• Zwangerschapsklachten de laatste drie maanden

    Ook het laatste trimester van de zwangerschap kan veel klachten opleveren. Je bent zwaarder, bekkenpijn komt vaker voor. Waar komt het vandaan, wat is normaal en wat kun je er aan doen om de klachten te verlichten?

  • bereken bevaldatum
    Online calculator

    Bereken de de verwachtte bevaldatum en de huidige zwangerschapsduur. Op welke datum ben je 12 weken zwanger en wanneer was de ovulatie?

Meer over zwangerschap:

Zwanger van week tot week - week 27 tot 40

Over de groei van de

Groei van de baby in de buik, de laatste drie maanden

In de laatste drie maanden groeit de baby snel en krijgt hij vooral meer onderhuids vet. Dat kost behoorlijk wat energie. Bovendien heeft de aanstaande moeder nu heel wat extra gewicht mee te slepen. Gemiddeld komt een vrouw 12 kilo aan tijdens haar zwangerschap, sommige vrouwen minder maar sommige ook veel meer. De baby zelf weegt gemiddeld maar 4 kilo bij de geboorte. De rest van het gewichtsverschil wordt veroorzaakt door extra bloed, vetopslag, grotere borsten, vruchtwater en nageboorte. Met al dat extra gewicht erbij is het niet gek dat de laatste paar maanden ook weer erg vermoeiend zijn voor de zwangere vrouw.

Week 27

De verloskundige kan nu waarschijnlijk voelen hoe de baby ligt. Maak je nog geen zorgen als de baby nog niet met het hoofdje naar beneden ligt. Er is voorlopig nog ruimte genoeg om te draaien. De oren hebben nu hun vaste plek op het hoofdje bereikt. Ze blijven zich ontwikkelen tot ze de uiteindelijke vorm en grootte hebben.

De baby kan met zijn kleine handjes al goed grijpen. Misschien speelt hij wel met de navelstreng! Op onderstaande foto zie je goed hoe ver de handjes (en het oor!) al ontwikkeld zijn.

baby ontwikkeling 28 weken

Week 28

De baby is nu van top tot teen ongeveer 40 cm lang maar ligt helemaal opgerold in de baarmoeder. Het kindje heeft een redelijk goede kans om te overleven als hij onverhoopt nu al geboren zou worden. Het nesthaar verdwijnt weer. De baby kan horen en zien. De baby hoort geluiden van binnen maar ook van buiten de baarmoeder. Moeders stem, haar ingewanden, het kloppen van haar hart en het gerommel van haar darmen en geluiden die vanaf buiten de baarmoeder tot de baby doordringen. Na de geboorte voelt de baby zich veilig en vertrouwd als hij die geluiden weer hoort, al is het ditmaal aan de andere kant van moeders buik.
De ogen van de baby gaan nu soms open als hij wakker is. Hij kan zien, maar ziet vooral licht en donker. Als je in de zon zit moet je je buik eens bloot laten. Misschien reageert de baby op het licht. De ogen van de baby zijn nu altijd blauw, ook al is dat nog niet de definitieve kleur. Pas een paar weken na de geboorte, onder invloed van het licht, nemen de ogen hun uiteindelijke kleur aan.

Week 29

De baby is nu officieel levensvatbaar. Langzaam begint het nesthaar te verdwijnen maar de baby krijgt daar wimpers voor terug. Hij krijgt ook al wat meer onderhuids vet waardoor de huid gladder wordt. De baby begint zijn eigen temperatuur te regelen. Bij elke controle moet het hartje van de baby nu goed te horen zijn. Dat hartje klopt twee keer zo snel als het hart van de moeder.

Week 30

De baby heeft steeds minder ruimte om te bewegen. Hoewel er nog genoeg ruimte is om van positie te veranderen is het kopje duikelen en gespring van de afgelopen weken nu afgelopen.

Week 31

Sommige baby's zullen rond deze tijd hun definitieve positie in de baarmoeder hebben ingenomen. Maar er is nog tijd genoeg voor de baby's die nog niet goed liggen om te keren. De baby slaapt 90 procent van de tijd.

De longen kunnen nu lucht inademen, hoewel het kindje zeker medische hulp nodig zal hebben als het onverhoopt nu geboren zou worden. De hersenen zijn ongeveer zover ontwikkeld dat ze controle hebben over de ademhaling, het spijsverteringssysteem en de lichaamstemperatuur. Drie belangrijke stappen om buiten de baarmoeder te kunnen overleven. Het duurt nog wel even voor alle gebieden in de hersenen (bijvoorbeeld die waar het geheugen of de fantasie geregeld worden) ook helemaal ontwikkeld zijn.

ontwikkeling zwangerschap 32 weken baby

Week 32

Het kraakbeen wordt harder en gaat verbenen. Bij de geboorte zijn de botten al stevig, maar nog niet overal: de schedel bestaat nog uit verschillende delen die over elkaar heen kunnen schuiven. Dit is nodig om het hoofdje van de baby bij de geboorte makkelijker door het bekken heen te kunnen persen. De hersenen en het hoofdje groeien enorm hard in deze periode.

Week 33

Alle zintuigen werken nu, de baby kan voelen, proeven (vruchtwater!), zien, horen en zelfs ruiken. Hij is ongeveer 45 centimeter lang.

Week 34

Je gaat misschien deze week met zwangerschapsverlof, of misschien heb je besloten zo lang mogelijk door te werken en ga je pas met 36 weken met verlof. Probeer in ieder geval zo veel mogelijk rust te nemen. De laatste weken zijn meestal best zwaar. De ruimte wordt steeds beperkter, zowel voor de baby als voor de ingewanden van de moeder. Kwaaltjes als maagzuur en veel plassen kunnen je nachtrust verstoren. En die dikke buik en de extra kilo's zitten ook behoorlijk in de weg.

Week 35

Het kindje is bijna volgroeid. Gemiddeld is de baby nu 47 cm lang. Als de baby nu geboren wordt spreek je over een prematuur en moet je nog steeds naar het ziekenhuis maar de baby heeft 99 procent kans om te overleven. De baby kan zijn temperatuur zelf nog niet regelen omdat het te weinig onderhuids vet heeft. Bovendien ontbreekt de zuigreflex nog zodat de baby moeite zal hebben zelf te drinken.
Het immuunsysteem van de baby begint te ontwikkelen, zodat de baby straks kan reageren op bacteriën. Ook de moeder geeft in de laatste maand nog wat antistoffen aan de baby door die de baby kan beschermen tegen kinderziektes, bacteriën en griepvirussen. De nageltjes zijn inmiddels zo lang dat de baby zichzelf kan krabben.

Week 36

Het bewegingspatroon van het kindje verandert de laatste weken van de zwangerschap. Het kindje komt nu behoorlijk krap te zitten, en zal minder kunnen bewegen. De moeder zal vooral het porren van knietjes en ellebogen voelen, soms op meerdere plaatsen tegelijk.

Een eerste kind zal rond deze tijd in de goede houding gaan liggen, d.w.z. met het hoofdje naar beneden en de billen omhoog. Bij een tweede of volgende kind kan dat nog wel wat later in de zwangerschap gebeuren omdat er nog wat meer ruimte is. Als de baby indaalt in het bekken gaat het hoofdje "vast" zitten en kan hij helemaal niet meer draaien. Het indalen van de baby kan soms steken in de vagina geven, of de vrouw kan even last van weeën (indalingsweeën) krijgen. Bovenin de buik komt juist weer wat meer ruimte omdat de baby naar beneden is gezakt.

Te vroeg geboren baby’s hebben meer kans op geelzucht. Als de baby te geel is kan het nodig zijn om hem onder de blauwe lamp te leggen.

Week 37

model baby in zwangere buik Vanaf 37 weken mag je in principe thuis bevallen - als er verder geen indicatie is om in het ziekenhuis te bevallen. De baby is nu genoeg ontwikkeld en lekker mollig geworden. Hij is ongeveer 50 cm lang en weegt gemiddeld 3000 gram. Hij heeft nu genoeg spierkracht ontwikkeld om zijn hoofd te draaien en op te heffen.

Pin je niet te veel vast op de uitgerekende datum, slechts 4 procent van de baby's komt precies op de uitgerekende datum. Elk moment tussen de 37e en 42e week wordt als "op tijd" gezien. Het kan nu dus zomaar gebeuren, maar het kan ook nog 5 weken duren. Sta er niet teveel bij stil en wacht gewoon af wanneer het gebeurt.

Tegen deze tijd zou de baby met het hoofdje naar beneden moeten zijn gaan liggen. Ligt hij nog in stuit, dan kan de gynaecoloog in het ziekenhuis proberen om de baby te draaien door de baby aan de buitenkant van de buik vast te pakken en zo te draaien. Er wordt geen garantie gegeven dat dat ook daadwerkelijk zal lukken, en als het lukt kan de baby ook zo maar weer terugdraaien. Als de baby in stuit blijft liggen moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden. Of het nu op de natuurlijke manier zal gaan of via een keizersnede.

Week 38

De baby is nu officieel voldragen. De longetjes zijn rijp. Als de baby geboren wordt let dan op zijn houding: hier kun je aan zien hoe hij de laatste paar weken in de baarmoeder gelegen heeft, met zijn handjes onder zijn kin of bij zijn oor bijvoorbeeld.

Week 39

Een extra voedingsstoot zorgt ervoor dat de baby na de geboorte een paar dagen zonder voeding kan. Dat komt goed uit, want het duurt meestal een paar dagen voordat de borstvoeding goed op gang komt. De huidsmeer en lanugo die de baby de afgelopen tijd heeft verloren zijn in het vruchtwater terecht gekomen. En, omdat de baby vruchtwater inslikt, ook in de darmen van de baby. Ze vormen dan ook een onderdeel van de eerste (groen/bruine) ontlasting van de baby - meconium genaamd. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer de baby het moeilijk heeft tijdens de bevalling, zal hij zijn eerste ontlasting nog voor de geboorte in het vruchtwater doen. Dit "meconiumhoudend vruchtwater" is een reden om in het ziekenhuis te moeten bevallen. Er moet worden voorkomen dat de baby dit vieze vruchtwater na de geboorte inslikt en zo meconium in de longetjes krijgt.

Week 40

De uitgerekende datum is aangebroken. Het gemiddelde gewicht van een baby die op de uitgerekende datum wordt geboren is rond de 3400 gram. De baby heeft dan nageltjes, het nesthaar en huidsmeer zijn zo goed als verdwenen.

pasgeboren baby

Slechts een paar procent van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Een bevalling in de periode van 3 weken voor de uitgerekende datum tot 2 weken erna wordt als normaal gezien. Na 42 weken zwangerschap wordt er medisch ingegrepen als de bevalling nog niet spontaan is begonnen.

En dan? Bevalling en kraamperiode

Na 40 weken zwangerschap, soms iets meer soms iets minder, is het tijd om de baby op de wereld te zetten.

Lees meer over de bevalling of ga alvast naar de eerste periode na de geboorte, de kraamperiode.