• flesvoeding
  Voedingsschema baby

  Vragen over flesvoeding of borstvoeding, hoeveel, wanneer? Hieronder een schema wat de baby het eerste jaar aan voeding nodig heeft en een voorbeeld van een dagritme om de voeding handig over de dag te verdelen.

 • baby huilt
  Baby huilen

  Het is normaal dat baby's vanaf een week of twee veel gaan huilen, met een piek rond zes weken. Na ongeveer twaalf weken is het meestal grotendeels over. Maar waarom huilen baby's, en wat moet je er aan doen? Wat is een huilbaby? Lees hieronder meer.

Lichaamstaal van je baby lezen en begrijpen

Het is niet altijd even makkelijk te begrijpen wat je baby wil, de eerste woordjes komen vaak pas met anderhalf jaar. Soms is het voor ouders behoorlijk frustrerend een ongelukkig huilend kleintje te zien maar geen flauw idee te hebben wat er aan de hand is. Waar is de gebruiksaanwijzing?

Maar wanneer je beter naar je baby kijkt merk je dat hij je toch een heleboel duidelijk kan maken. Met lichaamstaal en met geluidjes. En dat is verre van eenrichtingsverkeer. Jij reageert natuurlijk op je baby: als hij huilt pak je hem op, als hij lacht lach je terug. Je zult merken dat je baby al heel snel gaat reageren op hoe jij doet.

Communiceren met lichaamstaal

Omdat je baby's nog niet kunnen praten, gebruiken ze hun gezichtje, armpjes, beentjes, ademhaling en stem om zich uit te drukken. Een baby luistert niet naar woorden, maar reageert wel op de manier waarop die worden uitgesproken. Zo praten ouder en baby voortdurend met elkaar, zonder woorden.

De glimlach en mimiek zijn aangeboren, zelfs blinde kinderen die hun moeder nooit hebben zien glimlachen gaan na een week of 4 vanzelf lachen. En boosheid, angst, verdriet en andere gezichtsuitdrukkingen zijn ook over de hele wereld gelijk. Maar er bestaat ook lichaamstaal die wordt aangeleerd, soms al op heel jonge leeftijd. Zo leert je baby bijvoorbeeld wat het effect is van zijn gehuil of gelach en zal dit daardoor meer of juist minder gaan doen. Een mooi voorbeeld van dat leereffect is de pruillip: het geluid is niet eens nodig om je ouders te laten weten dat je niet blij bent omdat je bijvoorbeeld je zin niet krijgt!

Een heel kleine baby imiteert de ouders nog niet, maar iets later zal hij al beginnen met het nabrabbelen van de geluiden die ze maken en hun bewegingen gaan nadoen. Aan de andere kant zullen ouders onbewust gedrag vertonen waarvan het zinvol is dat de baby het na doet. Je kunt bijvoorbeeld een volwassene die een kind voedt, zelf (volslagen onbewust) hapbewegingen zien maken als deze een fles of een lepeltje naar het mondje van het kind brengt.

Kijk naar je kind: universele signalen lichaamstaal baby

 • Gapen, roze wangen (of juist een bleke teint) duiden op vermoeidheid.
 • Het handje bij het oor en in de ogen wrijven zijn ook hele bekende signalen, deze baby wil slapen!
 • Een gespannen handje met duim er in betekent dat de baby gespannen bezig is, zich afsluit. Als de nageltjes in de handpalm drukken is hij boos of te geprikkeld.
 • Ontspannen gespreide vingers: nadat je kind zijn handen ontdekt heeft gaat hij proberen iets te grijpen met die vingers!
 • Handje met gestrekte en gespreide vingers, gespreide armen: hij is ergens van geschrokken. Dit is onderdeel van de Moro-reflex.
 • Een beetje tegenstrijdig misschien, maar druk doen is ook een teken dat het kind slaap heeft. Vooral ook bij wat grotere kinderen kun je dat soms heel goed zien.
 • Aankijken: zolang je kind je aankijkt wil hij "spelen", kijkt je kind weg dan is het een teken dat het genoeg is geweest. Hij moet slapen.
 • Het handje in het mondje, kleine smakgeluidjes? Tijd voor eten!
 • Kleine baby's die draaien met het hoofd (op zoek naar de borst) laten zo ook merken dat ze honger hebben.

handjes lezen

Waarom huilt je kind? Verschillende huiltjes herkennen

Het herkennen van de verschillende manieren waarop je baby huilt is ookk iets wat je in de loop van de tijd vanzelf leert. Huilen van de honger klinkt anders dan slaap of schrik. Een baby die moe is begint bijvoorbeeld zachtjes wat zeurderig te huilen ("te jengelen"). Heeft de baby (plotseling) pijn dan geeft het uit veel scherpere, hardere kreten. Als het kind langer huilt is het steeds lastiger de (oorspronkelijke) oorzaak voor het huilen te achterhalen. Begin het huilen om honger, inmiddels is er ook vermoeidheid of frustratie opgestreden. Probeer je kind nooit te lang te laten huilen, troost het voordat het echt overstuur raakt.

Luister naar de geluiden die je baby maakt

Priscilla Dunstan beweert dat lang voordat baby's kunnen praten, ze toch al kunnen communiceren. Er zijn vijf "woorden" die baby's van 0 tot 3 maanden oud zeggen. De geluidjes die de baby tijdens het huilen maakt betekenen ongeveer zoiets als:

Neh=Ik heb honger! Je baby maakt dit geluid door bij de 'n' zijn tong tegen zijn gehemelte te drukken. Dit komt voort uit de zuigreflex.

Heh = Ik heb het warm (of) ik heb het koud (of) ik heb een vieze luier Het huiltje klinkt zoals je zelf de 'h' wat hijgerig uitspreekt.

Eairh=Ik heb pijn in mijn onderbuik (krampjes) Dit komt vanuit de onderbuik. Het klinkt alsof je baby heel hard moet poepen.

Ohw=Ik ben moe Je baby heeft zijn mondje helemaal ovaal getrokken, als bij een gaapje.

Eh=Ik moet een boertje laten Je baby spant zijn borstspieren omdat daar iets dwars zit.

Of het allemaal zo eenvoudig is als Dunstan beweert is niet gezegd. Wel zal elke vader en moeder je kunnen vertellen dat je inderdaad (na verloop van tijd) aan je baby kan horen wat er aan de hand is. Zo klinkt huilen van pijn heel anders dan huilen van de honger of van de slaap. Luister en kijk ook vooral goed naar je baby en reageer op wat je ziet. Zo krijg je gelukkige baby's!

Babygebaren

Babygebaren voor meer en help

Voordat kinderen, meestal na het eerste jaar, beginnen met praten en woorden kunnen uitspreken zijn ze in staat om een taal van gebaren te leren. Zo kunnen ze nog duidelijker dan met lichaamstaal en geluiden alleen tegen hun omgeving "vertellen" wat er in ze omgaat. Ergens tussen de zes en negen maanden zou je kunnen proberen te communiceren met babygebaren. Denk aan zwaaien als je weggaat, bijvoorbeeld. Maar je kunt ook eenvoudig een gebaar aanleren dat "drinken" betekent. Lees hier verder over in het artikel communiceren met babygebaren op deze site.

Bronnen: Frank van Marwijk, Priscilla Dunstan
 • gapende baby
  Slapen

  Pasgeboren baby's slapen het grootste deel van de tijd. Ze zullen gedurende de hele dag en nacht perioden van een paar uur slaap met even wakker zijn afwisselen. De eerste zes weken slaapt een baby meestal zo'n drie uur voor hij weer wakker wordt omdat er gedronken moet worden. De baby kan nog niet zo lang zonder voeding. Hoeveel slaapt een baby gemiddeld en wanneer gaat hij doorslapen? Lees meer over slaap bij pasgeborenen en grotere kinderen, slaapritme en voeding.

Meer over baby's: