Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

Met deze gedragskaart wordt opruimen een kinderspel!

Voor veel ouders een bekend probleem: Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind helpt met opruimen? Het maken van de rommel gaat dan wel vrijwel vanzelf, maar het opruimen helaas alles behalve. Zo blijft het speelgoed van je kids, wanneer jij er niets van zegt, gerust dagen achtereen ongeroerd op de grond liggen. Opruimen is voor de meeste kinderen niet vanzelfsprekend: opruimen moet je je kids dan ook aanleren. Het bewust maken van het belang van opruimen is een lang proces wat je vaak tot diep in de pubertijd moet herhalen. Om dit gedrag bij jonge kinderen aan te leren (jong geleerd is hopelijk oud gedaan), doet een extra motivatie in de vorm van een beloning vaak wonderen. Om je op weg te helpen heeft Helpling een stappenplan en een handige gedragskaart ontwikkeld waarmee je het opruimen letterlijk in een kinderspel kunt veranderen!

Tijd voor een stappenplan

Om je kids te helpen met opruimen is het maken van een stappenplan een goed begin. Helpling heeft een stappenplan ontwikkeld waarmee je ervoor kan zorgen dat je kind in slechts 10 minuten zijn kamer opruimt. Te beginnen met het bed, de plek waar je kids van alles en nog wat neerleggen. Vraag ze alle spullen eraf te halen om het weer even netjes op te maken. Zo kunnen ze zelf alle knuffels weer leuk rond het bed plaatsen en ziet de kamer er direct veel leuker uit. Verdeel vervolgens de spullen in vier categorieŽn: schone kleding, vieze kleding, afval en speelgoed. Doorloop deze stappen de eerste keren samen en laat zien waar alle spullen thuishoren.

stappenplan opruimen voor kinderen

Stel een beloning in het vooruitzicht

Dat het belonen van goed gedrag (niet alleen bij kinderen) goed werkt, is al vaak bewezen. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit toonde onlangs nog aan dat belonen zelfs het meest effectieve middel is om gedrag te veranderen. Of het nu gaat om snoepjes, stickers of een eindejaarsbonus op de zaak, je doet beter je best wanneer je weet dat er een beloning op je ligt te wachten. Kies daarom samen met je kind op voorhand een kleine beloning die hij of zij krijgt wanneer de gedragskaart vol is.

Gebruik een overzichtelijke klusjeskaart

Om bij te houden wanneer het tijd is voor de langverwachte beloning kun je de gedragskaart van Helpling gebruiken. Op deze klusjeskaart kun je stickers plakken en vinkjes of stempels zetten als het kamer opruimen gelukt is. Vervolgens kun je met je kind een mooie beloning afspreken bij een volle kaart (of bijvoorbeeld bij 5 volle kaarten).

klusjeskaart voor kinderen gedragskaart

Of organiseer een opruimspel!

Naast de gedragskaart is er nog een effectieve manier om je kids aan het opruimen te krijgen, namelijk het grote opruimspel! Je kinderen doen waarschijnlijk niets liever dan het spelen van spelletjes, dus hoog tijd om dit te combineren met het opruimen van de rommel en andere kleine huishoudelijke taakjes. Bedenk bij de dagelijkse klusjes een puntensysteem (bijvoorbeeld kleding in de wasmand =1 punt, het inruimen van de vaatwasser = 2 punten of het wegbrengen van oud papier = 3 punten). Gebruik leuke kaartjes om dit bij te houden of houd de punten bij met een kleurrijke grafiek op de muur. Bedenk vervolgens ook een prijs voor de opruimer van de week!

opruimspel voor kinderen

Indien je graag wat meer ervaren hulp in het huishouden wilt, kun je nu eenvoudig via Helpling een betrouwbare schoonmaker vinden. De hulpen die werkzaam zijn via het platform van Helpling zijn alvast uitgebreid gescreend en getest op hun schoonmaakkennis en ervaring. Je boekt nu eenvoudig een ervaren huishoudelijke hulp uit de regio wanneer, waarvoor zo vaak als jij dat wilt.