• baby huilt
  Baby huilt

  Het is normaal dat baby's vanaf een week of twee veel gaan huilen, met een piek rond zes weken. Na ongeveer twaalf weken is het meestal grotendeels over. Maar waarom huilen baby's, en wat moet je er aan doen? Wat is een huilbaby? Lees hieronder meer.

  101 vragen van kersverse mama's

  boek 101 vragen van kersverse mama

  Speciaal voor alle kersverse mama's die na de bevalling moeten wennen aan de nieuwe situatie, onzeker zijn en veel vragen hebben ("Gaat het ooit over?" "Wordt het ooit makkelijker" "Ga ik mij ooit dezelfde voelen?") is er het boek 101 vragen van kersverse mama's met ondertitel hoe wen je aan je leven mét baby. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken als "Ik en mijn lichaam", "Ik en mijn emoties", "Ik en mijn partner". Over de worstelingen van het ouderschap, en alle veranderingen die het kersverse moederschap met zich meebrengt.

Als er geen roze wolk is

vrouw is sip

Soms is er géén roze wolk, maar overheersen negatieve gevoelens. Hier vertellen we iets meer over kraamtranen, kraambedpsychose en postpartum depressie. Ga niet zelf een diagnose stellen maar neem altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

Zwangerschap en negatieve gevoelens

Hoera je bent zwanger! Gefeliciteerd, een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis in je leven en kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten. Als aanstaande moeder gebeurt er veel in je lichaam, onder invloed van hormonen. Helaas zorgen deze hormonen ook voor zwangerschapskwaaltjes, je kunt je misselijk en moe voelen, vooral de eerste drie maanden van de zwangerschap. De hormoonopbouw wordt eerst door de eierstokken gedaan en na 12 weken neemt de placenta dit over. Dan voelt de aanstaande moeder zich meestal iets beter.

Ook tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van depressieve gevoelens, iets waarover weinig wordt gesproken en wat niet altijd als zodanig wordt herkend. Als aanstaande moeder wil je er niet mee te koop lopen en verzwijg je dit misschien, voor zover dit lukt. Maar het is juist belangrijk om je verloskundige of gynaecoloog te vertellen hoe je je voelt. Er kan dan naar een oplossing en behandeling worden gezocht, soms is er medicatie nodig, soms heb je alleen aan begeleiding genoeg.

Kraamtranen of babyblues

Ben je net bevallen? Kraamtranen of ook wel de babyblues komt vaak voor. Kraamtranen horen er echt bij. Meestal komen ze tussen de derde en vijfde dag na de bevalling. Je hormoonspiegel daalt nu heel snel en hierdoor kun je je behoorlijk labiel voelen. Soms moet je werkelijk overal om huilen en heb je een kort lontje. Dit mag twee weken duren en moet dan afnemen. Je kraamverzorgster zal je er meer over kunnen vertellen. Bespreek dit ook gerust met haar en je verloskundige.

Kraambedpsychose of Post-partumpsychose

Tijdens je zwangerschap wil je niet echt nadenken over een kraambedpsychose, toch is het belangrijk dat het genoemd wordt. Ongeveer 200 vrouwen per jaar krijgen te maken met een kraambedpsychose. Dit is een psychiatrisch ziektebeeld. Het kan iedereen overkomen en heeft te maken met je immuunsysteem. De omgeving merkt vaak dat de moeder in de eerste vier weken extreem druk is, onsamenhangend praat, niet te stuiten is in haar gedrag en hallucineert, denkt dat de baby nog geboren moet worden of dat de baby een pop is. Dit is gevaarlijk voor zowel de moeder als de baby. Trek dus als je dit herkent direct aan de bel bij de verloskundige of huisarts. Een kraambedpsychose kan ontstaan van direct na de bevalling tot ongeveer vier weken na de bevalling. Een opname van de moeder is nodig.

Als de roze wolk niet zo roze kleurt

Na de bevalling kun je je ook gewoon moe en onzeker voelen en wat moeite hebben om al die ballen in de lucht te houden. Ook dan is het belangrijk om dit wel te benoemen. Met gezond eten, voldoende buiten zijn en sporten kom je alweer een stuk in je kracht. Het moeder zijn moet je ook ervaren en leren. Er wordt veel van vrouwen verwacht, maar een heleboel dingen leggen wij ons ook zelf op. Niemand die zegt dat wij perfect moeten zijn, dat zit veelal in ons eigen hoofd. Er zijn genoeg moederschap- en balansprogramma's te vinden die je kunnen helpen, maar ga ook dan èèrst naar je eigen huisarts. Misschien heb je coaching nodig om je op weg te helpen, soms heb je aan je partner en vriendinnen genoeg. Voor iedereen is dit weer anders. Kijk naar wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt.

Post-partumdepressie of Postnatale depressie

Beide termen duiden op een depressie die ontstaat na de bevalling of geboorte. (Postnataal betekent na de geboorte, postpartum betekent na de bevalling.)

Jullie hadden je zo verheugd op de periode na de bevalling en kraamtijd. Maar soms wordt de roze wolk grijs of zwart. Je bent als moeder prikkelbaar, angstig, somber en echt niet blij, de verantwoordelijkheid drukt zwaar op je en eigenlijk valt het moederschap je gewoon vies tegen. Maak dit bespreekbaar, trek aan de bel bij je partner, moeder, schoonmoeder, vriendin en ga naar de huisarts of meldt het bij de nacontrole aan de verloskundige. Heb je gedurende twee weken het grootste deel van de dag en meerdere dagen achter elkaar last van deze klachten dan kun je een depressie hebben, het vaststellen doet een arts. Er is iets aan te doen. Je hoeft echt niet gelijk aan de antidepressiva, soms helpen hormonen en een aangepast voedingspatroon je al goed op weg in combinatie met gesprekken. Schroom niet om hulp te zoeken en te aanvaarden.

Meer lezen?

Meer lezen over het onderwerp? Bekijk www.djoke.nl over depressieve gevoelens rond de zwangerschap of kijk op www.kraambedpsychose.nl.

(Door: Djoke ten Kate www.djoke.nl)

 • gapende baby

  Slapen

  Pasgeboren baby's slapen het grootste deel van de tijd Ze zullen gedurende de hele dag en nacht perioden van een paar uur slaap met even wakker zijn afwisselen. De eerste zes weken slaapt een baby meestal zo'n drie uur voor hij weer wakker wordt omdat er gedronken moet worden. De baby kan nog niet zo lang zonder voeding. Hoeveel slaapt een baby gemiddeld en wanneer gaat hij doorslapen? Lees meer over slaap bij pasgeborenen en grotere kinderen, slaapritme en voeding.

 • De eerste weken als moeder

  De eerste periode na de bevalling kan best heftig zijn voor de moeder. Wil je meer weten over de pas bevallen moeder direct na de bevalling en in die eerste weken? Lees meer op pagina jij na de bevalling over onder meer ontzwangeren, verzorging knipwonden en kraamtranen.

Meer over baby's: