• Kinderziekten

    ziek of moe

    Elk kind is wel eens ziek. Snotneuzen, waterpokken of gewoon een dagje een beetje hangerig. Hieronder een lijst met veel voorkomende kinderziektes, symptomen en tips.

Inentingen

inenting In het eerste jaar zal je baby tijdens de controles op het consultatiebureau worden ingeënt voor een aantal ziekten volgens het Rijksvaccinatieprogramma.

Ziekten waartegen ingeënt wordt

Kinkhoest kent ernstige complicaties, zoals longontsteking. Door zuurstoftekort kan er hersen- of longbeschadiging optreden. Vooral bij kinderen tot 6 maanden verloopt de ziekte vaak zeer ernstig. Difterie (vroeger ook wel kroep genoemd) kan als complicatie de hartspier en het zenuwstelsel beschadigen. Polio (ook wel kinderverlamming genoemd) veroorzaakt verlammingen en is niet met medicijnen te behandelen. Tetanus (kaakklem) is een ernstige ziekte met een hoge sterftekans. Hib is een afkorting voor een bacterie met de naam Haemophilus Influenza Type B. Deze bacterie kan de veroorzaker zijn van hersenvliesontsteking bij kleine kinderen. Kinderen die tegen Hib zijn ingeënt kunnen nog wel hersenvliesontsteking krijgen die door een andere bacterie of virus wordt veroorzaakt.

Bijwerkingen

Aan de andere kant zijn er in een heel klein aantal gevallen ook kinderen die na een vaccinatie last krijgen van ernstige bijwerkingen (wegvallen, stuipen, zeer hoge koorts). "Normale" bijwerkingen komen vaker voor: lokale reacties zoals een rode plek of zwelling op de plek waar geprikt is, koorts of huilerigheid. De ene baby zal onrustiger slapen na een vaccinatie, de ander zal juist veel slaperiger zijn dan normaal. Buikpijn en hoofdpijn zijn bijwerkingen die bij 10 procent van de kleuters en grotere kinderen optreedt na een vaccinatie. De meeste bijwerkingen treden op dezelfde dag als de inenting op en duren 24 of hooguit 48 uur. Als de reacties erg heftig zijn of langer duren, ga dan naar de huisarts voor advies. Bij de BMR inenting zullen de bijwerkingen pas na 5 tot 12 dagen optreden.

Wanneer niet inenten?

Hoewel de meeste ouders hun kinderen wel laten inenten is het niet verplicht. Vraag in ieder geval het consultatiebureau om niet in te enten als het hoge koorts heeft, slecht reageerde op voorgaande vaccinaties, ooit een ernstige reactie heeft vertoond op het eten van ei, epilepsie of bloedingstoornissen of bij ernstige ziekten zoals kanker en HIV.

Heb je twijfels of wil je meer weten of je je baby wel wilt laten inenten en op welke leeftijd, kijk dan op Kritisch Prikken (www.nvkp.nl).

rijksvaccinatieprogramma

Op welke leeftijd worden kinderen waarvoor ingeënt? Zie hieronder het schema van (het Nederlandse) rijksvaccinatieprogramma kent het volgende schema voor de verschillende inentingen:

- 2 maanden: 1e inenting D.K.T.P. + Pneu + Hib(*)
- 3 maanden: 2e inenting D.K.T.P. + Pneu + Hib(*)
- 4 maanden: 3e inenting D.K.T.P. + Pneu + Hib(*)
- 11 maanden: 4e inenting D.K.T.P. + Pneu + Hib(*)
- 14 maanden: 1e inenting B.M.R. + MenC
- 4 jaar: 5e inenting D.K.T.P
- 9 jaar: 6e inenting D.T.P. en 2e inenting B.M.R.

(*) Alleen voor kinderen van draagsters èn kinderen waarvan één van de ouders afkomstig is uit een land waar hepatitis B veel voorkomt, krijgen vanaf 1 juni 2006 bij 2, 3, 4 en 11 maanden het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB waarin ook een vaccin tegen hepatitis B zit. Ook kinderen met het syndroom van Down die geboren zijn op of na 1 januari 2008 krijgen dit vaccin. )

Waarbij de afkortingen staan voor:

D.K.T.P. = difterie, kinkhoest, tetanus, polio
Hib = haemophilus influenza type B bacterie
B.M.R. = bof, mazelen, rode hond
Pneu = pneumokokkeninfecties
MenC = meningokokkenC
aK = acellulaire kinkhoestvaccin