Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

Slapen

slapende baby op armEen baby in de baarmoeder slaapt het grootste gedeelte van de dag. En ook een pasgeboren baby zal het grootste deel van de tijd slapen. Hij heeft nog weinig benul van dag en nacht en zal gedurende de hele dag en nacht perioden van een paar uur slaap met even wakker zijn afwisselen. Pas na een tijdje krijgen baby's een eigen slaapritme waarbij ze overdag meer wakker zullen zijn en 's nachts meer en dieper gaan slapen. Lees ook de tips en trucs om je kind te helpen doorslapen als het minder goed gaat.

De eerste paar maanden worden baby's ook 's nachts na een paar uur nog wakker omdat ze honger hebben. Zo tussen week 9 en 13 beginnen veel kinderen wat langer zonder voeding te kunnen en zullen 's nachts langer door gaan slapen. Een genot voor de ouders die tegen die tijd meestal ook wel aan een complete nacht slapen toe zijn!

Aan de andere kant, pin je er niet teveel op vast dat je kind tegen die tijd door moet slapen. Er zijn nog veel baby's die pas echt "doorslapen" tot ze ergens tussen de 1 en 2 jaar zijn. Ieder kind is anders, en DE gouden tip om je baby de hele nacht door te laten slapen bestaat niet.

Inbakeren

Heeft je kleine baby last van veel onrust, maakt hij zichzelf steeds weer wakker met zijn maaiende armpjes en huilt hij veel? Dan kun je proberen of inbakeren werkt. Kijk hier voor meer informatie over inbakeren.

Twee of drie vaste slaapjes per dag

Na een maand of vijf slaapt een baby gemiddeld acht tot tien uur 's nachts en vier tot vijf uur overdag, verdeeld over twee of drie dutjes. Een paar maanden later worden dit twee dutjes van twee uur, één keer 's ochtends en één keer 's middags. In het tweede levensjaar zullen de meeste kinderen nog maar één keer per dag een middagslaapje doen tot ook dat slaapje uiteindelijk niet meer nodig is.

Rond de negende of tiende maand zal een kind voor het eerst gaan dromen. Hij zal hierdoor 's nachts mogelijk wat onrustiger gaan slapen. Ook als een kind overdag veel te verwerken heeft (spannende belevenissen als leren kruipen bijvoorbeeld, of veel onrust en lawaai vanwege een verbouwing in huis) kan hij 's nachts onrustiger gaan slapen of moeilijker in slaap vallen.

Hoe merk je dat je kind naar bed moet?

Je baby kan nog niet praten, maar kan wel op andere manieren duidelijk maken dat hij slaap heeft. Als ouders of vaste verzorgers leer je op den duur vanzelf herkennen hoe jouw kind reageert als hij moe is. Veel voorkomende slaapsignalen zijn:

Tips en trucs

Hieronder een paar tips om je kindje in slaap te helpen vallen of te troosten als hij 's nachts toch weer wakker wordt.

We gaan er bij deze tips vanuit dat het gaat om een normaal gezond kindje. Vergewis je er altijd eerst van dat er niets bijzonders met je kind aan de hand is als hij huilt (een vieze broek, een griepje, een knoopje in de kleding dat de huid irriteert...)

Slaaptips voor de wat grotere baby's/dreumessen: