• tanden

    Tanden peuter verzorgen

    Zodra je kind twee is moet je twee keer per dag gaan poetsen. Gebruik niet veel tandpasta (een halve centimeter) en een speciale kleine peutertandenborstel.

Tanden wisselen. Van melkgebit en volwassen gebit

Al die kleine melktandjes die je kind als baby gekregen heeft gaan op een gegeven moment plaatsmaken voor het definitieve gebit. Als de eerste melktanden eruit gaan en de eerste definitieve tanden doorkomen is je kind aan het wisselen en heeft het een wisselgebit - het zogenaamde "fietsenrek".

kaak kind grote mensen tanden onder melkgebit

Op het plaatje hiernaast kun je prachtig zien hoe de definitieve tanden al klaarstaan onder het melkgebit. De blijvende tand of kies lost als het ware de wortels van de melktand of -kies op De melktanden komen op deze manier steeds losser te zitten en vallen er op een gegeven moment vanzelf uit. Dat gebeurt zo rond het zesde jaar. Bij het ene kind wat eerder dan bij het andere.

Het melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen, het definitieve gebit heeft er in totaal 32. Voor de eerste tandjes los gaan zitten krijgt een kind al de eerste kiezen van het grote mensen gebit, net achter de laatste melkkiezen. Pas daarna beginnen de eerste melktanden los te zitten, meestal zijn dat de middelste twee tandjes aan de onderkant.

Op welke leeftijd wisselen kinderen hun tanden?

Op het schema hieronder kun je zien welke tanden en kiezen van het definitieve gebit er doorkomen rond welke leeftijd. Belangrijk is om de pas doorgekomen tanden extra goed te poetsen omdat het glazuur nog niet zo sterk is.

melkgebit wisselen

  • eerste tandje

    Doorkomen tanden

    Gemiddeld breekt het eerste tandje door tussen de 6 en de 9 maanden. Een van de twee onderste voortandjes komt waarschijnlijk als eerste. Na de twee onderste snijtandjes volgen de twee boventanden. Als boven en onder 4 (dus in totaal 8) snijtanden zijn doorgekomen heeft je baby even rust. De kiezen komen wat later. Let wel: bij de meeste kinderen komen de tandjes in deze volgorde, maar in sommige gevallen gaat het ook wel eens andersom.

Meer artikelen: