij de gebaren gebruikt. Je kunt de gebaren gebruiken tot je kindje alles kan zeggen wat hij wil (tussen 24 en 36 maanden). Dreumesen stoppen vanzelf met het maken van gebaren wanneer ze ècht leren spreken.

Meer weten over babygebaren?

Bovenstaande informatie en foto’s werden verstrekt door babygebaren docent Nadine Meijer. Zij is eigenaresse van het landelijke Zing, Speel en Gebaar en auteur van het babygebarenboek "Zie je wat ik zeg?" Meer informatie over babygebaren, cursussen in jouw regio en boeken vind je op: www.zingspeelgebaar.

  • baby kijkt

    Lichaamstaal

    Soms is het voor ouders behoorlijk frustrerend een ongelukkig huilend kind te zien maar geen flauw idee te hebben wat er aan de hand is. Maar als je een tijdje naar je kindje kijkt merk je dat hij je toch een heleboel duidelijk kan maken. Met lichaamstaal en met geluidjes.

Meer over baby's: