• Kwaaltjes in de zwangerschap

    Heb jij ook last van maagzuur, vocht vasthouden, pijn in je bekken of andere zwangerschapskwaaltjes? Waar komt het vandaan, wat is normaal en wat kun je er aan doen om de klachten te verlichten?

  • bereken bevaldatum
    Bereken zwangerschapsduur

    Bereken de de verwachtte bevaldatum en de huidige zwangerschapsduur. Op welke datum ben je 12 weken zwanger en wanneer was de ovulatie?

Meer over zwangerschap:

Zwanger van week tot week - week 13 tot 27

Ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap

Zwangerschap: ontwikkeling foetus in de middelste drie maanden

De middelste drie maanden van de zwangerschap groeit de baby vooral in de lengte. Van 8 centimeter bij drie maanden tot 33 centimeter na zes maanden. De middelste drie maanden van de zwangerschap is de periode waarin de zwangere vrouw zich meestal het fitste voelt. De misselijkheid van de eerste periode is over, en de buik is nog niet dik genoeg om al veel last van te hebben.

Week 13

Heb je rond de 8 weken nog geen termijnecho gehad of ben je nog niet eerder bij een verloskundige op bezoek geweest, dan zal in deze week toch wel gaan gebeuren. Hopelijk is dan ook het hartje van de baby te horen met behulp van de doptone.

Het kindje is zo'n 8 centimeter lang en kan al volop bewegen. De handjes zijn compleet. Er beginnen zich nageltjes te ontwikkelen op vingertjes en tenen. Hij kan een vuist maken en zijn armen en benen buigen, en zijn gezichtje bewegen.

echo baby 13 weken

Week 14

De foetus groeit en groeit maar. De duim kan nu op en neer bewegen als duim (zodat het handje later ook echt wat kan pakken tussen duim en wijsvinger). De bewegingen van de foetus zijn nu niet meer onwillekeurig, ze worden echt aangestuurd door zijn hersentjes. De foetus oefent vast met bewegingen nodig voor het latere ademhalen en eten bijvoorbeeld. En ongelofelijk maar waar: op deze leeftijd beginnen kinderen in de baarmoeder al kleine verschillen te vertonen in gedrag en gezichtsuitdrukkingen. Je kind is een eigen persoonlijkheidje!

Week 15

Het gezichtje begint er wat meer uit te zien als het gezichtje dat de baby bij zijn geboorte zal hebben. De ogen komen meer naar de voorzijde van het hoofd en krijgen oogleden en de neus wordt zichtbaar. Ook de uitwendige geslachtsorganen worden gevormd. De ledematen en inwendige organen zijn allemaal aangelegd, en de meeste energie wordt nu in het groeien gestopt. Je kindje is nu al 11 cm lang.

Week 16

De foetus is nu zo'n 15 centimeter en kan zijn lichaam al een beetje meer strekken. Hij kan zuigen (en zuigt misschien wel op zijn duim), slikken en onregelmatig "ademen". De huid is bijna transparant. De spieren en botten worden steviger. De lever en andere organen beginnen te werken. Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de foetus nu aanraking en pijn kan voelen (New England Journal of Medicine).

Ook verschijnen er kleine donshaartjes op het lijfje, dit heet lanugo en laat tegen het einde van de zwangerschap weer los. De haartjes komen in het vruchtwater terecht en worden dus ook ingeslikt door je kleine. Ze worden in de eerste ontlasting, de meconium, weer netjes afgevoerd.

Week 17

Is dit een tweede of volgende zwangerschap, dan kun je heel misschien de baby al voelen bewegen. Bij vrouwen die voor het eerst zwanger zijn duurt het vaak wel tot de 20e week voor ze het trappelen van de baby voelen. De baby heeft nu alle ruimte en is in de wakkere uurtjes lekker aan het trappelen en aan het rondzwemmen in het vruchtwater.

Op het huidje zit huidsmeer om hem te beschermen tegen het vruchtwater waar hij in ronddobbert. De huidsmeer zal aan het einde van de zwangerschap verdwijnen. Kindjes die wat vroeger geboren worden zullen nog iets meer huidsmeer hebben dan kinderen die op of over tijd zijn.

Week 18

foetus zwangerschap 18 weken

De baby is nu zo'n 17 centimeter. Het zachte kraakbeen verandert in hard bot. Hij oefent zijn oogjes. Soms kijkt hij rechtuit en soms behoorlijk scheel. Hij kan echter nog geen objecten waarnemen. Wenkbrauwen en oogharen beginnen zich te ontwikkelen. De vingertjes krijgen vingerafdrukken. De armen en benen worden steeds langer.

Bij meisjes bevinden er zich al eiblaasjes in de eierstokken en deze blaasjes bevatten al eicellen. Na vier maanden zijn alle 5 miljoen eicellen gevormd, hiermee zal de vrouw haar hele leven moeten doen.

Week 19

De baby krijgt wat donshaartjes over zijn hele lijfje (dit heet "lanugo"). Ook kan hij al wat haartjes op zijn hoofd krijgen rond deze tijd. Omdat deze haartjes nog geen pigment hebben zijn ze helemaal wit. Ook al komt er nu wat donshaar op baby's hoofdje, dat wil niet zeggen dat de baby over een paar maanden met een grote bos krullen geboren zal worden: sommige baby's hebben een bos met haar maar er worden er ook een heleboel vrijwel kaal geboren!

Jouw buik begint al goed te groeien en het is nu vast al goed zichtbaar voor de buitenwereld dat je zwanger bent. Bij 20 weken zou de baarmoeder ongeveer tot aan de navel moeten komen.

Zwangerschap week 20

foetus met handje met duim 20 wekenDe zwangerschap is op de helft, en ook de baby heeft nu de helft van de lengte die hij waarschijnlijk bij de geboorte zal hebben, ongeveer 25 centimeter. In Nederland krijgt elke zwangere vrouw een echo bij 20 weken. De moeder kan het kindje nu voor het eerst voelen bewegen. Bij een tweede of een volgende zwangerschap kun je het soms al eerder voelen, waarschijnlijk omdat het gevoel bekend is. De eerste keer wordt het trappelen vaak verward met een borrelend gevoel in de darmen. Voel je nog niks, maak je geen zorgen. Het tijdstip waarop je voor het eerst iets voelt is afhankelijk van een heleboel factoren, zoals de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta.

Week 21: foetus drinkt vruchtwater

De oogjes zijn dicht. De baby drinkt vruchtwater en plast dat later weer uit. De niertjes werken al. Het vruchtwater wordt door moeders lichaam steeds ververst, zo om de 3 tot 4 uur. Van het inslikken van het vruchtwater kan de baby de hik krijgen. Wat later in de zwangerschap kan je dat hikken van de baby soms zelfs zelf voelen. De darmpjes werken nog niet, gedurende de hele zwangerschap zal de baby normaal gesproken geen ontlasting hebben.

Week 22

De huid van de baby wordt door een dikke laag witte huidsmeer ("vernix") beschermd tegen uitdroging in het vruchtwater. Sommige baby's zitten bij hun geboorte nog helemaal onder de huidsmeer, terwijl andere baby's dan al de meeste huidsmeer verloren zijn en een droog velletje hebben. Het huidsmeer dat nog over is bij de geboorte zorgt voor een wat soepeler tocht door het geboortekanaal.

De baby ziet er nog rimpelig uit vanwege het gebrek aan vet onder de huid, maar dat begint zich vanaf nu te vormen. De huid begint al iets minder doorzichtig te worden en de zweetklieren ontwikkelen zich.

Week 23

De baarmoeder is nu zo groot als een handbal. Het is van buitenaf nu duidelijk te zien dat de vrouw zwanger is. De baby is zo'n 30 centimeter lang. Er vormen zich vingerafdrukken op de vingertopjes. De nieren van de baby beginnen te werken en de longblaasjes ontwikkelen zich verder. De moeder kan de baby waarschijnlijk voelen als deze van zijn ene zij op zijn andere draait.

De oogjes zijn gevorm, maar de iris, het gekleurde deel, heeft nog geen pigment. Het gezichtje begint al wat op dat van een pasgeboren baby te lijken nu de lippen, oogleden en wenkbrauwen vorm krijgen.

foetus ongeboren baby 24 weken zwangerschap

Week 24

De baby hoeft in de baarmoeder niet te ademen, maar krijgt via het bloed van de moeder zuurstof en voeding. De zuurstof en voeding wordt uit het bloed van de moeder gehaald en via de placenta en navelstreng bij de baby gebracht. De hoeveelheid bloed van de moeder stijgt met 1 tot 2 liter. Hierdoor kan een te laag ijzergehalte in het bloed optreden. De verloskundige zal de zwangere vrouw regelmatig op hb-gehalte controleren.

Je bloeddruk zal nu iets lager zijn dan aan het begin van de zwangerschap. Mogelijk krijg je nu wel last van extra vocht dat je vasthoudt. Na de bevalling zal dat weer verdwijnen (veel plassen en zweten in de de kraamweek!), maar nu zit je misschien met dikke voeten en handen.

Week 25

De hersenen ontwikkelen zich de komende periode snel. De baby kan nu licht en donker onderscheiden en geluiden horen. Er dringen geluiden van de buitenwereld tot hem door, maar alles wordt gedempt door het vruchtwater. Bovendien maken de ingewanden van de moeder een enorm lawaai. Maar toch zal de baby ook na zijn geboorte geluiden van herkennen die hij in de baarmoeder heeft gehoord en daar rustig van worden: moeders stem, haar hartslag...

De huid van de baby is nog steeds dun, doorzichtig en gerimpeld al wordt hij de komende tijd steeds dikker.

Week 26

De baby is nu zo'n 33 centimeter.

De longen zijn nu zover ontwikkeld dat de baby, mocht hij nu geboren worden een kleine kans heeft om te overleven. Maar er is veel medische inspanning voor nodig en het zal lang niet altijd lukken. De longen en het centrale zenuwstelsel moeten natuurlijk nog verder ontwikkelen. De darmpjes kunnen hun taak buiten de baarmoeder ook nog niet aan en het kind heeft nog geen enkele reserve.

Zwanger in week 27 en verder...

Lees verder over de ontwikkeling van de foetus in de laatste drie maanden zwangerschap.