Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

Wanneer en hoe vaak slaapt een baby?

Slaapritme in de eerste drie maanden

slapende baby op arm Een baby in de baarmoeder slaapt het grootste gedeelte van de dag. En ook een pasgeboren baby zal nog steeds het grootste deel van de tijd - zo'n 16 tot 17 uur - slapen. Hij heeft nog weinig benul van dag en nacht en zal gedurende de hele dag en nacht perioden van een paar uur slaap met even wakker zijn afwisselen. De eerste zes weken slaapt een baby meestal zo'n drie uur voor hij weer wakker wordt omdat er gedronken moet worden. De baby kan nog niet zo lang zonder voeding.

Doorslapen na drie maanden?

Langzaam aan, als de baby groter wordt, krijgt je baby een eigen slaapritme waarbij hij overdag meer wakker zal zijn en 's nachts meer en dieper gaat slapen. Je kunt je baby helpen een dag-/nachtritme aan te leren door 's nachts de omgeving donkerder en stiller te maken dan overdag.

De eerste paar maanden worden baby's ook 's nachts na een paar uur nog wakker omdat ze honger hebben. Zo tussen week 9 en 13 beginnen veel kinderen wat langer zonder voeding te kunnen en zullen 's nachts langer doorslapen. Voor de meeste ouders die zelf inmiddels de gebroken nachten zat zijn een moment om naar uit te kijken. Baby's van 4 tot 6 maanden hebben nog zo'n 15 uur slaap nodig, verdeeld over 3 tot 4 slaapjes overdag en misschien wel 8 uur achtereen in de nacht.

Er zijn natuurlijk ook nog kinderen die tegen deze tijd nog niet klaar zijn om een nacht door te slapen. Soms duurt het wat korter of langer. Er zijn nog veel baby's die pas echt "doorslapen" tot ze ergens tussen de 1 en 2 jaar zijn. Ieder kind is anders, en je kunt het niet afdwingen. Wel kun je proberen de omstandigheden zo goed mogelijk te maken. Lees hier de tips en trucs om je kind beter te helpen doorslapen als het even wat minder goed gaat.

Baby Inbakeren

Bij jonge baby's is het soms een oplossing om in te bakeren. Heeft je kleine baby last van veel onrust, maakt hij zichzelf steeds weer wakker met zijn maaiende armpjes en huilt hij veel? Dan kun je proberen of inbakeren werkt. Kijk hier voor meer informatie over inbakeren.

Slapen en slaapritme baby van 6 tot 12 maanden

De baby begint steeds langere nachten te maken en zal steeds minder slaapjes overdag nodig hebben.

Een, twee of drie vaste slaapjes per dag

Na een maand of vijf slaapt een baby gemiddeld 8 tot 10 uur 's nachts en 4 tot 5 uur overdag, verdeeld over twee of drie dutjes. Een paar maanden later worden dit twee dutjes van twee uur, één keer 's ochtends en één keer 's middags. Aan het einde van het eerste jaar of in het tweede jaar zullen de meeste kinderen nog maar één keer per dag een middagslaapje doen tot ook dat slaapje uiteindelijk niet meer nodig is.

Ook baby's dromen

Rond de negende of tiende maand zal een kind voor het eerst gaan dromen. Hij zal hierdoor 's nachts mogelijk wat onrustiger gaan slapen. De baby maakt heel wat mee overdag, de baby begint te brabbelen, leert kruipen en lopen, en krijgt veel nieuwe indrukken overdag. Dat heeft zijn weerslag wellicht 's nachts. Hij kan dan onrustiger gaan slapen of moeilijker in slaap vallen.

Een bekend probleem is ook de verlatingsangst waar baby's rond de acht maanden begint. Je baby vindt het niet fijn als jij wegloopt en hem alleen in zijn bedje achterlaat!

Hoe merk je dat je kind naar bed moet?

Je baby kan nog niet praten, maar kan wel op andere manieren duidelijk maken dat hij slaap heeft. Als ouders of vaste verzorgers leer je op den duur vanzelf herkennen hoe jouw kind reageert als hij moe is. Veel voorkomende slaapsignalen zijn:

Tips en trucs

Het eet- en slaapritme van je kind wordt voor een groot deel door je kind zelf bepaald. Is hij niet toe aan doorslapen omdat hij nog te klein is om lang zonder voeding te kunnen bijvoorbeeld dan kun je daar weinig aan doen. Wel kun je proberen om de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken. Hieronder een paar tips om je kindje te helpen in slaap te helpen vallen of te troosten als hij 's nachts toch weer wakker wordt.

We gaan er bij deze tips vanuit dat het gaat om een normaal gezond kindje. Vergewis je er altijd eerst van dat er niets bijzonders met je kind aan de hand is als hij huilt (een vieze broek, een griepje, een knoopje in de kleding dat de huid irriteert...) Baby's kunnen niet praten en kunnen alleen op deze manier communiceren.

Tips om je baby lekker te laten slapen:

Slaaptips bij wat oudere baby's en dreumessen:

Peuters en (niet willen) slapen

Is je kindje al wat groter, lees dan de pagina over peuters en slaap.